Ştiri 21 iunie 2013

Duminică, Biserica Ortodoxă va prăznui Pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi de la ora 9, Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.
După slujbă, Ierarhul nostru va citi rugăciunea de sfințire a ramurilor de nuc, apoi va rosti un cuvânt de învăţătură despre semnificaţia Pogorârii Sfântului Duh.
A doua zi după Rusalii, Biserica va prăznui Sfânta Treime.
Totodată se va cinsti şi Naşterea Sf. Ioan Botezătorul, Aducerea moaştelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava şi pe Sfântul Nichita de Remesiana.
Astfel, luni, Înaltpreasfinţitul Teodosie va participa la Sfânta Liturghie oficiată cu ocazia hramului, la Catedrala Arhiepiscopala Sfântul Ioan cel Nou din Suceava.

Consiliul Consultativ al Cultelor din România solicită menţionarea în Constituţie a familiei ca uniune dintre un bărbat şi o femeie.
Această poziţie este susţinută de toate cultele membre, cu excepţia Bisericii Unitariene din Transilvania.
Totodată, Cultele promovează iniţiativa europeană „Unul dintre noi”, care are ca scop protejarea juridică a demnităţii, a dreptului de viaţă şi a integrităţii fiecărei fiinţe umane de la concepţie.
Consiliul Consultativ al Cultelor s-a întrunit miercuri, în şedinţa anuală de lucru la Palatul Patriarhiei, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Astăzi este solstiţiul de vară.
Această zi este cea mai lungă din an şi este momentul care marchează începutul verii astronomice.
Astfel, durata zilei este de 15h 32m, iar durata nopţii de numai 8h 28m.
Solstiţiul reprezintă cele două momente ale anului când Soarele se află la cea mai mare sau cea mai mică înălţime faţă de ecuator.
După momentul solstiţiului de vară, durata zilei va începe să scadă, iar a nopţii să crească, timp de şase luni, până la 21 decembrie, momentul solstiţiului de iarnă.

Inspectoratele şcolare trebuie să creeze toate condiţiile pentru ca elevii să poată susţine examenele în zilele de caniculă.
În centrele de examen şi de evaluare trebuie menţinut un sistem de ventilare corespunzător iar elevii trebuie să primească apă.
De asemenea, trebuie asigurată asistenţă medicală permanentă.

Doar o treime dintre români îşi permit să plece in vacanţă în această vară.
Potrivit unui sondaj, majoritatea vor alege litoralul românesc.
În ceea ce priveşte bugetele alocate concediilor, jumătate dintre respondenţi vor cheltui între o mie şi 3 mii de lei pentru vacanţă, un sfert au la dispoziţie sub o mie de lei, în timp ce 10 la sută au sume între 3.000 şi 5.000 de lei.

Legea prin care se decontează naveta elevilor se va modifica din toamnă.
Anunţul a fost făcut ieri, de Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie care a declarat că ministerul va achiziţiona 800 de microbuze şcolare.
Acesta a adăugat că, odată cu începerea noului an şcolar, legea va fi modificată, astfel încât deconturile pentru naveta elevilor să se facă în baza unei metodologii aprobate prin Hotărâre de Guvern.

Luna mai a fost a treia cea mai călduroasă înregistrată pe planetă de la începutul măsurătorilor în 1880.
După anii 1998 şi 2005, luna mai a acestui an a fost a treia cea mai călduroasă cu o temperatură medie de 15,4°C.
De asemenea, perioada ianuarie-mai se clasează pe locul al optulea între cele mai călduroase perioade din ultimii 134 de ani.

Buletinele de identitate electronice nu vor fi eliberate de la 1 iulie.
Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, proiectul de lege se află în dezbatere la Comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor.
Termenul de introducere a noilor buletine a fost astfel amânat pentru anul viitor.

Autobuzele etajate vor fi puse în circulaţie de săptămâna viitoare.
Conducerea RATC a anunţat că de vineri, 28 iunie, acestea vor fi repuse în circuit, în municipiul Constanţa şi în staţiunea Mamaia şi vor circula pe traseul – Gara Constanţa – bd. Ferdinand – str. Mircea cel Bătrân – bd. Mamaia – staţiunea Mamaia şi retur.
Mijloacele de transport vor avea un program de funcţionare zilnic, între orele 10.00 şi 20.00, iar plecările se vor face din faţa Gării Constanţa, din jumătate în jumătate de oră.
Preţul unui bilet va fi de patru lei pentru o călătorie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept