Ştiri 4 octombrie 2013

Duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în duminica a 20-a după Rusalii sau a Învierii fiului văduvei din Nain.
Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi sf. Liturghie arhierească, de la ora 9, împreună cu Mitropolitul grec Iacob de Mitilini.
După slujbă, ierarhul nostru va rosti un cuvânt de învăţătură.

Biserica Ortodoxă Rusă adună mai mult de jumătate din ortodocşii existenţi în întreaga lume.
Potrivit unui studiu american, printre cele zece țări cu cea mai mare populație ortodoxă se numără Rusia, Etiopia, Ucraina, România, Grecia, Serbia, Bulgaria, Belarus, Egipt şi Georgia.
Populația ortodoxă din Rusia, Ucraina şi Belarus reprezintă 54,7% din numărul total al credincioșilor ortodocși din întreaga lume.
Mai mult decât atât, comunități ale Patriarhiei Moscovei există şi în multe țări ale lumii, acolo unde locuieşte diaspora vorbitoare de limbă rusă.

Astăzi este Ziua mondială a zâmbetului.
Aceasta a fost iniţiată în anul 1963 de către americanul Harvey Ball, creatorul imaginii ‘feţei zâmbitoare’.
Marcată pentru prima dată în 1999, în oraşul natal al americanului, ea a continuat să fie aniversată în anii următori şi a devenit cunoscută în întreaga lume.
În numeroase oraşe din Europa, Asia, America de Nord şi America de Sud se organizează manifestări ce includ spectacole cu clovni, picturi pe faţă sau prezentări de poveşti.

Persoanele care deţin autovehicule, terenuri sau animale cu valoare de producţie de 1.000 de euro pentru o persoană sau 2.500 de euro pentru familie, nu vor primi ajutor social.
Prevederea face parte dintr-un proiect de Hotărâre de Guvern publicat de Ministerul Muncii.
Potrivit proiectului, pentru determinarea acestor sume, Ministerul Agriculturii va pune la dispoziţia primarilor procedura de calcul necesară pentru stabilirea valorii de producţie.

Taxa de habitat poate fi achitată lunar.
Potrivit reprezentanţilor SPIT Constanţa, contribuabilii pot achita taxa de habitat atât integral, cât şi parţial, în fiecare lună. Ultimul termen de plată este data de 31 decembrie, inclusiv.
De asemenea, de anul viitor, constănţenii care plătesc integral taxa de habitat, până la 31 martie, inclusiv, beneficiază de bonificaţie de 10%.

O nouă lege ar putea întrerupe emisia posturilor de radio şi televiziune care au datorii.
Un text de lege, care apare pe site-ul Ministerului Justiţiei şi care ar fi fost adoptat de Guvern, prevede “suspendarea” licenţei audiovizuale în cazul insolvenţei.
Dacă legea ar intra în vigoare, CNA va fi obligat să ceară încetarea emisiei oricărui post de radio sau de televiziune care are datorii şi pentru care creditorii cer intrarea în insolvență.

CFR Călători va suplimenta numărul de trenuri cu ocazia Sfintei Parascheva.
În fiecare an, sărbătoarea transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.
Astfel, CFR Călători va introduce 4 trenuri suplimentare în perioada 12-15 octombrie, pe lângă cele 9 deja existente.
Compania a adăugat că dacă numărul trenurilor nu este suficient, acestea vor fi suplimentate.

Noul pachet de servicii medicale va aduce schimbări majore.
Acesta prevede patru consultaţii pe an pentru bolnavii cronici şi două consultaţii pentru afecţiunile acute.
Toate aceste servicii vor putea fi stabilite, însă, după criterii de vârstă şi afecţiunile de care suferă fiecare bolnav în parte.
Reprezentanţii CAS Constanţa spun că ele sunt menite  să stabilească cine are nevoie de spitalizare şi cine poate merge la medicul de familie pentru a rezolva o problemă de sănătate.

Cursele speciale pot tranzita Podul de la Agigea.
Navetiştii, elevii şi muncitorii vor putea trece şi cu autocarele. Consiliul Judeţean Constanţa a adoptat ieri o hotărâre prin care aceste categorii vor fi exceptate de la interdicţia de a traversa pasajul chiar dacă autovehiculele sunt mai grele de 3,5 tone.
Aceeaşi hotărâre prevede şi suspendarea taxei de drum judeţean pentru transportatorii care vor folosi rutele ocolitoare în această perioadă.

Obezitatea infantilă este una dintre principalele cauze ale micşorării speranţei de viaţă la generaţiile tinere.
Potrivit ultimelor cercetări, generaţia actuală de copii este prima care are o speranţa mai mică de viata decât a părinţilor din cauza excesului de greutate.
Din ce în ce mai mulţi copii se îmbolnăvesc de boli care sunt caracteristice bătrâneţii.
Printre acestea se numără diabetul, afecţiunile hepatice şi hipertensiune arteriala.

Noua lege cu privire la protecţia copilului a intrat în vigoare.
Potrivit acesteia, pentru o palmă dată copilului, părinţii ar putea plăti până la 5.000 de lei amendă.
De asemenea, cei care îşi neglijează copiii, îi lasă flămânzi, desculţi sau murdari ar putea primi amenzi cuprinse între 500 şi 10.000 de lei.
Părinţii care îşi abuzează psihic, fizic şi sexual copiii riscă atât amendă de 5.000 de lei, cât şi dosar penal, iar dacă micuţii sunt trimişi la muncă, părinţii sunt amendaţi cu sume între 500 şi 1.000 de lei.
Totodată, femeile care îşi abandonează pruncii în spital, dar şi cele care îşi trimit copiii la cerşit, vor fi amendate cu 2.500 până la 5.000 de lei sau vor fi puse să muncească în folosul comunităţii.

Românii cu venituri mici pot beneficia de ajutoare de încălzire de la 1 noiembrie până la sfârşitul lunii martie anul viitor.
Cei interesaţi trebuie să prezinte documente cu privire la veniturile realizate la primăria de care aparţin şi să completeze un formular nou emis de Ministerul Muncii.
Acesta poate fi găsit la sediile primăriilor, după ce vor fi avizate de Ministerul Muncii.
Noutatea din acest an consta în faptul că vor beneficia de ajutoare de încălzire şi consumatorii de energie electrică.

Bulgaria şi România analizează înfiinţarea unei pieţe comune de legume în unele oraşe de la Dunăre.
Anunţul a fost făcut ieri de ministrul bulgar al Agriculturii.
Cele două ţări vor înfiinţa o comisie mixtă care să discute interesele comune din sectorul agriculturii.
În luna iulie, agricultori bulgari au depus mai multe plângeri la instituţii publice din Vidin, nemulţumiţi de faptul că vânzările proprii s-au prăbuşit din cauza cantităţilor mari de legume şi fructe aduse fără documente din România.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept