Ştiri 18 martie 2013

Astăzi, în Biserica Ortodoxă începe Postul Mare.
Este cel mai aspru şi cel mai lung post dintre posturile rânduite de biserică.
El ne aduce aminte de cele 40 de zile pe care Mântuitorul le-a postit în Muntele Carantaniei, înainte de a ieşi la propovăduire, dar şi de toate perioadele de 40 de zile mai însemnate din istoria Vechiului Testament.
Durata totală a postirii este de 48 de zile, până la Duminica Învierii Domnului, deoarece după Postul Mare urmează Săptămâna Patimilor.
În tot acest timp, credincioşii consumă alimente de post şi participă la slujbele special rânduite în biserică pentru această perioadă.
Dezlegări la peşte vor fi numai de sărbătoarea Buneivestiri, pe 25 martie şi în Duminica Floriilor, pe 28 aprilie.

În Postul Mare credincioşii pot participa la slujbele speciale rânduite de Biserică.
Acestea încep chiar din această seară, cu slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, slujbă ce va fi săvârşită în primele 4 zile ale acestui post.
La catedrala arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Canonului cel mare în fiecare seară de la ora 17, iar miercuri, de la ora 8, Ierarhul nostru va săvârşi Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite.
Slujba Canonului cel Mare este de fapt un imn liturgic dedicat pocăinţei pe care suntem datori să o facem faţă de Dumnezeu, din cauza păcatelor şi greşelilor noastre.
De asemenea, o altă slujbă specială din acest post va fi şi slujba deniilor din a 5-a şi ultima săptămână a postului, cea a Patimilor Domnului.
Postul nostru de radio va transmite slujba Canonului cel Mare în direct.

Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului Bartolomeu I va participa la instalarea Papei Francisc I.
Aceasta este prima participare a unui ierarh ortodox la instalarea Papei de la schisma dintre Biserica Ortodoxă şi cea Catolică din anul 1054.
Patriarhul ecumenic va fi însoţit de trei mitropoliţi.
Relațiile dintre catolici și ortodocși s-au îmbunătățit constant de la Conciliul II Vatican prin vizite reciproce, acte de prietenie şi dialoguri teologice.

Produsele alimentare de pe piaţa constănţeană sunt sigure.
Autorităţile locale au dat asigurări în ceea ce priveşte calitatea produselor ce sunt comercializate în unităţi autorizate, implicit verificate de toate autorităţile de control competente.
În ultima perioadă, pe piaţa alimentară din România, mai multe produse alimentare au fost incriminate din diverse motive, ceea ce a dus la situaţia ca o parte a populaţiei să refuze să le mai consume.

Înscrierile la clasa pregătitoare şi clasa I se vor face în două etape.
Acestea vor începe pe 2 aprilie.
Potrivit unui proiect lansat de Ministerul Educaţiei, clasa pregătitoare va putea fi organizată şi la şcoală dar şi la grădiniţă.
În clasa pregătitoare, vor fi înscrişi copiii care împlinesc 6 ani până pe 31 august.
La solicitarea părinţilor, pot fi primiţi şi cei care nu au împlinit această vârstă până la începutul anului şcolar, dacă vor trece testele ce demonstrează că sunt pregătiţi de şcoală.

Campania „Hai la şcoală!” a fost demarată de UNICEF în ţara noastră.
Tot mai mulţi elevi români abandonează şcoala din cauza situaţiei financiare precare a familiei sau a dezinteresului manifestat de părinţi faţă de educaţie.
La nivelul judeţului Constanţa, campania se desfăşoară, în acest an şcolar, la nivelul a două unităţi de învăţământ: Şcoala Gimnazială nr. 14, din Constanţa şi Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu”, din Medgidia.
Campania este susţinută de Ministerul Educaţiei, Ministerul Muncii precum şi de organizaţii nonguvernamentale.

Elevii se pregătesc pentru Bacalaureat cu profesori universitari.
Peste 500 de elevi constănţeni vor participa la consultaţii gratuite oferite de cadrele didactice ale Universităţii „Ovidius”, din Constanţa.
Astfel, până pe 31 mai, liceenii vor parcurge programa şi subiectele pentru examenul de Bacalaureat cu profesorii universitari.
Potrivit rectorului instituţiei, Tiberius Epure, aceasta este prima ediţie a Programului de pregătire suplimentară organizată de Universitatea „Ovidius”.

Dobrogea, Muntenia şi Moldova vor fi cele mai sărace regiuni din ţara noastră.
Potrivit datelor oficiale, în următorii ani, salariul mediu net în aceste zone, va ajunge la 1.300 de lei, iar rata şomajului va fi de 7%.
Totodată, se anticipează că regiunea Sud-Vest va avea cea mai ridicată rată a şomajului, de aproape 7,7%.

Guvernul pregăteşte concedieri colective în sectorul de stat.
Executivul afirmă că are în vedere, în special, companiile miniere şi energetice care înregistrează pierderi, dar măsura ar putea fi extinsă şi în alte domenii.
Numărul salariaţilor care vor fi disponibilizaţi, urmează a se stabili prin hotărâre de guvern, la propunerea ministerelor şi în baza programelor de restructurare sau reorganizare.

Populaţia României a scăzut în luna ianuarie.
Datele Institutului Naţional de Statistică arată că, în ianuarie, s-au născut 18.000 copii şi au decedat peste 22.000 de persoane.
Astfel, sporul natural provizoriu a fost negativ, de 4.325 persoane, la fel ca în luna decembrie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept