Ştiri 30 septembrie 2013

Preafericitul Părinte Daniel aniversează astăzi şase ani de la întronizarea în demnitatea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel oficiază la această oră Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi.
De asemenea, de la orele 11.30, în Catedrala patriarhală, va fi oficiată o slujbă de Te Deum, ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Bisericii Ortodoxe Române, a poporului român şi a Preafericirii Sale.

Jumătate din ruşi ar vota pentru un partid ortodox.
Aşa arată un sondaj, potrivit căruia, între 44 şi 49% din respondenți ar vota pentru un partid islamic, în republicile în care Islamul este răspândit, iar 68% la sută în Cecenia și Ingușetia.
De asemenea, 1,1% din respondenți ar vota pentru un partid islamic, la alegerile pentru Duma de Stat.
Sondajul a fost realizat în perioada mai-iunie 2013 pe un eşantion de peste 4000 de persoane, din 400 de orașe ale Federației Ruse.

În Rusia, trenurile care călătoresc pe distanţe mari vor avea echipamente audio cu programe culturale.
Astfel, pasagerii vor putea să cunoască diferite episoade din istoria Rusiei, bazele culturii creştine sau descoperiri ştiinţifice.
Autorii programelor se vor preocupa de teologii ruşi, istoricii şi jurnaliştii celebri.
Proiectul se numeşte “Lume-om-cuvânt”, iar directorul acestuia este funcţionar al Patriarhiei Moscovei.

Vaticanul a blocat o expoziţie de fotografii ale unor cupluri gay care se sărută în biserici din Roma.
Acesta a trimis organizatorilor evenimentului o scrisoare în care îi ameninţă că îi va da în judecată.
Purtătorul de cuvânt al Vicariatului papal, Claudio Tanturri, a declarat că Legea constituţională italiană garantează sentimentul religios al individului şi reglementează funcţionarea lăcaşurilor de cult.
Astfel, fotografiile nu sunt în conformitate cu spiritualitatea lăcaşurilor de cult, deoarece aduc ofense şi piedici în dezvoltarea spirituală a omului.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa se află în topul celor mai bune 10 unităţi medicale din România.
Potrivit unui studiu, pe primul loc în topul spitalelor publice se află Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, iar cel din Constanţa se află pe locul 8.
În ultimii ani, în Spitalul Judeţean Constanţa au fost reabilitate complet numeroase secţii.
Unele dintre ele, precum cele de chirurgie cardiovasculară sau ortopedie au devenit cele mai moderne din ţară.

Constanţa va intra sub Cod Portocaliu de ploaie, vânt puternic şi răcire accentuată.
Avertizarea este valabilă din această seară de la ora 21, până mâine noapte ora 2.
În judeţele Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa Brăila, Constanţa şi Tulcea, ploile vor fi abundente şi se vor cumula cantităţi de apă ce vor depăşi pe arii extinse 60 l/mp şi izolat 80 l/mp.
De asemenea, procesul de răcire se va accentua, iar vremea va deveni deosebit de rece în regiunile extracarpatice şi cele centrale.

Podul de la Agigea va fi închis de mâine pentru toate vehiculele mai grele de 3,5 tone.
Datele actuale arată că aproape jumătate din structura podului este afectată.
Dacă autorităţile vor stabili pe parcursul lucrărilor că există vreun risc pentru cei care tranzitează podul, vor lua decizia de a închide complet traficul.
Premierul Victor Ponta a declarat că podul Agigea va fi închis complet.

Consumul de alcool modifică obiceiurile alimentare.
Un studiu american desfăşurat pe circa 2.000 de adulţi, a demonstrat că după un consum moderat de alcool aceste persoane au preferat consumul alimentelor grase, sărate, pe bază de carne în detrimentul fructelor şi produselor lactate.
Explicaţia ar ţine de efectele alcoolului asupra circuitelor recompensei şi de faptul că creierul încearcă să îşi procure şi mai multă plăcere prin hrană mai grasă.

Un echipaj SMURD va activa de astăzi în cadrul Staţiei de Pompieri Tuzla.
Echipajul SMURD va răspunde la solicitările venite din partea constănţenilor care locuiesc în Eforie, Tuzla, Costineşti, 23 August, Pecineaga, Topraisar şi Techirghiol.
Pentru înfiinţarea SMURD-ului la Tuzla, 17 pompieri au urmat cursurile de prim ajutor pentru a obţine calificarea de paramedic.

Astăzi este ultima zi de plată fără penalităţi a impozitelor şi taxelor locale aferente semestrului al 2-lea.
Pentru a evita plata majorărilor de întârziere, SPIT recomandă contribuabililor să achite la termen impozitele datorate pentru: clădiri, teren sau mijloace de transport.
Nivelul majorării de întârziere este de 2% din cuantumul obligaţiilor fiscale principale neachitate în termen.

Astăzi începe noul an universitar.
Astfel, astăzi şi mâine, fiecare facultate din cadrul Universităţii Ovidius Constanţa va organiza o întâlnire cu studenţii şi profesorii.
Noul an universitar începe oficial pe 1 octombrie, iar vacanţa de iarnă este programată între 24 decembrie şi 6 ianuarie 2014.
Statisticile arată că numărul studenţilor din România a scăzut constant în ultimii cinci ani, deoarece tot mai mulţi absolvenţi de liceu aleg să emigreze.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept