Ştiri 30 mai 2013

Mănăstirea de la Poarta Albă – Galeșu îşi va sărbători primul hram al Paraclisului „Sf. Iustin Martirul și Filosoful”.
Cu acest prilej, sâmbătă, de la ora 8.30, IPS Teodosie, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, va oficia Sfânta Liturghie.
La finalul acesteia va fi săvârşită o slujbă de pomenire a morţilor.
Totodată, aici vor fi aduse spre închinare moaştele Sf. Epictet și Astion, de la Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa.
Mănăstirea Poarta Albă – Galeșu este ridicată în cinstea deținuților politici care au pătimit în perioada 1948-1953 în coloniile de muncă de la Canal.

Aproximativ 100.000 de creştini sunt ucişi în fiecare an, în întreaga lume.
Potrivit unui oficial al Vaticanului, oamenii îşi pierd viaţa anual din cauza credinţei lor, în special în Orientul Mijlociu, Africa şi Asia.
El a declarat, totodată, că în unele părţi ale lumii, creştinii au fost forţaţi să îşi părăsească locuinţele, le-au fost distruse bisericile şi au fost adesea supuşi violurilor, răpirilor şi discriminării.

Legalizarea prostituţiei este dăunătoare persoanei, familiei şi societăţii.
Afirmaţia apare într-un comunicat al Patriarhiei Române.
Potrivit acestuia, prostituţia este contrară învăţăturii Bisericii, iar legalizarea acesteia va contribui la subminarea demnităţii persoanei, la creşterea numărului divorţurilor şi a traficului de persoane, la degradarea morală a societăţii şi la proliferarea unor boli.
Comunicatul mai subliniază că România a ratificat o convenţie ONU prin care ţara noastră se obligă să nu legalizeze prostituţia.

Definirea României ca stat laic a fost respinsă de Comisia de revizuire a Constituţiei.
Propunerea a fost formulată de deputatul Remus Cernea care a motivat că separarea dintre stat şi biserică ar întări autoritatea cultelor şi ar diminua riscul ca politicienii să apeleze la biserică pentru a fi susţinuţi în campania electorală.
De asemenea, Comisia a respins un amendament al mai multor organizaţii neguvernamentale cu privire la definirea statului român drept ecologic.

ANM a emis o informare meteo de ploi torenţiale şi vijelii valabilă pentru întreaga ţară.
Aceasta este valabilă până mâine la ora 18:00.
Sunt aşteptate descărcări electrice, ploi cu caracter torenţial, căderi de grindină şi vijelii.
Local, cantităţile de apă vor depăşi 25 l/mp.
Mâine în judeţul Constanţa vor fi vijelii însoţite de descărcări electrice.
Temperaturile maxime nu vor depăşi 20 de grade.

Guvernul va acorda burse olimpicilor care îşi continuă activitatea în ţară.
Acesta va crea un program special pentru tinerii români cu rezultate deosebite în cercetare care aleg să rămână să studieze în România şi să îşi facă un viitor în ţară.
Premierul Victor Ponta a declarat că, pentru început, vor fi în jur de 50 de burse speciale.

Furnizorii de gaze naturale cer o nouă scumpire.
Dacă va fi acceptată de ANRE, majorarea va fi de 3%, pe lângă cei 10% programaţi anul acesta odată cu liberalizarea preţurilor.
Propunerea va fi analizată până cel târziu pe 30 iunie.
Ultima scumpire a gazelor a avut loc, la 1 aprilie, dar numai pentru consumatorii non-casnici.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii vrea să interzică orice reclamă la tutun.
Specialişii au explicat că este nevoie de măsuri mai dure pentru a controla consumul de tutun, din cauza căruia se înregistrează, global, şase milioane de decese.
Astfel, Guvernele lumii trebuie să interzică toate formele de publicitate la tutun, nu numai panourile şi reclamele televizate, întrucât companiile găsesc noi modalităţi de a-şi face publicitate.

România a primit fonduri europene pentru combaterea schimbărilor climatice.
Anunţul a fost făcut de secretarul de stat din Ministerul Mediului Elena Dumitru, care a precizat că fondurile sunt în valoare de 5 milioane de euro.
Proiectul se va derula, de la 1 iunie, timp de doi ani, în colaborare cu Banca Mondială.
Uniunea Europeană a adoptat în anul 2009 un set de măsuri în domeniul energiei şi schimbărilor climatice, printre care: creşterea eficienţei energetice cu 20 la sută şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 20 la sută, până în anul 2020.

Comisia Europeană recomandă egalizarea vârstei de pensionare la bărbaţi şi femei.
Comisia a adoptat un document care recomandă României să depună eforturi în perioada următoare astfel încât să finalizeze programul de asistenţă financiară.
Ţara noastră nu a luat încă nicio decizie în sensul egalizării vârstei de pensionare pentru femei şi pentru bărbaţi, iar rata de ocupare a lucrătorilor vârstnici este considerabil mai mică decât media europeană.
Totodată, productivitatea forţei de muncă a României este, în continuare, printre cele mai scăzute din Europa.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept