Ştiri 13 mai 2013

Românii au încredere în pompieri, Armată şi Biserică.
Un sondaj arată că 86% dintre persoanele intervievate au încredere în pompieri, 80% în Armată, 74% în Biserică, 66% în şcoală, iar jumătate în mass-media şi în sistemul sanitar.
De asemenea, 26% dintre români au spus că au încredere în Guvern şi 17% în partidele politice.
Sondajul a fost a fost realizat în perioada 21 – 28 aprilie, pe un eşantion de o mie de persoane.

Papa Francisc pledează pentru garanţii juridice de protejare a fătului din momentul concepţiei.
El a reamintit că, zilele acestea, numeroase parohii italiene colectează semnături pentru garantarea protecţiei juridice fătului, în cadrul iniţiativei europene “Unul ca noi”.
Papa a subliniat că viaţa umană trebuie protejată din primul moment al existenţei.

Patriarhul Ilie al Georgiei ia copiii nedoriţi în grija Bisericii.
Acesta a cerut guvernului georgian să adopte imediat o lege împotriva avortului.
Preafericitul Ilie a adăugat că o asemenea lege ar rezolva criza demografică a ţării şi o mulţime de probleme sociale şi spirituale.
Ierarhul a mai afirmat că avortul este un asasinat odios al unei creaturi nevinovate comis intenţionat prin decizia părinţilor.
Patriarhul Ilie a promis totodată că botează fiecare copil nedorit din ţară.

Britanicii au mai multă încredere în Google decât în Dumnezeu.
Potrivit unui sondaj, în ceea ce priveşte încrederea britanicilor, instituţiile religioase se situează imediat după Google, ambele cu circa 17%.
Pe prima poziţie se află sistemul naţional de sănătate, urmat de poliţie şi organizaţiile caritabile.

Mai mult de jumătate dintre constănţeni vor rămâne fără apă timp de 24 de ore.
Pentru executarea unor lucrări de reabilitare şi înlocuire la conducta magistrală de aducţiune apă din municipiul Constanţa, de mâine, ora 12.00 şi până miercuri, ora 12.00, RAJA nu va furniza apă potabilă.
Vor fi afectaţi consumatorii din: Zona Peninsulă şi Piaţa Ovidiu; Zona Centrală delimitată de străzile: Mircea cel Bătrân – Smârdan – Mihai Eminescu – Eroilor – Prelungirea Bucovinei – b-dul Mamaia – Nicolae Iorga – Ion Lahovari – Secerişului – b-dul Alexandru Lăpuşneanu – b-dul 1 Decembrie 1918 – Traian – Mircea cel Bătrân;
Cartierele Tomis I, Tomis II şi Boreal; Zona cartierelor Tăbăcărie – Faleză Nord – Piaţa Chiliei – Stadion Farul (zona delimitată de perimetrul străzilor Renaşterii – Ecoului – Pescarilor – Prelungirea Unirii – Soveja – Alexandru Lăpuşneanu – Poporului şi Ion Raţiu).

Pensiile militarilor vor fi majorate la începutul anului viitor.
Ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, a declarat că au fost găsite resursele necesare pentru reîntregirea acestora în bugetele Ministerului Apărării şi al celui de Interne.
Vor fi vizaţi ofiţerii şi subofiţerii în retragere, ale căror drepturi băneşti au fost reduse, în urma recalculărilor.
Legea pensiilor militare va fi aplicată de la 1 ianuarie 2014.

Plăcuţele de înmatriculare cu cip ar putea deveni obligatorii.
Măsura va fi analizată de Parlamentul European şi are ca scop limitarea furtului de autovehicule şi de combustibil.
Cipurile de identificare pot fi citite de la distanţă de către poliţişti, cu ajutorul unui scaner, care vor avea astfel acces la toate informaţiile legate de o maşină.
Cipurile pentru plăcuţele de înmatriculare vor costa aproximativ 6 euro.

TVA-ul pentru pâine va fi redus la 9% de la 1 iulie.
Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a declarat că de anul viitor TVA-ul va reveni la valoarea pe care a avut-o până în iulie 2010.
Oficialul a adăugat că de la 1 ianuarie 2014 se are în vedere şi reducerea altor impozite asumate în programul de guvernare.

Cei mai mulţi români sunt supuşi riscului de boli cardiace, diabet şi cancer.
Aceasta este concluzia Programului Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei.
Potrivit Ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, 20% din persoanele examinate au descoperit că au cel puţin o afecţiune nouă, de care nu ştiau.
Acesta a mai declarat că 84% dintre persoanele care au fost evaluate în program şi au încetat din viaţă în anul 2011 au suferit de boli ce puteau fi prevenite.

Mai mult de jumătate din plante şi o treime din animale vor fi afectate de schimbările climatice până în anul 2080.
Cercetările arată că emisiile de gaze cu efect de seră în creştere duc la încălzirea planetei cu circa 4 grade Celsius până la sfârşitul secolului în raport cu nivelurile preindustriale.
Zonele cele mai afectate ar fi Africa Subsahariană, America Centrală, Amazonia şi Australia.
Potrivit studiului, acest impact asupra zonelor climatice ale speciilor va putea fi limitat, în mod semnificativ, dacă ar fi luate rapid măsuri de reducere a emisiilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept