Ştiri 17 aprilie 2013

Biserica Ortodoxă a rânduit ca, în a cincea săptămână a Postului Mare, în lăcaşele de cult să se oficieze miercuri slujba deniei Canonului cel Mare, iar vineri denia Acatistului Născătoarei de Dumnezeu.
Astfel, astăzi, de la ora 16.45, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Denia Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.
De asemenea, vineri, de la ora 15.00, Ierarhul Tomisului va săvârşi Taina Sfântului Maslu la biserica Sf. Ierarh Nectarie din cartierul Medeea.
Apoi, de la ora 17, Înaltpreasfinţitul Teodosie va oficia Denia Acatistului Bunei Vestiri la Catedrala Arhiepiscopală.

Constănţenii sunt invitaţi la concertul religios „În vremea aceea”.
Acesta va fi susţinut de coralele Armonia şi Cuvânt Bun ale Arhiepiscopiei Tomisului, mâine, de la ora 18.00 la Casa de Cultură din Constanţa.
Fresca muzicală este compusă de preotul Ion Popescu Runcu, reprezintă o transpunere pe note a Patimilor lui Iisus şi se finalizează cu Învierea Mântuitorului.
Concertul este dirijat de pr. Arhid. Ion Iulian Dumitru, iar acompaniamentul la pian este realizat de către maeştrii Silvia Ţigmeanu şi Daniel Sărăcescu.
Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Tomisului în colaborare cu Universitatea Ovidius, Facultatea de Teologie şi Colegiul Naţional de Arte Regina Maria din Constanţa.

Legalizarea căsătoriilor homosexuale poate provoca violenţe.
Afirmaţia aparţine episcopilor catolici din Franţa, care au avertizat Guvernul francez că legalizarea căsătoriilor între homosexuali ar putea creşte violenţa, în condiţiile în care ţara are deja grave probleme economice şi sociale.
Biserica Catolică se opune acestei legalizări, dar anumiţi politicieni au fost agresaţi de protestatarii societăţii civile.

Căldura va fi oprită de vineri în municipiul Constanţa.
Ca urmare a creşterii temperaturilor exterioare, RADET nu va mai furniza căldură ci doar apă caldă de consum, în regim non-stop.

O parte din constănţeni vor rămâne mâine fără apă rece.
RAJA a anunţat că din cauza unor lucrări de reabilitare a conductelor, va întrerupe furnizarea apei mâine, între orele 08,30 – 17:30.
Vor fi afectaţi consumatorii din perimetrul delimitat de străzile
Călăraşi – I.G. Duca – Avram Iancu – Ferdinand – Mihai Viteazu – Negru Vodă – Mircea cel Bătrân – Mamaia – Tomis – Călăraşi, dar şi cei de la nivelul blocurilor de pe Aleea Lupeni şi Aleea Garofiţei.
Tot mâine, în intervalul 08,30 – 19,00 nu vor avea apă rece abonaţii de pe bulevardul Aurel Vlaicu din zona delimitată de intersecţiile cu bulevardele Tomis şi Al. Lăpuşneanu, precum şi cei de pe străzile Diamantului, Smaraldului, Agatului, Opalului, Perlei, Aleea Universităţii şi Aleea Hortensiei.

Noi locuri de parcare vor fi amenajate în Constanţa şi staţiunea Mamaia.
Până la sfârşitul acestei luni vor fi date în folosinţă aproximativ 1.200 de noi locuri de parcare pe bulevardul I.C. Brătianu dar şi în Mamaia.
De asemenea, 3 noi sensuri giratorii vor fi construite până la sfârşitul lunii.
Acestea vor fi la intersecţia bulevardului Brătianu cu strada Dezrobirii, pe bulevardul Aurel Vlaicu, în zona campusului universitar şi la ieşirea din Constanţa, la capătul liniei de autobuz 48.

Pacienţii constănţeni vor plăti 5 lei la externarea din spital.
Coplata a intrat în vigoare la 1 aprilie, iar valoarea acesteia a fost stabilită de fiecare spital în parte.
Managerul Spitalului Judeţean Constanţa, Dănuţ Căpăţână, a declarat că plata va putea fi făcută la externare, la casieria spitalului sau în contul unităţii sanitare.

Bugetarii îşi vor primi mai devreme salariile pentru luna aprilie.
Decizia a fost luată ieri de Guvern.
Astfel, bugetarii care ar trebui să încaseze salariile în intervalul 5-10 mai vor primi banii până la sfârşitul acestei luni.
Reamintim că Guvernul a mai decis ca zilele de 2 şi 3 mai să fie libere anul acesta.
Ele se adaugă celei de 1 mai şi continuă cu zilele libere de Paşte.

Românii au început să meargă mai des la medic.
Mai mult de jumătate dintre români au fost cel puțin o dată la medic în ultimul an.
Pe de altă parte, 31% au declarat că i-au oferit medicului care i-a tratat o atenție.
Sondajul a fost realizat la nivel național, pe un eșantion de peste 1.000 de persoane.

Poliţiştii români au propus mai multe modificări ale codului rutier.
Printre ele se numără interzicerea detectoarelor radar şi introducerea unui tichet pentru amenzi.
Totodată, şoferii ar putea fi obligaţi să-şi monteze pe maşină un dispozitiv care să blocheze motorul atunci când depistează aburi de alcool.
În cazul în care şoferii vor să scape de suspendarea permisului, ei pot face muncă în folosul comunităţii.
Ministerul de Interne a mai propus introducerea în programa şcolară a orelor de educaţie rutieră.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept