Ştiri 24 iunie 2013

Biserica Ortodoxă prăznuieşte astăzi Sfânta Treime.
Această sărbătoare încununează praznicul de ieri, deoarece Duhul Sfant purcede de la Tatal şi este trimis prin Fiul.
Învăţătura despre Sfânta Treime constituie o învăţătură fundamentală în Biserica Ortodoxă.
Definirea acesteia s-a făcut prin Sinoadele I şi II ecumenice de la Niceea din anul 325, respectiv Constantinopol din anul 381.

Tot astăzi, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul.
Această sărbătoare ne aduce aminte de momentul în care Sfântul Arhanghel Gavriil binevesteşte preotului Zaharia că soţia sa, Elisabeta, va da naştere pruncului Ioan, care va deveni Proorocul, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului, precum şi de momentul propriu zis al naşterii Sfântului şi Marelui Prooroc.
Denumită popular şi Drăgaica sau Sânzienele, sărbătoarea face parte dintr-o serie de sărbători creştine pe care Biserica Ortodoxă le-a închinat personalităţii Sfântului Ioan Botezătorul, ca: Naşterea, Soborul, Tăierea capului, precum şi cele trei aflări ale cinstitului său cap.
Această sărbătoare se ţine fix cu şase luni înaintea Naşterii Domnului, adică pe 24 iunie deoarece conform mărturiilor biblice, Sfânta Fecioară a rămas însărcinată cu Pruncul Iisus la data când Elisabeta, mama Sfântului Ioan, era însărcinată în luna a şasea.
Deşi are o bază biblică, sărbătoarea este atestată de-abia în secolele 4-5, deoarece trebuie să ţinem cont şi de perioada persecuţiilor care nu a permis dezvoltarea creştinismului.

Tot astăzi, Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte şi aducerea moaştelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava.
Ziua de astăzi aduce aminte de momentul în care moaştele Sfântului au fost aduse de la Cetatea Albă în Suceava, de către domnul Alexandru cel Bun, la data de 24 iunie 1402, şi aşezate în biserica MIRĂUŢILOR, pe atunci catedrală mitropolitană.
Mai târziu, în anul 1686, regele Jan Sobieski al Poloniei a luat prizonier pe Sfântul Ierarh Dosoftei, precum şi moaştele Sfântului Ioan, care au fost readuse acasă în anul 1783.
La începutul Primului Război Mondial, sfintele moaşte au fost duse la Viena unde au stat până în 1918, când au fost readuse la Suceava.
În anul 1950 Sfântul Sinod a hotărât ca cinstirea Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava să se facă în toată Patriarhia Română.
Ziua de astăzi este sărbătorită cu mare cinste şi în Arhiepiscopia Sucevei, deoarece este şi hramul catedralei Arhiepiscopale de acolo.

ANM a emis o informare meteorologică de ploi torenţiale, grindină, intensificări de vânt pentru toată ţara.
Astfel, până mâine, la ora 23, vor fi averse cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, cu aspect de vijelie şi căderi de grindină.
Cantităţile de apă vor depăşi 20 l/mp şi izolat 40…50 l/mp.
Totodată, în sudul şi în sud-estul ţării disconfortul termic se va menţine ridicat, iar local indicele temperatură-umezeală va atinge şi depăşi uşor pragul critic de 80.

Energia electrică se va ieftini de la 1 iulie.
ANRE a decis că preţul reglementat al energiei electrice va scădea în medie cu 1,3%.
Decizia a fost luată în urma unei analize semestriale şi se va aplica atât consumatorilor casnici, cât şi consumatorilor non-casnici care nu au optat pentru schimbarea furnizorului de energie.

CFR Călători anunţă reduceri la biletele de tren.
Astfel, de mâine, pasagerii pot beneficia de o reducere mai mare la cumpărarea în avans a biletelor de tren.
Mai exact, la cumpărarea biletului înainte cu 21 – 30 zile faţă de data efectuării călătoriei, reducerea este de 25%, iar la cumpărarea înainte cu 11 – 20 de zile, reducerea este de 18%.
Totodată, dacă biletul este achiziţionat cu 6 – 10 zile mai devreme, reducerea este de 10%.

Ministrul Sănătăţii anunţă ieftiniri la medicamentele generice.
El a declarat că va modifica legislaţia cu privire la taxa clawback, astfel încât aceasta să se aplice diferenţiat pentru medicamentele generice şi cele originale.
Ministrul a arătat că în prezent există o discriminare pe piaţă, deoarece pentru medicamentele generice taxa este mai mare decât în cazul celeilalte categorii.

Salariul minim brut pe economie va fi majorat la 800 de lei de la 1 iulie.
Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea a declarat că măsura va avea ca efect reducerea evaziunii fiscale şi creşterea încasărilor la buget.
De asemenea, majorarea salariului minim, alături de alte creşteri de venit, va atenua efectul scumpirilor aşteptate de la 1 iulie.

Tichetele valorice alocate persoanelor fizice în Programul Rabla au fost epuizate.
Anunţul a fost făcut de Administraţia Fondului pentru Mediu.
Instituţia precizează că pentru persoanele juridice, sesiunea de depunere şi validare a dosarelor este deschisă până la 31 august.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept