Ştiri 21 martie 2013

Biserica Ortodoxă va prăznui luni Buna Vestire.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia în noaptea de sâmbătă spre duminică, Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Strunga, cu prilejul hramului.
Apoi, duminică după-amiază, de la orele 17, Ierarhul nostru va oficia slujba Vecerniei la biserica Buna Vestire din Năvodari.
Slujba va fi urmată de o procesiune prin centrul oraşului cu Moaştele sfinţilor Pantelimon, Epictet şi Astion.
Luni, de la ora 8, la aceeaşi biserică va fi oficiată Sf. Liturghie de către un sobor de preoţi şi diaconi, urmată de o agapă frăţească.

Constănţenii sunt invitaţi la Marşul pentru Viaţă.
Acesta se va desfăşura cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, sâmbătă de la ora 12, pe traseul Catedrala Arhiepiscopală, Piaţa Ovidiu, Primărie, Poştă, Spitalul Judeţean.
Scopul marşului este sensibilizarea întregii societăţi în privinţa avortului şi a efectelor negative ale acestuia asupra familiei şi civilizaţiei umane.
Marşul se organizează simultan în 35 de localităţi din România, Europa şi America.
La Constanţa, acţiunea este sprijinită de către Arhiepiscopia Tomisului şi este organizată de către Fundaţia Sfinţii Martiri Brâncoveni şi organizaţiile ASCOR şi ATOR Constanţa.

Creştinilor din Nepal le-a fost interzisă îngroparea morţilor.
Decizia a fost luată de către autorităţi şi face parte dintr-un proces mai amplu de prigonire a comunităţii minoritare creştine din ţară.
Creştinii au reacţionat prin înfiinţarea unei celule de criză, care să cumpere două proprietăţi ce vor fi transformate în cimitire creştine.
Până atunci însă, creştinii sunt nevoiţi să-şi îngroape rudele în locuri izolate şi fără simboluri creştine, pentru a nu provoca furia majorităţii budiste.

2.500 de locuri de parcare şi 12 sensuri giratorii vor fi amenajate anul acesta în municipiul Constanţa.
Locurile de parcare vor fi amplasate pe bulevardele I.C. Brătianu, Aurel Vlaicu şi Alexandru Lăpuşneanu, iar sensurile giratorii se vor situa pe Bulevardul Alexandru Lăpuşneanu la intersecţia cu străzile Suceava, Poporului, Nicolae Iorga, Bogdan Petriceicu Haşdeu şi Cameliei.
De asemenea săptămâna viitoare vor începe lucrările pentru reabilitarea porţiunii de drum dintre Bulevardul I.C. Brătianu şi Pod Butelii.
Bugetul prevăzut pentru aceste lucrări este de 12 milioane de euro.

Limita de viteză a crescut în mai multe localităţi la nivelul judeţului Constanţa.
Serviciul Rutier Constanţa a decis că, pentru fluidizarea traficului, se poate circula cu 70 de kilometri la oră şi în localităţile Lazu, Tuzla şi 23 August, pe drumul naţional DN39.
Măsura a intrat în vigoare din 12 martie.

Spitalul Judeţean Constanţa a fost inclus într-un program european de transplant.
Medicii constănţenii vor fi supravegheaţi şi ajutaţi de specialiştii europeni în prelevarea organelor, timp de un an.
În prezent, Spitalul Judeţean Constanţa dispune de aparatura necesară pentru a putea pune diagnosticul de moarte cerebrală, dar şi pentru a susţine funcţiile vitale ale pacientului până se recoltează organele.

Guvernul a introdus coplata pentru serviciile medicale.
Astfel, pacienţii vor plăti de luna viitoare între 5 şi 10 lei, pentru serviciile de spitalizare, cu excepţia celor de urgenţă.
De asemenea, medicii de familie vor primi jumătate pentru pacienţii înscrişi pe liste şi jumătate pentru servicii.
Guvernul a convenit cu Fondul Monetar Internaţional, în luna ianuarie, să introducă sistemul coplăţii din primăvara acestui an.

Meteorologii au emis o avertizare cod galben de ninsori, ploi şi viscol pentru toată ţara.
Aceasta este valabilă de astăzi de la ora 14 până sâmbătă la ora 8.
Până mâine dimineaţă, va ploua în toată ţara, iar spre sfârşitul intervalului, în regiunile vestice şi nordice, ploile se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare.
Local se vor cumula cantităţi de apă de 20-25 l/mp şi izolat 35-40 l/mp, în special în jumătatea de sud a teritoriului.
Vântul va sufla cu viteze mai mari în cursul acestei nopţi, în sud şi sud-est, unde rafalele vor depăşi local 50 – 60 de kilometri pe oră.
La sfârşitul săptămânii, vremea se va răci accentuat în toate regiunile ţării şi va deveni geroasă în cursul nopţilor şi al dimineţilor cu precădere în nord, nord-est şi centru.

Preţul energiei electrice va creşte în următorii ani.
Compania Enel a anunţat, ieri, că tarifele vor fi liberalizate pentru consumatorii casnici, astfel că se va renunţa treptat la tarifele stabilite de ANRE.
Măsura are ca ca scop eliminarea totală a subvenţiilor de la stat până în anul 2017 precum şi achiziţionarea de energie electrică de pe piaţa liberă.

Băuturile îndulcite cu zahăr provoacă decesul a 200.000 de persoane pe an.
Oamenii de ştiinţă au observat că majoritatea deceselor cauzate de băuturile răcoritoare erau în ţările sărace.
Experţii sunt de părere că sucurile care conţin zahăr duc la afecţiuni precum obezitatea, diabetul, bolile de inimă şi unele forme de cancer.
O altă cercetare a arătat că prin consumarea zilnică a sucurilor accidulate riscul de diabet creşte considerabil.

.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept