Ştiri 8 aprilie 2011

În această seară în bisericile ortodoxe se oficiază Denia acatistului Născătoarei de Dumnezeu.
Acesta este primul acatist din tradiţia liturgică a Bisericii Ortodoxe şi este săvârşit în Postul Mare ca o mulţumire adusă Născătoarei de Dumnezeu, fiind un imn de laudă şi cinstire pe care credincioşii ortodocşi îl închină Sfintei Fecioare.
Slujba a fost introdusă în amintirea unui eveniment petrecut în anul 626, în Constantinopol, când cetatea a fost atacată de avari şi de perşi.
Patriarhul Serghie al Constantinopolului a luat atunci icoana Născătoarei de Dumnezeu şi a înconjurat împreună cu poporul cetatea, iar Sfânta Fecioară i-a ajutat pe aceştia să-i învingă pe atacatori.
La început, prăznuirea eliberării Constantinopolului, cântată împreună cu Acatistul, se comemora anual la 7 august, iar în sec. 8 a fost transferată de Patriarhul Gherman, pe data de 25 martie, datorită strânsei legături cu sărbătoarea Bunei Vestiri.
În sec. 9, era sărbătorită la sfârşitul Postului Mare, şi ulterior s-a fixat pentru săptămâna a cincea din Post.
Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Denia Acatistului Bunei Vestiri la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa de la ora 17.00.

Soia modificată genetic va fi cultivată de anul viitor.
Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, a precizat că România ar putea cultiva soia modificată genetic începând din 2012, în condiţiile în care va obţine anul acesta aprobarea Uniunii Europene.
El a adăugat că fermierii au probleme cu importurile de proteine, iar cultivarea acesteia este necesară.

Preşedintele Traian Băsescu respinge Legea parteneriatului stat-culte.
Acesta cere Parlamentului reexaminarea Legii privind parteneriatul dintre stat şi culte în domeniul serviciilor sociale, cerând ca actul să reglementeze transparent, expres şi clar finanţarea acestor activităţi.
Legea transmisă spre promulgare reglementează finanţarea din fonduri publice a programelor iniţiate de culte pentru dezvoltarea şi derularea de servicii sociale şi acţiuni caritabile, precum şi pentru formarea şi instruirea corpurilor de voluntari care activează în domeniul asistenţei sociale.

Muzeul britanic din Londra va expune ‘Giulgiul de la Edesa’, considerat a fi prima icoana a creştinismului.
Este vorba despre o bucată de ţesătură pe care, potrivit tradiţiei, a rămas impregnat în mod miraculos chipul lui Iisus Hristos.
Acest obiect de cult este păstrat în mod normal în capela privată a Papei de la Vatican, deşi a fost expus publicului larg la câteva ocazii. În luna iunie, Giulgiul va fi inclus în expoziţia intitulată ‘Comorile Cerului’, care va reuni diverse obiecte creştine vechi.

Meteorologii au emis o informare meteo de vânt cu intensificări locale.
Aceasta este valabilă de astăzi de la ora 2.00, până duminică, ora 22.00.
În acest interval, vântul se va intensifica în toate regiunile şi vitezele vor depăşi local 65 km/h la rafală, pe crestele munţilor ajungându-se până la 100 km/h.
De asemenea, vremea se va răci treptat, mai accentuat în partea nordică a ţării.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 10 şi 20 de grade, iar cele minime se vor situa între -2 şi 6 grade.

Taxa de primă înmatriculare din România încalcă legislaţia europeană.
Potrivit Curţii de la Luxemburg, această taxă produce un dezavantaj la vânzarea maşinilor second-hand din alte state pe teritoriul României.
Punctul de vedere al Curţii a fost emis la cererea Tribunalului Sibiu, care judecă un proces în care un român a dat în judecată statul întrucât a considerat că taxa de primă înmatriculare este ilegală.
Legislaţia europeană interzice statelor membre să ia măsuri de taxare în exces a unor produse provenind din alte state, în favoarea celor de provenienţă autohtonă.
Curtea de la Luxemburg apreciază că taxa poate fi discrimnatorie indirect, având în vedere efectele pe care le produce.

Bugetarii care se vor afla în grevă nu vor fi salarizaţi pentru perioada respectivă.
Aceasta a fost declaraţia ministrului Muncii, care a adăugat că aceştia vor beneficia doar de asigurări de sănătate, în cazul în care se întâmplă să aibă nevoie de această asigurare.
Guvernul a decis,ieri, să înceapă procedurile de angajare a răspunderii în Parlament pentru proiectul legii care limitează creşterile salariale pentru profesorii care au câştigat drepturi salariale în instanţă, precum şi pentru Codul de Dialog Social.

România se află pe primul loc în Europa la consumul de antibiotice.
Studiile arată că românii sunt printre europenii care obţin cel mai uşor antibioticele, fără să meargă la medic, iar 40% dintre ei iau antibiotice şi pentru o simplă răceală.
Medicii spun că acestea sunt folosite pentru a preveni infecţiile bacteriene, nu se cumpără fără prescripţie medicală şi nu se iau cele mai scumpe în speranţa că sunt mai eficiente.
Statisticile arată că, anual, în Europa mor 25 de mii de persoane din cauza infecţiilor bacteriene rezistente şi la cele mai noi antibiotice.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că situaţia a ajuns într-un punct critic şi a cerut un efort unificat pentru dezvoltarea de noi medicamente.

Ministerul Economiei vrea să înfiinţeze două complexuri energetice.
Acestea ar putea fi pe lignit şi pe huila, şi ar urma să fie construite în Valea Jiului şi în Oltenia, ca paşi intermediari până la înfiinţarea celor două companii din sectorul energetic.
Potrivit Direcţiei Politici Energetice din cadrul Ministerul Economiei, în discuţiile cu FMI, România s-a angajat ca până la sfârşitul anului, dacă nu se înfiinţează aceste două companii, să aibă soluţii alternative.

De anul viitor, Franţa va scoate din circulaţie maşinile poluante, în centrul marilor oraşe.
Potrivit ministrului francez de mediu, această hotărâre va fi luată deoarece gradul de poluare în aglomerările urbane din Franţa, este în creştere.
El a adăugat că aceste vehicule vor fi înlocuite de maşini electrice si de cele de dimensiuni mici, nepoluante.

Compania Petrom a scumpit astăzi carburanţii cu 9 bani/litru.
Astfel, cea mai scumpă benzină, OMV Carrera 100 costă 6 lei litrul, iar cea mai ieftină este 5,21 lei.
În ceea ce priveşte motorina, cel mai ieftin sortiment costă 5,24 lei pe litru, iar cel mai scump este 5,72 lei pe litru.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept