Ştiri 24 iulie 2013

Biserica Ortodoxă va cinsti sâmbătă pe Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon.
Cu acest prilej, vineri, de la ora 17.00, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Vecerniei în Catedrala Arhiepiscopală, urmată de procesiunea religioasă cu moaştele Sfântului Pantelimon şi ale Sfinţilor Epictet şi Astion, cu plecare de la Catedrală.
Traseul va cuprinde Valea Portului – str. Traian, str. Mircea cel Bătrân, bd. Mamaia, str. Nicolae Iorga, bd. Tomis – Capela Militară, Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.
Sâmbătă, de la ora 8.30, IPS Teodosie va săvârşi Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.

Credincioşii îşi pot sfinţi maşinile la biserică.
Patriarhia Română a decis ca slujba de sfinţire a maşinii să fie introdusă în mod oficial într-o carte bisericească.
Fenomenul sfinţirii la mănăstire a autovehiculelor a luat amploare în ultimii ani, încurajat inclusiv de unii călugări sau de dorinţa unor enoriaşi de a-şi proteja suplimentar maşinile.

Arhiepiscopul Cretei vrea să dea terenuri agricole oamenilor rămaşi fără locuri de muncă.
El a declarat că doreşte astfel să-i ajute pe aceştia să reziste crizei economice foarte dificile prin care trece ţara.
Pentru început, programul va fi derulat doar de arhidieceza Cretei, fără implicarea parohiilor.
Un plan similar a fost propus şi de arhiepiscopul Atenei.
Potrivit celor mai recente date publicate de autorităţile elene, rata şomajului din Grecia se situează la un nivel record de 27%.

Ghiozdanul prea greu poate afecta sănătatea elevilor.
În urma unor studii realizate pe copii cu vârste de 11 ani, s-a constatat că purtarea unor ghiozdane care reprezentau 20 sau 30% din greutatea copilului modifică poziţia corpului.
Un ghiozdan greu schimbă şi poziţia spatelui, iar copiii se obişnuiesc să meargă cocoşaţi.
Medicii spun că şi sedentarismul, poziţia neadecvată în bănci sau mobilierul impropriu poate afecta sănătatea.

Spitalele pot face internări pentru mai mult de 12 ore dacă au cel puţin 20 de paturi.
Potrivit unui proiect al Ministerului Sănătăţii, sub acest număr unităţile se organizează în forma de spitalizare de zi cu durata maximă de 12 ore.
Proiectul reglementează, pentru prima dată, durata spitalizării de zi şi este supus dezbaterii publice, pe site-ul instituţiei, până pe 28 august.

Bolnavii cronici trebuie să fie atenţi în perioada de caniculă.
Medicii spun că în intervalul orar 11.00 – 18.00, când temperaturile sunt foarte ridicate, persoanele cardiace nu trebuie să iasă afară.
Dacă este inevitabilă deplasarea, atunci trebuie luate măsuri de protecţie, respectiv haine de culoare deschisă, pălării şi cât mai mult din suprafaţa corpului să fie acoperită.
De asemenea, este necesară o hidratare corespunzătoare şi nu trebuie să se renunţe la medicamentele prescrise.

Copiii vor fi vaccinaţi gratuit împotriva a 12 boli grave din toamnă.
Printre acestea se numără: TBC, tuse convulsivă, oreion, rujeolă, rubeolă, dar şi infecţii pneumococice, care pot cauza pneumonii sau chiar meningite.
Totodată, carnetul de vaccinări se schimbă şi devine obligatoriu la înscrierea la grădiniţă ori la şcoală.
Acesta va fi eliberat la ieşirea din maternitate, iar la fiecare vaccinare va trebui prezentat obligatoriu medicului de familie care va trebui sa treacă imunizarea.

Peste 8.000 de angajaţi din companiile de stat vor fi concediaţi în acest an.
Vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical, Ion Pisc, a declarat că până la finele anului s-ar putea înregistra circa 8.000 de disponibilizări la nivelul ţării, în urma privatizării şi restructurării companiilor cu capital de stat.
Este vorba despre disponibilizari de la Poşta Română, Electrica, Termoelectrica Galaţi şi Brăila şi de la unităţile de producţie a energiei electrice şi termice.

Pachetele de ţigări neutre au efecte pozitive în ceea ce priveşte renunţarea la fumat.
Specialiştii australieni au analizat răspunsurile a peste 500 de fumători.
Rezultatele studiului au arătat că fumatorii pachetelor neutre s-au gandit intr-o proportie mai mare sa se lase de fumat, faţă de cumpărătorii pachetelor clasice de ţigări.
Australia este singura ţară din lume care a introdus pachetele de ţigări neutre, la 1 decembrie 2012.
Producătorilor li se impune un ambalaj unic, cu avertismente şi imagini elocvente referitoare la pericolul asupra sanatatii, care ocupă 75% din suprafata pachetului.

Femeile folosesc internetul mai mult decât bărbaţii.
Un sondaj arată că mai mult de jumătate dintre accesările paginilor online sunt făcute de către femei.
Bărbaţii accesează pagini web ce ţin de aplicaţiile pentru mobil, cumpărăturile online de electronice/IT şi informaţiile auto, iar femeile sunt interesate de informaţiile despre sănătate, stil de viaţă sau vacanţe.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept