Ştiri 5 august 2013

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ Hozevitul.
S-a născut în anul 1913, în satul Crăiniceni din judeţul Botoşani şi a primit din botez numele Ilie.
La vârsta de 19 ani a plecat la mânăstirea Neamţ, unde timp de 4 ani a fost bibliotecar şi îngrijitor la bolniţă.
În anul 1936 a fost tuns în monahism cu numele Ioan, după care a plecat în Ţara Sfântă, unde s-a nevoit timp de 10 ani la mânăstirea Sfântul Sava de lângă Bethleem.
În anul 1947 a fost hirotonit diacon şi apoi preot, după care a fost numit egumen al schitului românesc Sfântul Ioan Botezătorul de pe valea Iordanului.
Aici, timp de 5 ani a tradus scrieri ale Sfinţilor Părinţi şi a compus un volum de versuri duhovniceşti.
În 1952 s-a mutat la mânăstirea Sfântului Gheorghe Hozevitul din pustia Hozevei, iar după un an s-a retras ca pustnic în peştera Sfintei Ana din apropierea mânăstirii.
Aici a petrecut timp de 7 ani în aspre nevoinţe şi rugăciuni neîncetate, după care, în data de 5 august 1960 s-a mutat către Domnul, şi a fost înmormântat în peşteră.
După 20 de ani, în anul 1980, trupul sfântului a fost aflat neputrezit şi plin de bună mireasmă, motiv pentru care a fost depus la mânăstirea Sfântului Gheorghe Hozevitul.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat pe Sfântul Ioan în luna iunie a anului 1992, şi este cinstit de credincioşii din România, Grecia, Cipru şi Ţara Sfântă.

Biserica Ortodoxă va prăznui mâine Schimbarea la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos.
Cu acest prilej, Biserica Schimbarea la Faţă din Constanţa, cunoscută şi sub numele de Biserica Greacă îşi va sărbători hramul.
Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi la această biserică, de la ora 8.45, sfânta liturghie arhierească.
Totodată, până joi, credincioşii se vor putea închina la moaştele Sfântului Apostol Andrei, aduse de la Mănăstirea Sfântul Andrei din judeţul Constanţa.

Poliţiştii refuză să mai conducă gratis maşinile de intervenţii.
Sindicaliştii din poliţie cer sporuri salariale cuprinse între 5 şi 25% pentru şoferii autoturismelor care conduc în misiune.
Aceştia se consideră discriminaţi faţă de colegii lor care deja beneficiază de aceste avantaje.
Un ordin al Ministerului Afacerilor Interne a stabilit că în Poliţie primesc sporul doar cei încadraţi în funcţia de “conducător auto”.
Din anul 2000, însă, agenţii de poliţie de la volan nu mai sunt, oficial şi şoferi.

Aproximativ 75.000 de puncte de vânzare a pâinii s-ar putea închide de la 1 ianuarie.
Autorităţile ar putea aproba până la 1 septembrie proiectul care prevede ca pâinea sa se vândă numai în magazine specializate sau în raioane organizate în acest scop în magazinele generale.
În urma aplicării actului normativ, consumatorul va găsi o gamă mai diversificată de produse de panificaţie, iar măsura ar permite şi un act de control mai facil, într-un număr mai mic de magazine.

O parte din constănţeni nu vor avea miercuri apă rece.
Pentru executarea unor lucrări de reabilitare conducte, RAJA va întrerupe furnizarea apei potabile miercuri, între orele 8,30 şi 19,30.
Vor fi afectaţi consumatorii din zona centrală a oraşului din perimetrele delimitate de străzile: Călăraşi – I.G. Duca – Avram Iancu – Ferdinand – Mihai Viteazu – Traian – Piaţa Ovidiu – Mircea cel Bătrân – Mamaia – Tomis şi Ion Lahovari – Poporului – Mihai Viteazu – Nicolae Iorga – Ştefan Mihăileanu – Gheorghe Murea; zona blocurilor de pe Aleea Lupeni şi Peninsulă.

Meteorologii anunţă vreme caniculară pentru toată săptămâna.
Astfel, va fi caniculă, după-amiaza, pe arii restrânse în Banat, Crişana şi izolat în Oltenia şi sud-vestul Transilvaniei, zone unde şi indicele temperatură-umezeală va atinge pragul critic de 80 de unităţi.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 27 şi 36 de grade, cu cele mai ridicate valori în Câmpia de Vest.
Pe litoral, maxima nu va trece de 31 de grade, iar temperatura apei mării va fi cuprinsă între 23 şi 25 de grade.

Românii consumă mai multă pâine decât fructe.
Statisticile arată că românii din mediul urban au consumat 8 kilograme de pâine de persoană în medie pe lună, în primul trimestru al acestui an, în timp ce în mediul rural s-au consumat 9 kilograme de persoană.
Pe de altă parte, consumul de fructe a fost de nivel relativ scăzut, de 3,5 kg/persoană.

Maşinile furate vor fi depistate automat.
Poliţia Autostrăzi foloseşte, de vineri, un aparat prin care autoturismele date în urmărire sunt identificate pe loc.
Este vorba despre o cameră de filmat montată pe marginea drumului care surprinde plăcuţele de înmatriculare.
Sistemul detectează codul de ţară şi salvează imaginile cu maşina suspectă, data şi ora la care s-a efectuat detecţia şi numărul de înmatriculare.

Zeci de mii de tineri români s-au înregistrat oficial ca şomeri.
Peste 43.000 de absolvenţi s-au înregistrat, în ultimele două luni, ca şomeri, iar din acest total, circa 36.000 sunt absolvenţi de învăţământ liceal sau postliceal.
Ministrul Muncii atrage atenţia că şomajul ar putea atinge, în acest an, „pragul de alarmă“, de 25%.
Ministrul a adăugat că se încearcă elaborarea unor programe menite să reducă şomajul la persoanele tinere, inclusiv pentru accesarea mai multor fonduri europene prin programul „Garanţia pentru tineri“.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept