Ştiri 13 august 2013

Biserica Ortodoxă va prăznui joi Adormirea Maicii Domnului.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia mâine, de la ora 14.45, Taina Sf. Maslu la Biserica Adormirea Maicii Domnului din Cumpăna, iar de la ora 17 slujba Vecerniei la biserica Adormirea Maicii Domnului II din Constanţa.
De la ora 19.30, IPS Teodosie va săvârşi slujba Prohodului Maicii Domnului la mănăstirea Sf. Ierarh Bretanion din localitatea 23 August.
Joi, în ziua praznicului, Ierarhul nostru va oficia sf. Liturghie arhierească la Biserica Adormirea Maicii Domnului I din Constanţa, de la ora 6.45.
Biserica este situată în spatele Tomis Mall.
Apoi, de la ora 10, IPS Teodosie va participa la manifestările dedicate Zilei Marinei.
La ora 11.00, Ierarhul Tomisului va oficia Taina Sfântului Botez la parohia „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Cumpăna pentru patru copii aflaţi în asistenţă maternală.
Vineri, de la ora 8.30, IPS Teodosie va săvârşi Sfânta Liturghie la biserica „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din Campusul social Henri Coandă din Constanţa, cu prilejul hramului.

Biserica rămâne in topul încrederii românilor în instituţiile sociale sau private.
Potrivit unui sondaj, topul încrederii în aceste instituţii este condus în continuare de Biserică, în care aproximativ 64% dintre români au încredere.
Biserica este urmată de Universităţi cu 52%, presă, 42,7%, Patronate şi Bănci.
Instituţia politică in care românii au cea mai mare încredere este Primăria, iar 38% dintre respondenţi au răspuns în acest sens.

Scrisoarea Moldovei, editată de Dimitrie Cantemir, este expusă la Constanţa.
Aceasta a fost declarată Cartea lunii august şi este expusă la sediul Bibliotecii Judeţene I.N. Roman.
„Scrisoarea Moldovei” a fost tipărită la Mănăstirea Neamţ, în anul 1825, în perioada domniei lui Ioan Sandu Sturdza.
În colecţiile Bibliotecii Judeţene Constanţa se află două exemplare din „Scrisoarea Moldovei”, achiziţionate în anul 1972 şi, respectiv, 1989, din Bucureşti, din reţeaua anticariatelor.

ANM a emis o informare meteorologică de caniculă şi disconfort termic.
Astfel, astăzi şi mâine, vremea va fi călduroasă în majoritatea regiunilor, iar în Oltenia, Muntenia, Banat, Dobrogea şi sudul Moldovei local va fi caniculă şi indicele temperatura-umezeală va atinge pragul critic de 80 al disconfortului termic.
În aceste regiuni, astăzi se vor înregistra frecvent temperaturi în jurul valorii de 35 de grade, iar mâine se vor atinge 37 de grade Celsius.

Pâinea albă, mezelurile şi băuturile energizante dăunează sănătăţii.
Specialiştii avertizează că pâinea albă conţine făină rafinată, care uneori este albită cu clor şi este tratată cu bromură.
De altfel, pâinea albă este denumită “aliment gol”, deoarece conţine numai amidon, pe care organismul îl transformă în zahăr şi grăsimi.
Cârnaţii şi mezelurile sunt strâns legate de apariţia cancerului, migrenelor, nivelului ridicat al colesterolului din organism, dar şi de hipertensiunea arterială, deoarece conţin nitraţi nocivi.
Totodată, în cazul băuturilor energizante, problema cea mai mare este conţinutul foarte mare de zahăr.

Puii din supermarketuri sunt un potenţial pericol pentru sănătate.
Experţii britanici avertizează că tratarea puilor cu antibiotice va duce în timp la o reducere a sensibilităţii virusurilor şi bacteriilor.
Mai mult, hormonii de creştere injectaţi în carnea de pasăre au efecte nocive asupra sănătăţii.
În cazul copiilor, aceştia pot aduce pubertatea precoce
Totodată, cercetătorii avertizează că un consum crescut de carne de pui injectată cu hormoni poate cauza apariţia cancerului la sân, în cazul femeilor şi cancer de prostată în cazul bărbaţilor.

Restricţia de circulaţie pe podul de la Agigea a fost prelungită până pe 30 septembrie.
Potrivit CNADNR, în toată această perioadă, traficul rutier se va desfăşura pe cele patru benzi ale podului dar va fi restricţionat în ambele sensuri de circulaţie la viteza de 50 km/h.
Astfel, conducătorii auto sunt rugaţi să respecte restricţia de circulaţie instituită şi semnalizarea rutieră temporară.

Autobuzele RATC vor circula joi, 15 august după programul zilei de sâmbătă.
Reprezentanţii RATC au anunţat că astfel intervalele de timp dintre curse vor fi mai mari.
Pe de altă parte, casele de bilete şi abonamente vor avea program normal.

În România, opt minori din o sută trăiesc în sărăcie absolută.
Aceştia trăiesc cu mai puţin de 15 lei pe zi.
Tinerii nu se confruntă numai cu sărăcia, ci şi cu excluziunea socială şi cu probleme în domeniul educaţiei, sănătăţii şi al ocupării forţei de muncă.
Anul trecut, aproximativ 17.000 de fete cu vârsta sub 19 ani erau însărcinate, iar consumul de alcool, fumatul şi abuzul de droguri sunt în creştere.

Cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat din acest an va începe săptămâna viitoare.
Probele orale vor debuta pe 19 august iar cele scrise vor începe pe 26 august.
Rezultatele vor fi afişate pe 2 septembrie, până la ora 12:00, iar contestaţiile vor putea fi depuse în aceeaşi zi, până la ora 16:00.
Rezultatele finale vor fi afişate pe 5 septembrie.

Astăzi este Ziua Internaţională a Stângacilor.
Aceasta a fost iniţiata in anul 1976 şi are ca scop sensibilizarea opiniei publice cu privire la dificultăţile cu care stângacii se confrunta in viata de zi cu zi.
Aproximativ 13% din populaţia globului este stângace.
Printre cei mai cunoscuţi stângaci se număra: Iulius Cezar, Charlie Chaplin sau preşedintele SUA, Barack Obama.

Aerul condiţionat poate afecta sănătatea.
Acesta poate provoca răceală, pneumonie, laringită, sinuzită, rinită, astm sau dureri de spate.
Şi ochii pot fi afectaţi de aerul condiţionat, şi pot apărea iritaţii, înroşire şi lacrimare.
Aceste reacţii sunt provocate de trecerea brusca de la foarte cald la frig, de lipsa umezelii din aer, de viteza mare de circulaţie a aerului sau de îmbâxirea filtrelor.
Necurăţarea filtrelor de aer la intervalele recomandate de producătorii aparatelor de aer condiţionat provoacă infecţii respiratorii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept