Ştiri 29 august 2013

Astăzi, Biserica Ortodoxă cinsteşte Tăierea Capului Sf. Prooroc Ioan Botezătorul.
Sărbătoarea este de origine biblică şi marchează momentul uciderii prin decapitare a Sfântului Ioan.
Conform relatărilor biblice din Noul Testament, Sfântul Ioan a fost întemniţat de către regele Irod Antipa, datorită criticării concubinajului dintre rege şi cumnata sa, Irodiada.
La ziua regelui, Salomeea, fata Irodiadei, a dansat înaintea regelui desfrânat, care îi promite „orice, până la jumătate din împărăţie”.
Fata a fost sfătuită de mamă să ceară pe tipsie capul Sf. Ioan, dorinţă ce s-a împlinit pe loc.
Potrivit Tradiţiei, Sfânta Ioana, femeia dregătorului lui Irod, este cea care a luat capul Sfântului Ioan Botezătorul şi l-a îngropat la Ierusalim.
În anul 453, capul a fost dus la Emesa, iar în secolul IX, cinstitul cap a fost adus în Constantinopol, de către Sfântul Ignatie, Patriarhul Bizanţului.
În timpul cruciadelor, în anul 1204, latinii au luat o parte din capul Sfântului Ioan Botezătorul şi l-au dus în Franţa, unde se afla si astăzi.
Conform unor surse istorice, sărbătoarea era ţinută iniţial în Palestina, în amintirea sfinţirii unei biserici din Samaria, unde se aflau mormintele Sf. Ioan Botezătorul şi ale Sfinţilor Prooroci Elisei şi Avdie.
Alte surse menţionează sfinţirea unei biserici din Alexandria, pe vremea Patriarhului Teofil.
Sărbătoarea este amintită şi de fericitul Augustin, care a alcătuit două predici în cinstea ei.
Pentru că Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul a fost o nedreptate plecată din nechibzuinţa şi desfrânarea regelui Irod, Biserica Ortodoxă a rânduit astăzi zi de post.

Religia a devenit serviciu public esenţial.
Guvernul României a decis ieri printr-o hotărâre că religia face parte din “lista serviciilor publice esenţiale fără de care unităţile administrativ teritoriale, nu pot funcţiona”.
Pe lângă religie, alte servicii publice esenţiale mai sunt impozitele si taxele locale, învăţământul, asistenta sociala sau sănătatea.

Autobuzele etajate vor fi scoase din circuit de luni, 2 septembrie.
Tot de la aceeaşi dată vor fi suspendate şi traseele 40 Mamaia, 100 Mamaia şi 102 Mamaia.
Măsura suspendării traseelor a fost luată de conducerea companiei după ce în ultimele zile s-a constatat o reducere substanţială a numărului de călători pe ruta Constanţa – Mamaia.

Guvernul va achiziţiona o aeronava pentru deplasările oficiale ale demnitarilor.
Aceasta va costa 10 milioane de euro şi va avea o capacitate de 12 locuri.
Avionul va putea fi folosit de către preşedintele României, prim-ministrul, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi miniştri.
Premierul Victor Ponta a declarat că România este singura ţară din Uniunea Europeana care nu are o aeronavă oficială.

România are cea mai ieftină benzină din Uniunea Europeană.
În ceea ce priveşte însă motorina, preţuri mai mici sunt în Croaţia, Estonia şi Letonia.
Potrivit ultimelor statistici ale Comisiei Europene, preţul unui litru de benzină în România este de 1,27 euro, în timp ce media europeană este de 1,59 euro.
În ceea ce priveşte motorina, preţul în ţara noastră este 1,31 euro pe litru, iar media celor 28 de state europene este de 1,44 euro pe litru.

Polonia a început exploatarea gazelor de şist.
Extracţia acestor gaze a început la un puţ din apropiere de Lebork din nordul Poloniei.
Pentru început, aproximativ 8.000 de metri cubi de gaze sunt extrase zilnic ‘cu titlu experimental dar această cantitate nu poate fi considerată încă drept producţie comercială.
Aceasta însă este cea mai mare cantitate de gaze de şist produsă până acum în Europa.

Oamenii de ştiinţă au descoperit un nou element chimic.
Astfel, tabelul periodic al elementelor va suferi o schimbare, după introducerea celui de-al 115-lea element.
Acesta nu a primit un nume oficial, dar specialiştii îi denumesc „ununpentium”, nume ce semnifică numărul său atomic 115. Elementul este foarte radioactiv şi poate fi observat pentru mai puţin de o secundă, înainte de a se descompune în atomi mai uşori.

Cafeaua şi băuturile energizante amplifică starea de anxietate.
Această stare constă într-o grijă continuă, care afectează corpul şi creierul în aceeaşi măsură.
Efectele secundare ale excesului de cafeină mai includ, palpitaţii ale inimii, probleme cu somnul şi nervozitate accentuată.
De asemenea, excesul de sare sau zahăr poate conduce la probleme legate de anxietate din cauza creşterii tensiunii arteriale.

Cercetătorii japonezi au dezvoltat un ficat din celule stem.
Potrivit preşedintelui Asociaţiei Române a Băncilor Acreditate de Celule Stem, cu ajutorul acestui gen de studii se vor putea găsi alternative viabile care să înlocuiască transplanturile de organe.
Totodată, ar putea ajuta şi la testarea medicamentelor noi din piaţă.
Acesta a mai spus că în prezent există peste 100.000 de oameni în întreaga lume care au nevoie de transplanturi de organe, iar aproximativ 10% dintre americani necesită un ficat nou.

Un kilometru de autostradă din România este de trei ori mai scump decât în Bulgaria.
Potrivit unui raport al Consiliului Concurenţei pentru piaţa lucrărilor de construcţii de drumuri şi autostrăzi, în ţara noastră, preţul mediu al unui kilometru de autostradă construit în zona de şes este de 23,34 milioane lei/km, iar cel al unui kilometru de autostradă construit în zona de deal este de 20,87 milioane lei/km, ambele peste nivelul standardelor de cost.

Ţigările electronice sunt potenţial cancerigene.
Ele degajă un fum în care se amestecă nichel, crom, formol şi multe alte substanţe toxice
Un studiu recent, avertizează că ţigările electronice pot răspândi substanţe toxice la nivele care, uneori, le depăşesc pe cele ale ţigărilor tradiţionale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept