Ştiri 12 iulie 2013

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi Sfânta Icoană Prodromiţa de la Muntele Athos.
Aceasta se află în Schitul românesc Prodromu de la Muntele Athos, iar o reproducere a acesteia se află la paraclisul de pe şantierul Catedralei Mântuirii Neamului.
Primul stareţ al Schitului Prodromu, ieroschimonahul Nifon, a vrut să pună în biserica schitului o icoană a Maicii Domnului care să fie ocrotitoare obştii.
Astfel, în anul 1863, a găsit la Iaşi un pictor bătrân Iordache Nicolau, căruia i-a cerut să o zugrăvească în post şi rugăciune continuă.
Pictorul a lăsat la urmă chipurile Maicii Domnului şi al Pruncului Iisus, însă, printr-o minune divină, dimineaţa le-a găsit deja zugrăvite.
Mulţi credincioşi din Moldova s-au închinat icoanei, apoi părinţii atoniţi au dus-o în Schitul Prodromu.
De atunci, icoana Prodromiţa este cunoscută ca făcătoare de minuni.

Duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în duminica a treia după Rusalii sau a Sfinţilor Părinţi de la Sinodul 4 Ecumenic.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi de la ora 9 sfânta liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru şi Pavel.
După slujbă, Ierarhul nostru va rosti un cuvânt de învăţătură despre grijile vieţii.

Papa Francisc înăspreşte sancţiunile împotriva pedofiliei.
El a semnat ieri un decret care include întreaga categorie de infracţiuni împotriva minorilor, şi anume vânzarea, prostituţia, recrutarea, violenţele sexuale şi pornografia infantilă.
În luna aprilie, Papa Fracisc a cerut să se acţioneze ferm împotriva abuzurilor sexuale comise de către membri ai clerului.

Comisia Europeană vrea ca absolvenţii universităţilor europene să poată munci oriunde în lume.
În acest scop a fost lansată o nouă strategie, intitulată ‘Învăţământul superior european în lume’.
Universităţile trebuie să elaboreze programe de studii internaţionale, să promoveze competenţele lingvistice şi să dezvolte învăţarea digitală.
Comisia va sprijini statele membre pentru ca acestea să îşi poată dezvolta reţelele internaţionale în domeniul învăţământului superior.

Astăzi se afişează rezultatele finale la Bacalaureat.
Peste un sfert dintre candidaţii constănţeni au depus contestaţii pentru că s-au considerat nedreptăţiţi de notele primite din partea evaluatorilor.
Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, cele mai multe contestaţii au fost la limba şi literatura română, aproximativ 900.

Chevron poate începe explorarea gazelor de şist în Vaslui.
Compania a obţinut acordul de mediu pentru amplasarea sondelor de foraj de explorare a gazelor de şist în trei zone din judeţul Vaslui.
Decizia a fost luată de către Comitetul de Analiză Tehnică din cadrul Agenţiei de Protecţie a Mediului Vaslui.
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a dat asigurări că nu există “niciun fel de risc” pentru mediu şi pentru sănătatea oamenilor în cazul explorării gazelor de şist.

Băuturile dietetice sunt mai periculoase pentru sănătate decât cele cu zahăr.
Un nou studiu în domeniu arată că acestea pot avea o influenţă negativă asupra metabolismului şi afectează modul în care organismul procesează zahărul.
Experţii spun că îndulcitorii artificiali obişnuiesc corpul şi creierul să reacţioneze diferit la gustul dulce.
În timp, apar mai multe dereglări în corp, ceea ce influenţează sănătatea în mod negativ şi poate duce la diabet de tipul 2.

Factura la electricitate va scădea în medie cu 4% luna viitoare.
Anunţul a fost făcut de vicepreşedintele ANRE, Emil Calota.
Ieftinirea se datorează amânării acordării de către stat a unor certificate pentru producătorii de energie regenerabilă.
Ordonanţa aprobată de Guvern luna trecută, prevede că producătorii de energie regenerabilă vor primi până în 2017 doar o parte a certificatelor verzi, iar restul vor fi transmise eşalonat din 2018.

Romania va exporta, în 2-3 ani, gaze în Republica Moldova, Bulgaria şi Ungaria.
Potrivit ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă, construcţia gazoductului care va lega reţelele din România şi Republica Moldova pe traseul Iaşi-Ungheni va începe luna viitoare şi va fi încheiată până la sfârşitul anului, în urma unei investiţii totale de 23-24 milioane euro.
Exportul de gaze este o cerinţă a Comisiei Europene, care a criticat România pentru lipsa reţelelor de interconexiune a conductelor de gaze cu statele vecine.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept