Ştiri 4 iulie 2013

Duminică, Biserica ortodoxă va sărbători Duminica sfinţilor români.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie va săvârşi de la ora 8.30, Sfânta Liturghie la mănăstirea Poarta Albă – Galeșu, care îşi va serba hramul.
Mănăstirea se află în construcţie şi este închinată memoriei martirilor, deţinuţi politici, morţi la construirea Canalului Dunăre – Marea Neagră, mai ales în perioada 1949 – 1953.
După slujbă, Ierarhul Tomisului va oficia slujba de parastas de trei săptămâni pentru părintele Iustin Pârvu.
De asemenea, mâine, de la ora 16.00, Înaltpreasfinţitul Teodosie va oficia sfinţirea mică a paraclisului „Aşezarea în raclă a brâului Maicii Domnului” din zona Trocadero, urmată de oficierea Tainei Sfântului Maslu.
Luni, creştinii ortodocşi români vor cinsti pe Sfinţii Mucenici Epictet şi Astion.
Cu acest prilej, Mănăstirea Capidava îşi va sărbători hramul.
De la ora 7, Înaltpreasfinţitul Teodosie va sfinţi paraclisul mănăstirii şi va pune piatra de temelie pentru biserica cea mare a mănăstirii.
Apoi, Ierarhul nostru va oficia Sf. Liturghie Arhierească.

Numărul autobuzelor estivale va fi suplimentat în acest week-end.
RATC anunţă că sâmbătă, 6 iulie, între orele 16,00 şi 24,00, vor fi puse în circulaţie 12 autobuze suplimentare pe cele trei noi linii estivale.
Este vorba despre Liniile 2, 5 şi 48 Mamaia, care vor circula la fiecare 30 de minute.
Pentru celelalte trasee, 40, 100 şi 102 Mamaia programul de funcţionare se prelungeşte până la ora 24,00.
Tariful pentru o călătorie este de 1,5 lei.

Constanţa va primi astăzi 6 ambulanţe noi.
Acţiunea are loc în cadrul proiectului „S.M.A.R.T.” iar de ambulanţele noi vor beneficia Spitalul Judeţean de Urgenţă şi Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanţa. Evenimentul are loc la sediul ISU Dobrogea – Grupul 1 Intervenţie Constanţa – Palas în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu.

Rezultatele finale ale Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din 2011 au fost făcute publice astăzi.
Astfel, populaţia stabilă a României la 20 octombrie 2011 era de 20.121.641 de persoane, în scădere cu circa 1.600.000 de persoane.
Recensământul mai arată că romii reprezintă 3,3% din populaţia României, în timp ce maghiarii reprezintă 6,5%.

Alimentele bogate în omega-3 prelungesc viaţa cu doi ani.
Un studiu arată că persoanele cu un nivel ridicat de omega-3 beneficiază de o protecţie suplimentară împotriva bolilor cardiovasculare.
Cercetătorii americani au studiat nivelurile de omega-3 din sânge la persoane de peste 65 de ani.
Rezultatele au dus la constatarea că cei care prezintă niveluri mai ridicate de omega-3 riscă cu 35% mai puţin să moară de o boală cardiacă, iar speranţa de viaţă era cu doi ani mai mare.
Sursele alimentare de omega-3 sunt îndeosebi peştele, nucile, migdalele, uleiul de măsline, fructele şi legumele crude şi uscate.

Hipertensiunea arterială ar putea fi tratată.
Specialiştii britanici au descoperit o nouă tehnică pentru a trata această maladie.
Ei au tăiat un nerv care leagă rinichii de creier şi au constatat că pot reduce astfel hipertensiunea şi chiar riscul de accident vascular cerebral.
De asemenea, experţii spun că se poate reduce astfel şi riscul bolilor de inimă şi al celor renale.
Procedura are foarte puţine efecte secundare şi dă rezultate mai ales în cazurile greu de tratat de hipertensiune arterială.

Accesul României în programul Visa Waiver va avea loc peste câţiva ani.
Declaraţia aparţine unui oficial al Ambasadei SUA la Bucureşti.
El a adăugat că în ultimii ani s-a constatat o scădere a ratei de refuz a solicitărilor de vize, până la 17% în 2012.
Criteriul cu privire la procentul de 3% care trebuie atins în baza legislaţiei actuale ar putea fi modificat însă prin adoptarea de Congres a modificărilor susţinute de Administraţia Obama.

Senatul României propune introducerea unui “buletin de internet”.
Propunerea a apărut în contextul în care Comisia Europeană le-a cerut statelor membre să vină cu idei cu privire la controlul tinerilor în spaţiul online.
Cartea de identitate ar urma să conţină doar vârsta posesorului şi va putea fi folosită ca un permis de accesare a anumitor poze şi filmuleţe.
Cei care posedă acest buletin vor avea o parolă pe care o vor introduce de fiecare dată când vor să vadă anumite clipuri.

Crucea Roşie împlineşte astăzi 137 de ani de activitate umanitară.
Organizaţia s-a înfiinţat pe 4 iulie 1876, când Principele Ghica a decis să organizeze o societate de ajutor pentru militarii răniţi în război.
Cu timpul, Crucea Roşie s-a axat pe pregătirea şi intervenţia în caz de dezastre, prevenirea îmbolnăvirilor, îngrijirea copiilor şi bolnavilor dar şi promovarea cunoştinţelor de igienă şi pregătirea pentru acordarea primului ajutor.

România are bani pentru reducerea şomajului în rândul tinerilor.
Afirmaţia aparţine preşedintelui Traian Băsescu.
El a adăugat că ţara noastră va putea cheltui peste 6 miliarde de euro în perioada 2014-2015 pentru a reduce şomajul în rândul tinerilor si va beneficia, în 2 ani, de încă aproape o jumătate de miliard de euro, bani destinaţi creării de locuri de muncă.
Traian Băsescu a subliniat faptul că există trei regiuni, sudul Moldovei, centru şi sud-est, unde şomajul în rândul tinerilor depăşeşte 25%.

Parlamentul European propune noi reguli cu privire la verificările autovehiculelor.
Acestea au scopul de a îmbunătăţi siguranţa circulaţiei rutiere şi de a extinde verificările regulate şi la motociclete şi la unele remorci.
Astfel, eurodeputaţii au votat pentru verificări obligatorii la motociclete în toate statele membre, din anul 2016 şi la mopede din 2018.
Totodată, Parlamentul European doreşte să păstreze cerinţele minime actuale în privinţa verificărilor tehnice iniţiale la patru ani pentru maşini.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept