Ştiri 27 august 2013

Biserica Ortodoxă va cinsti joi, Tăierea Capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, împreună cu un sobor de preoţi si diaconi va oficia de la ora 9 Sfânta Liturghie Arhierească la mănăstirea Lipniţa, care îşi serbează hramul.
Totodată, mâine, de la ora 19 se va săvârşi Privegherea cu Litie in cinstea Sfântului Ioan Botezătorul, iar de la ora 03 se va săvârşi Sf. Liturghie de noapte în paraclisul mănăstirii.
Credincioşii vor putea cinsti moaştele Sfântului Ioan Botezătorul, ale Sfântului Mucenic Dasie si ale Sfântului Onufrie cel Mare, dar şi o copie adusă din Rusia a icoanei făcătoare de minuni “Maica Domnului potoleşte întristările noastre”.
Mănăstirea Sf. Ioan Botezătorul – Lipniţa a fost înfiinţată în noiembrie 2004 şi are hramurile „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” şi Sf. Mucenic Dasie.
Sfântul lăcaş este situat în comuna Lipniţa, pe drumul naţional 3 care leagă Mănăstirea Sfântul Apostol Andrei de Mănăstirea Dervent.

Un miting de proporţii a avut loc în curtea Bisericii Sfântului Mormânt din Ierusalim.
Acesta a fost organizat în semn de solidaritate cu Episcopii răpiţi de către un grup terorist armat în provincia Alep din Siria.
Arhiepiscopul grec-ortodox de Sebastia, a spus ca este cităm, “îngrijorat şi simte durere odată cu trecerea a mai mult de 100 zile de la răpirea celor doi episcopi”, am încheiat citatul.
Acesta a adăugat că mitingul de astăzi vrea sa exprime solidaritate cu Siria şi Egipt, in aşteptarea eliberării episcopilor răpiţi.
Prelatul a făcut apel la Bisericile din întreaga lume, la instituţiile religioase şi legale, sa depună eforturi in eliberarea celor doi episcopi.

Episcopul catolic al Alepului se teme de declanşarea “unui război mondial” în caz de intervenţie în Siria.
Acesta a adăugat că speră ca intervenţia Papei pentru a favoriza un dialog real între diferite părţi aflate în conflict, pentru a găsi o soluţie, să poată fi un prim pas pentru a nu folosi arme ca oamenii să poată călători, comunica, dialoga.
La rândul său, Observatore Romano, cotidianul Vaticanului, a criticat luni guvernele occidentale.

Constănţeni vor rămâne din această seară fără apă caldă.
Ca urmare a programul de revizie a reţelei de termoficare toţi constănţenii nu vor beneficia de apă caldă până sâmbătă la ora 6.
Apoi, în intervalul 1 septembrie, ora 14.00 – 7 septembrie ora 12.00 vor fi afectaţi consumatorii magistralei 1 din zonele: Centru, Peninsulă, Casa de Cultură, Kaufland, Capitol, Spitalul Militar, Piaţa Chiliei, Tomis I, Tomis II, Spic de Grâu, Stadion, Gară, Far, Abator, Bila, Piaţa Roşu, Poarta 6, KM 4/5 şi Anda.
Magistrala 2 va fi oprită în perioada 8 septembrie, ora 14.00 – 14 septembrie, ora 12.00 în zonele Tomis Nord, Boema, Tic Tac, Cireşica, Brotăcei, Tomis III, Inel II, Galeriile Soveja, Eden, Institutul de Marină, Marinarul, CET, Palas şi Brătianu.
Locuitorii din zonele Dacia, Tomis III, Faleză Nord vor rămâne fără apă caldă spre finalul lunii septembrie.

Consiliul Superior al Magistraturii a decis că magistraţii pot fi masoni.
Apartenenţa la Masonerie trebuie recunoscută în declaraţia de interese.
CSM a luat această decizie ieri, după ce plenul şi-a însuşit o analiză a inspectorilor .
În acelaşi timp, tot în decizia CSM se arată că magistraţii nu au voie să facă parte din asociaţii secrete.

Femeile şi bărbaţii vor ieşi la pensie la aceeaşi vârstă.
Astfel, din anul 2015 vârsta de pensionare va fi prelungită la 65 de ani, atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei.
Măsura face parte din Strategia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă 2013-2020 şi a fost făcută publică de Ministerul Muncii.

Noi discipline opţionale vor fi introduse din anul şcolar 2013-2014 în învăţământul primar.
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie a aprobat programele şcolare pentru Filosofia pentru copii, Educaţie pentru societate şi Educaţie financiară.
Disciplina Educaţie pentru societate va fi studiată la clasele pregătitoare, întâi şi a II-a, Filosofia pentru copii, la clasa a III-a şi/sau a IV-a, iar Educaţia financiară, la clasele a III-a şi/sau a IV-a.

România va începe exportul de gaze spre Ungaria în luna decembrie.
Acesta se va face prin gazoductul Arad-Szeged, iar pentru atingerea capacităţii maxime de transport sunt necesare investiţii de 120 milioane de euro, realizabile până în anul 2016.
Conducta Arad-Szeged a fost proiectată să transporte, la capacitate maximă, o cantitate anuală de 4,4 miliarde metri cubi de gaze, echivalentul a circa o treime din consumul anual al României.

Singurătatea face de două ori mai multe victime decât obezitatea.
Aceasta este concluzia celui mai recent studiu realizat de cercetătorii americani.
Riscul de mortalitate este comparabil cu cel legat de fumat, singurătatea fiind de două ori mai periculoasă decât obezitatea. Izolarea socială slăbeşte sistemul imunitar şi provoacă inflamaţii, ceea ce poate duce la artrită, diabet şi boli cardiace.

Persoanele verificate de Fisc vor fi obligate să declare şi animalele de rasa a căror valoare depăşeşte 15.000 de lei.
Aşa se arată într-un proiect publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor.
Astfel, pe lângă terenuri, clădiri, conturi bancare, cei verificaţi trebuie să declare dacă deţin animale mai scumpe de 3400 de euro, fie ca le au in ţară fie ca sunt in străinătate.
Cei care nu depun noul formular obligatoriu risca o amenda de pana la 50.000 de lei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept