Ştiri 2 iulie 2013

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt.
Ştefan al III-lea, supranumit Ştefan cel Mare a fost domnul Moldovei între anii 1457 şi 1504.
El a rămas în memoria poporului nostru cu apelativul cel Mare datorită calităţilor sale umane, de om politic, de strateg şi de diplomat.
Totodată acţiunile sale fără precedent pentru apărarea integrităţii ţării şi a creştinismului, dar şi iniţiativele pentru dezvoltarea culturii au produs admiraţie din partea unor iluştri contemporani.
Papa Sixtus al 4-lea l-a numit “Athleta Christi”, adică atletul lui Hristos, iar medicul veneţian Matteo Muriano îl aprecia ca un om foarte înţelept, îndurător, drept, darnic şi iubit mult de supuşii săi.
Pentru cele 44 de ctitorii de biserici şi mânăstiri dar şi pentru calităţile şi faptele sale, Biserica Ortodoxă Română a hotărât în anul 1992 trecerea sa în rândul sfinţilor, cu data de sărbătorire la 2 iulie, ziua mutării sale către Domnul.
Mormântul sfântului domnitor se află în biserica ctitoriei sale de la Mânăstirea Putna.

Pacienţii neasiguraţi pot beneficia de servicii medicale.
Este vorba despre cei care figurează ca neasiguraţi la sănătate din vina angajatorului, care nu le-a virat contribuţia la Fondul Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate.
Potrivit unui proiect, ei trebuie să prezinte cardul de sănătate când merg la medic.
Cardul de sănătate îi va permite medicului să verifice dacă este sau nu efectuată plata la contribuţia la sănătate.

De ieri se aplică taxele de traversare a noului pod de peste Dunăre, la Calafat-Vidin.
Astfel, taxa percepută pentru autoturisme este de 6 euro.
Tariful pentru vehiculele cu masa între 3,5 şi 7,5 tone este de 12 euro, iar cele între 7,5 şi 12 tone plătesc 18 euro.
Podul a fost inaugurat la 14 iunie, iar în ultimele două săptămâni, la decizia guvernelor României şi Bulgariei, traversarea lui a fost gratuită.

Folosirea excesivă a calculatorului şi a telefonului mobil duce la amputare afectivă.
Studiile arată că utilizarea excesivă a acestor aparate, fără un echilibru între activităţile fizice şi mentale, duce la instrumentalizarea oamenilor şi deformarea creierului.
De asemenea, copiii care folosesc de mici telefonul mobil şi calculatorul pot dezvolta tulburări de comportament, de comunicare şi de integrare.
Potrivit cercetărilor, orice exces de radiaţii poate provoca dureri de cap, anxietate, stări depresive şi chiar patologii organice.
Specialiştii nu recomandă renunţarea la citit, la scrisul de mână sau la interacţiunea cu oamenii, în favoarea calculatorului.

Şoferii care nu plătesc amenzile vor fi obligaţi la muncă în folosul comunităţii.
Cei care nu pot fi executaţi silit de către Fisc ar putea să măture străzile, să facă ordine prin parcuri sau alte munci în folosul comunităţi.
De asemenea, şoferii români nu vor mai putea ignora nici amenzile primite în alte state ale Uniunii Europene.
Poliţiştii îşi vor interconecta registrele rutiere la nivelul Uniunii Europene, ceea ce modifică şi legea românească cu privire la amenzi.

Traficul auto pe Transfăgărăşan a fost redeschis ieri.
Circulaţia pe acest drum va fi deschisă până pe 31 octombrie.
CNADNR solicită participanţilor la trafic să respecte semnalizarea rutieră, în condiţiile în care pe acest traseu sunt restricţii şi zone periculoase.

România a recuperat tezaurul dacic.
49 de monede dacice din argint, furate de la Sarmizegetusa și recuperate recent din Statele Unite au fost expuse ieri la Muzeul Naţional de Istorie a României.
Acestea sunt drahme emise de urmaşul lui Burebista, Regele Koson, care a condus Dacia între anii 44 şi 29, înainte de Hristos.
Arheologii spun că sunt singurele piese dacice descoperite până acum, care poartă inscripţii cu caractere greceşti.

Croaţia a devenit ieri cel de-al 28-lea membru al UE.
Uniunea Europeană a aprobat săptămâna trecută aderarea Croaţiei, după 6 ani de la începerea negocierilor cu Zagrebul.
Aceasta devine a doua ţară din fosta Iugoslavie, după Slovenia, care aderă la forul comunitar.

Chinezii sunt obligaţi prin lege să-şi viziteze părinţii în vârstă.
În caz contrar ei riscă să fie daţi în judecată chiar de către cei care le-au dat viaţă.
Iniţiativa a venit în urma înmulţirii situaţiilor când părinţi în vârstă au fost abandonaţi sau ignoraţi de copiii lor, iar azilurile de bătrâni sunt puţine.
Unul dintre autorii proiectului susţine că unul dintre principalele scopuri ale legii este de a atrage atenţia asupra faptului că persoanele de vârsta a treia au nevoie de sprijin afectiv.

Franţa deconectează piraţii de la internet.
Astfel, aceştia vor fi amendaţi iar accesul la internet le va fi blocat.
Dacă decizia autorităţilor nu este contestată prin apel în termen de 10 zile, furnizorul de internet este obligat să blocheze accesul la internet pentru clientul sancţionat timp de 15 zile. Totodată acesta va fi obligat şi la plata unei amenzi în valoare de 600 euro.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept