Ştiri 8 octombrie 2013

Bisericile Ortodoxă, Rromano-Catolică şi Greco-Catolică s-au declarat împotriva proiectului Roşia Montană.
Reprezentantul BOR, părintele Ionuţ Corduneanu a precizat că Biserica Ortodoxă Română nu respinge mineritul, ci doar metodele cu efecte nocive asupra mediului natural.
De asemenea, reprezentantul Bisericii Greco-Catolice din România, Andrei Marcus propune Guvernului retragerea proiectului, în condiţiile în care nu exista garanţii cu privire la protecţia mediului, sănătatea cetăţenilor şi o îmbunătăţire a calităţii vieţii în România.

Biserica Ortodoxă nu recunoaşte, ci osândeşte căsătoriile homosexuale.
Afirmaţia aparţine patriarhului ecumenic Bartolomeu.
El a spus că, potrivit poruncii lui Dumnezeu, familia este alcătuită din bărbat şi femeie şi din fiii dobândiţi de aceştia, şi nu este o instituţie sau un simplu organism uman, ci un trup.
Patriarhul ecumenic a subliniat că viaţa cotidiană a credincioşilor trebuie să aibă o perspectivă diferită de abordarea restului lumii, care să respecte rânduiala lui Dumnezeu.

O parte dintre constănţeni vor rămâne fără apă rece.
Astfel, joi, între orele 8.30 şi 20.30 nu vor beneficia de apă potabilă, consumatorii de pe străzile Călăraşi, Ion Lahovari, Castanilor, I.G. Duca, Avram Iancu, Ferdinand, Mihai Viteazu, Traian, Piaţa Ovidiu, Peninsulă, Mircea cel Bătrân şi bulevardul Mamaia.
De asemenea, din cauza unei avarii, astăzi până la ora 16, nu au apă rece consumatorii de pe b-dul 1 Mai, b-dul 1 Mai Vechi, şos. Mangaliei şi str. Caraiman, precum şi cei din cartierul Poarta 6.

Restricţiile pentru transportul de persoane pe Podul Agigea vor fi ridicate joi.
Impunerea restricţiilor de circulaţie a fost determinată de lucrările de reabilitare a Podului Agigea, care sunt valabile până în mai 2014.
Săptămâna trecută, consilierii judeţeni au adoptat o hotărâre cu privire la transportul elevilor şi navetiştilor pe Podul Agigea, prin care maşinile de transport de peste 3,5 tone vor putea circula pe pod.

Guvernul a modificat din nou proiectul de Cod Rutier.
Premierul Victor Ponta a anunţat că a convenit cu ministrul de Interne, Radu Stroe, o serie de modificări la Codul rutier astfel încât cei care vor merge la nunţi vor putea să bea un pahar de vin sau un pahar de bere fără să fie sancţionaţi.
Prim-ministrul a precizat că o alcoolemie de peste 0,5 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat va reprezenta infracţiune, nu contravenţie.
Totodată, va exista un cont cu evidenţa amenzilor plătite de şoferi, pe baza căruia poliţiştii vor putea suspenda sau nu permisul acestora.

Parlamentarii şi angajaţii lor vor beneficia de medicamente mai ieftine.
Conducerea Camerei Deputaţilor a aprobat, ieri, redeschiderea punctului de eliberare a reţetelor medicale pentru demnitari, care va asigura medicamentele de maximă urgenţă, reduse cu 10-20% faţă de preţul pieţei.
De asemenea, orice medicament poate fi adus în maxim 2-4 ore.
Punctul farmaceutic a fost desfiinţat în anul 2007, iar, în prezent, s-a prelungit acordul cu Centrul Medical de Diagnostic, Tratament Ambulatoriu şi Medicina Preventivă.

Persoanele care îşi montează instalaţii proprii de încălzire trebuie să le declare la SPIT.
Acestea au obligaţia legală de a depune declaraţiile la ghişeele Serviciului Public de Impozite şi Taxe Constanţa, în 30 de zile de la data semnării procesului-verbal de instalare.
Depăşirea termenului se sancţionează cu amendă de la 60 lei la 240 lei.
Potrivit directorului executiv al SPIT, Virginia Uzun, această obligativitate revine doar proprietarilor de case şi vile şi nu se încadrează în această categorie locuinţele care sunt încălzite cu sobe.

Banii românilor se duc pe mâncare şi taxe.
Potrivit celor mai recente date, românii abia îşi acoperă cheltuielile lunare destinate mâncării şi achitării taxelor.
Veniturile lunare ale populaţiei au fost în medie de 2.563 lei pe gospodărie, în trimestrul al doilea din acest an.
Românii au cheltuit banii în principal pe bunuri alimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor sau cotizaţiilor.

Asigurarea medicală suplimentară de sănătate ar putea fi obligatorie de anul viitor.
Această variantă este analizată în prezent de Ministerul Sănătăţii şi de Asociaţiile pacienţilor.
Pachetul de bază de servicii medicale, gratuit şi pachetul suplimentar, contracost, ar trebui să intre în vigoare de la 1 februarie 2014.
Fiecare român ar putea fi obligat ca, pe lângă asigurarea de sănătate de bază, să încheie o asigurare suplimentară.
În aceasta se vor regăsi o serie de servicii pentru bolile cronice dar şi pentru cele acute.

Cea mai mare locuinţă pre-Cucuteni din perioada 5200-5100 Î.Hr. a fost descoperită la Baia.
Locuinţa are aproximativ 92 de metri pătraţi şi aici au mai fost descoperite vase din ceramică, unelte, piese unicat, dar şi o vatră păstrată în integralitatea ei.
Specialişti de la Universitatea Cambridge sprijină cercetările pentru a identifica modul în care, în acea perioadă, se făcea schimb de cereale între China şi Europa.

Limba română va fi studiată în şcolile de la sud de Dunăre.
Peste 200 de elevi de la şcolile din Kladovo şi Podruşca, în Serbia, vor învăţa limba română de luna aceasta.
În total, 400 de copii din ciclul primar şi gimnazial şi 434 de liceeni şi-au manifestat interesul să înveţe limba română. Liderii românilor din regiunile Timoc, Morava şi sudul Dunării au precizat însă că, din lipsa logisticii necesare şi a profesorilor, nu toţi elevii vor studia limba română în acest an şcolar.

Fast-food-ul şi băuturile carbogazoase îmbolnăvesc ficatul.
Aceasta este concluzia specialiştilor, care au precizat că ficatul gras este un ficat bolnav, cu potenţial cancerigen.
Probleme apar şi în rândul tinerilor, pentru că se infectează cu virusul C, iar tratamentul cel mai bun este vaccinul cu interferon, care-i sterilizează pe cei care poartă virusul.
Potrivit medicilor, categoriile de vârstă 30-50 de ani sunt cel mai expuse riscului ficatului gras şi al diabetului zaharat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept