Ştiri 21 mai 2013

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi pe Sfinţii Împăraţi întocmai cu apostolii Constantin şi mama sa Elena.
Aceştia sunt primii împăraţi creştini şi protectori ai creştinismului, care se sărbătoresc în ziua mutării la Domnul a Sfântului Împărat Constantin, pe 21 mai, anul 337.
Ei sunt socotiţi întocmai cu apostolii deoarece s-au făcut remarcaţi prin mari fapte care au susţinut activ creştinismul.
Printre acestea avem Edictul de la Milan cu privire la legalizarea creştinismului, dat de Sfântul Constantin în anul 313.
Tot împăratul Constantin a convocat la Niceea, în anul 325, primul Sinod Ecumenic, unde s-a combătut erezia lui Arie cu privire la Fiul lui Dumnezeu, şi unde s-a elaborat prima parte a Simbolului de credinţă.
La rândul ei, mama împăratului Constantin, împărăteasa Elena este cea care s-a ostenit pentru aflarea lemnului Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Iisus Hristos.
Totodată, ea a iniţiat construirea unor biserici în locurile cele mai importante ale creştinismului, printre care Biserica Învierii din Ierusalim, Biserica Naşterii Domnului din Betleem şi Biserica Tatăl nostru de pe Muntele Măslinilor.
După cei 31 de ani de glorioasă domnie ai împăratului Constantin, istoria consemnează şi alte merite importante, printre care întemeierea Imperiului Roman creştin de răsărit, devenit ulterior Bizanţul, şi întemeierea capitalei acestuia, cetatea Constantinopol, actualul oraş Istambul.
În ţara noastră numeroase locaşuri de cult îşi sărbătoresc hramul.
Printre acestea se numără catedrala Patriarhala din Bucureşti, biserica sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din Constanţa şi Mânăstirea Sfânta Elena de la mare, de lângă localitatea Costineşti.
Totodată, peste 1,8 milioane de romani îşi serbează ziua numelui.
Dintre aceştia 1 milion două sute de mii sunt bărbaţi, iar 7 sute de mii sunt femei.

Constănţenii sunt invitaţi la Festivalul Naţional de Artă Corală.
Acesta va cuprinde o secţiune de muzică religioasă şi alta de folclor şi se va desfăşura astăzi, de la orele 18, la Casa de Cultură.
Concertele vor fi susţinute de corala Armonia şi corul seminarului teologic liceal ortodox Dionisie Exiguul, ale Arhiepiscopiei Tomisului, de Grupul bizantin Sfântul Ierarh Vasile cel Mare al parohiei Sf. Vasile din Constanţa, precum şi de un Grup coral din Serbia.
Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Tomisului.
Intrarea va fi liberă.

Elevii constănţeni vor dezbate pe tema “Creştinismul între istorie şi credinţă”.
Evenimentul va avea loc mâine de la ora 13, la Colegiul Naţional pedagogic Constantin Brătescu, cu prilejul zilei aniversare.
Invitatul special va fi părintele Valentin Berechet.
Acţiunea este organizată în parteneriat cu Asociaţia Orthografitti.

Laptele va avea o etichetă de origine.
Anunţul a fost făcut de Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş.
El a afirmat că decizia a fost luată şi că în perioada următoare, Comisia Europeană va veni cu o propunere de etichetare justificată.
În prezent, aproximativ 90% din laptele folosit în România ca materie primă este de provenienţă internă, însă acest procentaj ar putea să scadă din anul 2015, când cotele de producţie în statele europene vor fi eliminate.

Poliţiştii rutieri vor fi instruiţi să depisteze şoferii aflaţi sub influenţa stupefiantelor.
Astfel, se vor desfăşura 19 sesiuni de formare, care vor avea ca beneficiari aproximativ 450 de poliţişti rutieri din Constanţa, Bucureşti, Arad, Covasna, Craiova sau Timişoara.
Măsura era necesară în condiţiile în care săvârşirea infracţiunii de conducere sub influenţa stupefiantelor este tot mai des întâlnită în ultima perioadă.
Iniţiativa se desfăşoară în baza unui parteneriat între Agenţia Naţională Antidrog şi Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Posesorii de mopede pot începe cursurile.
Normele de aplicare care reglementează şcolarizarea celor ce deţin astfel de vehicule au fost publicate în Monitorul Oficial.
Cursurile durează 3 săptămâni şi costă 500 de lei.
De la jumătatea lunii ianuarie, posesorii de mopede sunt obligaţi să facă şcoala de şoferi pentru a putea conduce aceste vehicule.

Site- urile pornografice sunt cele mai accesate de copiii români.
Mulţi dintre cei care intră pe astfel de pagini abia au împlinit 6 ani.
Aşa arată un studiu, potrivit căruia 17% dintre copii intră pe site-uri interzise minorilor.
De asemenea, 11% fac cumpărături online, iar reţelele de socializare sunt folosite de peste 9% dintre copii.

Diabeticii ar putea scăpa de injecţia cu insulină.
Oamenii de ştiinţă vor testa o pastilă de insulină ce poate fi administrată pe cale orală, pentru ţinerea sub control a nivelului de zahăr din sânge.
Mdicamentul a fost pus la punct de către o companie farmaceutică din Israel, iar testele de până acum au arătat că medicamentul este eficace în cazul diabetului de tip 1.

Turiştii care vizitează zonele protejate din Deltă vor primi amenzi de până la 6.000 de lei.
Recomandarea autorităţilor este ca vizitatorii să acceseze zonele din împrejurimi care au caracteristici apropiate celor protejate.
În prezent, în Delta Dunării există 20 de zone strict protejate.

Fermierii care arendează terenurile vor primi subvenţii cu 20% mai mari.
Anunţul a fost făcut de comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, care a precizat că astfel, de anul viitor, proprietarii de terenuri agricole vor fi stimulaţi să arendeze sau să vândă fermierilor activi suprafeţele nelucrate.
Măsura va fi finanţată prin Programul European de Dezvoltare Rurală.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept