Ştiri 9 septembrie 2013

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi pe Sfinţii Părinţi de la sinodul 3 ecumenic, la care a participat şi Arhiepiscopul Timotei al Tomisului.
Desfăşurat la Efes în anul 431, sinodul a condamnat erezia nestorianimului, care susţinea că Maica Domnului l-a născut pe Iisus omul, motiv pentru care nu poate fi numită Născătoare de Dumnezeu.
Cei 200 de episcopi participanţi au stabilit că Hristos este o singură persoană, Dumnezeu adevărat şi Om adevărat, astfel că Sfânta Fecioară este cu adevărat Născătoare de Dumnezeu.

Tot astăzi, Biserica Ortodoxă cinsteşte pe sfinţii şi Dumnezeieştii Părinţi Ioachim şi Ana, părinţii Fecioarei Maria.
Dreptul Ioachim provenea din seminţia lui Iuda şi era un păstor bogat, iar familia lui se distingea printr-o adâncă evlavie.
O veche tradiţie arată că Dreptul Ioachim îşi împărţea în fiecare an câştigul muncii sale în trei părţi: una pentru templul din Ierusalim, alta pentru săraci şi a treia pentru nevoile sale. Acesta trăia în Nazaretul Galileii, şi avea ca soţie pe Ana din seminţia lui Levi.
Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana erau bogaţi material, dar mai presus de toate bogaţi spiritual, deoarece erau drepţi înaintea lui Dumnezeu şi trăiau după lege.

Biserica Ortodoxă îi cinsteşte astăzi şi pe Sfinţii Cuvioşi Onufrie de la Vorona şi Chiriac de la Tazlău.
Sfântul Cuvios Onufrie de la Vorona s-a născut în anul 1700 în Rusia, iar timp de 25 de ani a vieţuit într-o peşteră pe malul pârâului Vorona.
A fost ucenicul Sfinţilor Vasile de la Poiana Mărului şi Paisie Velicicovski.
S-a mutat la Domnul în peştera sa la 29 martie 1789.
Sfântul Cuvios Chiriac de la Tazlău,s-a născut la începutul secolului al XVII-lea în satul Mesteacăn din judeţul Neamţ.
A intrat de tânăr în obştea Mănăstirii Tazlău, iar pentru viaţa sa a dobândit de la Dumnezeu darul rugăciunii curate, al vindecării bolilor şi al izgonirii demonilor.
Sfântul Chiriac a trecut la Domnul în jurul anului 1660.

Mai multe străzi din Constanţa vor avea sens unic.
Este vorba despre străzi din cartierele Faleză Nord, Coiciu şi Piaţa Chiliei.
Măsura va fi luată pentru fluidizarea traficul rutier, dar şi pentru suplimentarea locurilor de parcare.
Pe de altă parte, Poliţia Rutieră consideră că în locul semafoarelor din municipiul Constanţa ar fi mai indicate sensurile giratorii.
Astfel, noi sensuri giratorii vor fi amplasate la intersecţia bulevardului Aurel Vlaicu cu strada Ştefăniţă Vodă, bulevardul Aurel Vlaicu cu strada Nicolae Filimon, la intersecţia bulevardului Alexandru Lăpuşneanu cu strada Dispensarului şi în Piaţa Brotăcei.

Profesorul Ion Bordeianu a fost ales rector interimar al Universităţii Ovidius.
Decizia de vineri a Senatului este una provizorie, după ce noul rector Gabriela Stanciu este cercetat de DNA.
Săptămâna viitoare, o comisie a Ministerului Educaţiei se va afla la Constanţa pentru evaluarea problemei.

Constanţa candidează la titlul de „Oraş european al sportului”.
Deputatul constănţean Radu Babuş a propus Primăriei Constanţa să se înscrie în această competiţie, deoarece consideră că este unul dintre oraşele în care autorităţile s-au implicat în ceea ce priveşte activităţile sportive.
Totodată, preşedintele Asociaţiei Capitalelor Europene ale Sportului, Gian Francesco Lupattelli, a declarat că avem şanse mari la titlu, pentru că îndeplinim aproape toate criteriile.
Prin obţinerea acestui titlu se pot deschide noi oportunităţi în ceea ce priveşte investiţiile în infrastructura sportivă.

Numărul călătorilor CFR a scăzut considerabil în ultimii ani.
Potrivit datelor companiei, în anul 2012 au fost cu 70% mai puţini pasageri comparativ cu anul 1998.
Totodată, se mai arată şi că scumpirea biletelor de la 1 septembrie va genera încasări mai mari cu trei la sută în ultimele patru luni şi un plus de 2% în 2014.

Ţăranii nu vor mai avea voie să vândă laptele muls manual.
România se va alinia normelor europene în privinţa modalităţii de mulgere a laptelui de anul viitor.
Astfel, pentru a putea fi vândut, laptele trebuie să fie colectat cu ajutorul mulgătoarelor electrice.
Producătorii susţin însă că aceste instalaţii sunt prea scumpe.
Ţara noastră a obţinut din anul 2007 trei derogăari de la aplicarea noilor reguli cu privire la calitatea laptelui.

Paşapoartele ar putea fi primite acasă, prin poştă.
Potrivit unui proiect de Hotărâre de Urgenţă, solicitantul va suporta cheltuielile de expediere.
De asemenea, actul va putea fi ridicat de la orice serviciu public comunitar pentru eliberarea şi evidenţa acestor documente.
Proiectul mai prevede şi eliminarea fotocopiilor de pe documente, deoarece originalele respectivelor acte vor fi scanate în momentul depunerii cererii.

Românii plătesc o nouă taxă în factura de electricitate.
Este vorba despre componenta de piaţă concurenţială, iar valoarea acesteia este cuprinsă între 0,4 şi 0,5 lei, fără TVA, pentru fiecare kWh consumat.
Potrivit ANRE, taxa creşte factura la electricitate cu 0,5% pe lună şi se aplică doar pentru energia cumpărată de furnizor de pe piaţa liberă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept