Ştiri 16 mai 2013

Astăzi debutează la Constanţa un simpozion dedicat aniversării a 1700 de ani de la proclamarea oficială a Edictului de la Milan.
Evenimentul se desfăşoară în Sala Senatului Universităţii Ovidius, până pe 18 mai prin alocuţiuni ţinute de rectorul Universităţii Ovidius Dănuţ Epure şi de Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Simpozionul este organizat de Facultatea de Teologie din cadrul Universităţii Ovidius în parteneriat cu Arhiepiscopia Tomisului.

Anul acesta se împlinesc 90 de ani de la reactivarea Episcopiei Tomisului.
Cu acest prilej, eparhia noastră organizează în perioada 16-22 mai două expoziţii la Campusul Universităţii Ovidius.
Mai multe detalii ne oferă organizatorul evenimentului, Ionuţ Druche.

Duminică se va sfinţi o nouă biserică în Constanţa.
Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 7.45 sfinţirea mare a bisericii Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din cartierul km 4-5.
Slujba va fi urmată de Sfânta Liturghie Arhierească.
Biserica a fost construită în perioada 1996 – 1999 după planurile bisericii de lemn de la mănăstirea Sf. Maria din Techirghiol.
Iniţiativa construirii acestei biserici a aparţinut generalului de brigadă Constantin Zeca, comandantul Corpului Armată Mărăşeşti şi preotului militar Emil Munteanu.
Lăcaşul de cult are două hramuri: Sf. Împăraţi Constantin şi Elena şi Sf. Gheorghe.
Cu acest prilej, vineri, la această biserică vor fi aduse moaştele Sf. Împ. Constantin şi Elena, ale Sf. Mare Mucenic Gheorghe, Sf. Mare Mc Varvara, Sf. Cuv. Teoctista, Sf. ier. Modest, Sf. Iacov Iviritul, Sf. Ap. Filimon, Sfinţii Dr. fără de arginţi Cosma, Damian şi Trifon, ale Sf. Mc. Epictet şi Astion, precum şi ale Sfinţilor de la Niculiţel.

Guvernul a avizat creşterea venitului minim garantat şi a alocaţiei pentru susţinerea familiei.
Conform deciziei, de la 1 iulie, venitul minim garantat va creşte în medie cu 13%, în două tranşe, iar alocaţia de susţinere a familiei va fi majorată în medie cu 30%.
Suma necesară majorării ajutoarelor sociale va fi asigurată din taxarea producătorilor de energie.

Valoarea tichetului de masă şi cea a tichetului de creşă vor fi majorate.
Potrivit unui ordin al ministrului Muncii, tichetul de masă va avea o valoare de 9,35 lei, iar cel de creşă de 420 de lei.
Măsurile vor intra în vigoare odată cu publicarea ordinului în Monitorul Oficial.

Consumul a jumătate de linguriţă de sare pe zi previne atacurile de cord şi cele vasculare în rândul persoanelor cu un grad mare de risc.
Este vorba despre persoanele cu vârste de peste 50 de ani şi cele cu hipertensiune, diabet sau afecţiuni cronice la rinichi.
Aceasta este concluzia mai multor specialişti care spun că nu există niciun motiv pentru care oamenii să încerce să consume mai puţin de 2.300 de miligrame de sodiu pe zi.

Informaţiile medicale găsite pe internet sunt un factor de agresiune.
De multe ori, specialiştii se confruntă cu rezistenţe la un tratament corect, la un diagnostic corect, pentru că informaţia de pe internet transmite altceva pacienţilor.
Medicii adaugă că accesul la internet nu poate fi considerat un factor de protecţie din punct de vedere neurologic şi psihiatric.

Bolile cardiovasculare reprezintă prima cauză de deces în România.
Potrivit ultimului raport publicat de Ministerul Sănătăţii, mai mult de jumătate din mortalitate este dată de bolile vasculare.
Aceste afecţiuni sunt datorate diabetului, obezităţii sau fumatului.

Peste 10.000 de bugetari vor fi disponibilizaţi în următorii cinci ani.
Prevederea este inclusă în ordonanţa cu privire la protecţia angajaţilor disponibilizaţi, aprobată recent de Guvern.
La începutul lunii martie, Guvernul a anunţat că va începe un program de disponibilizare de angajaţi din 16 companii din sectorul energetic, pentru perioada 2013-2018.

Sistemul de operare Windows 8.1 sau Windows Blue, va fi lansat anul acesta şi va fi gratuit.
Potrivit companiei Microsoft, este vorba despre o variantă îmbunătăţită a sistemului Windows 8.
Noul sistem de operare a fost dezvoltat în condiţiile în care mulţi dintre utilizatorii Windows 8 au acuzat că acesta este cel mai mare eşec din istoria Microsoft.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept