Ştiri 7 aprilie 2011

În bisericile ortodoxe se oficiază mâine Denia acatistului Născătoarei de Dumnezeu.
Acest acatist este săvârşit în Postul Mare ca o mulţumire adusă Maicii Domnului, fiind un imn de laudă şi cinstire pe care credincioşii ortodocşi îl închină Născătoarei de Dumnezeu.
Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Denia Acatistului Bunei Vestiri la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa, de la orele 17.

Părintele Arsenie Papacioc a fost din nou internat la Spitalul de Urgenţă Constanţa.
Directorul medical al spitalului, Cătălin Grasa, a declarat că părintele Arsenie a suferit o intervenţie chirurgicală, în urma problemelor urologice.
În prezent, starea lui de sănătate este stabilă, iar medicii spun că evoluţia sa este favorabilă.
Părintele Arsenie a mai fost internat la Spitalul de Urgenţă Constanţa în luna februarie.

Constănţenii sunt invitaţi săptămâna aceasta la o serie de conferinţe.
Astfel, astăzi, de la orele 18, va avea loc conferinţa cu tema „Alăptarea biologică” şi va fi susţinută de asistent nautanolog Liliana Tudose.
Invitat special va fi doamna conferenţiar doctor în ştiinţe, Floarea Damaschin.
Mâine, de la orele 17, se va desfăşura conferinţa cu tema „Jurnal de călătorie”, susţinută de George Cuşa şi Alexandru Mihalcea, în cadrul căreia se va lansa şi cartea cu acelaşi nume.
De asemenea, sâmbătă, tot de la orele 17, Miruna Lepuş va conferenţia despre profesorul Nae Ionescu şi totodată va fi lansată cartea intitulată „Nae Ionescu sau împlinirea prin tineri”.
Evenimentele se vor desfăşura la sediul Curţii Brâncoveneşti, iar intrarea va fi liberă.

Patriarhul României se va afla într-o vizită oficială la Consiliul Europei de la Strasbourg.
Sâmbătă şi duminică, patriarhul va efectua o vizită canonică la Strasbourg, la invitaţia Înalt Preasfinţitului Părinte Mitropolit Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Europa Occidentală şi Meridională.
Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va oficia o slujbă de pomenire şi va sfinţi două troiţe noi în cimitirul militar românesc de lângă Strasbourg.
De asemenea, va sfinţi catapeteasma Bisericii “Sfântul Ioan Botezătorul” a parohiei ortodoxe române din Strasbourg, precum şi biserica cu hramul “Cosma şi Damian”.
Luni şi marţi, patriarhul va avea întâlniri cu membrii Consiliului Europei şi va participa la sesiunea de lucru a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei cu tema „Dimensiunea interreligioasă a dialogului intercultural”.

Statul va subvenţiona cumpărarea de maşini electrice.
Ministrul Mediului a anunţat că se pregăteşte o ordonanţă care acordă cumpărătorilor, din partea statului, o serie de facilităţi.
Aceste avantaje, printre care se numără şi eliberarea a şase vouchere a câte 3.800 lei, prin programul Rabla, ar acoperi astfel diferenţa de cost dintre vehiculul electric şi cel normal, care în prezent ajunge la aproximativ 5.000 de euro.
În primă fază ar urma să beneficieze de facilitate doar instituţiile publice.
Potrivit ministrului, ordonanţa de urgenţă va fi aprobată în aproximativ două săptămâni.

Deputatul Tudor Ciuhodaru a depus un proiect legislativ ce vizează reducerea TVA pentru medicamente la 5%.
Acesta consideră creşterea preţului la medicamente drept un atentat la siguranţă naţională în contextul suprapunerii cu efectele crizei şi ale desfiinţării spitalelor.
Potrivit deputatului, reducerea preţurilor la medicamente va duce la creşterea accesului la tratament a românilor şi va permite derularea programelor de sănătate în condiţii de normalitate.

Astăzi este Ziua Mondială a Sănătăţii.
Începând din anul 1950, în fiecare an, la 7 aprilie, se celebrează Ziua Mondială a Sănătăţii, zi în cadrul căreia sunt abordate probleme de maximă importanţă pentru anul respectiv şi se încearcă să se atragă atenţia asupra unei zone prioritare de care să se ocupe Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
De asemenea, această zi este folosită ca un punct de lansare pentru programe sau proiecte pe termen lung.
Tema pentru acest an este: “Rezistenţa la agenţi antimicrobieni”, iar sloganul „Acţionează astăzi ca sa poţi vindeca şi mâine”, lansează un apel pentru intensificarea angajamentului global la protejarea eficienţei medicamentelor esenţiale în tratarea bolilor infecţioase.

România va primi bani europeni pentru inundaţiile din vara anului trecut.
Parlamentul European a adoptat alocarea a peste 180 milioane de euro din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene pentru şase state afectate de inundaţiile din mai-iunie 2010, iar România va beneficia de 25 de milioane din această sumă.
Guvernul României a înaintat Comisiei Europene cererea oficială prin care solicită asistenţă din partea Fondului de Solidaritate.
Asistenţa a fost solicitată după ce în lunile iunie şi iulie 2010 cea mai mare parte a teritoriului României a fost afectată de inundaţii grave şi de alunecări de teren şi au fost raportate Comisiei Europene pagube în valoare de peste 800 milioane de euro.

Guvernul a aprobat proiectul legii privind regimul deşeurilor.
Astfel, proiectul a fost pus în acord cu cea mai recentă directivă europeană în domeniu, datând din 2008.
Actul normativ asigură atingerea până în anul 2020 a obiectivului de reciclare a 50% din deşeuri.
Ministrul Mediului a declarat că ţara noastră dispune de circa 2 miliarde de euro pentru a implementa, până în anul 2015, un sistem integrat pentru gestionarea deşeurilor şi atingerea obiectivului european de reciclare a 50% din deşeurile generate, în condiţiile în care, la ora actuală, sunt valorificate doar 1%.

Comisia Europeană cere oficial României să liberalizeze tarifele la energie.
Guvernului i s-au trimis două avize motivate, unul pentru energie electrică şi unul pentru gaz, în vederea alinierii la normele europene.
Comisia argumentează că din vânzarea gazului din producţie internă la preţ mult sub nivelul pieţei, pierderile sunt de aproximativ 2 miliarde de dolari anual.
Procedurile de infringement pe legislaţia de acest tip au început şi în cazul Italiei şi Poloniei.
Dacă statele membre nu respectă în termen de două luni obligaţiile care le revin conform legii, Executivul Uniunii Europene poate deferi cauzele Curţii de Justiţie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept