Ştiri 8 martie 2013

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi pe sfinţii 40 de mucenici din Sevastia.
Conform însemnărilor tipiconale, dacă sărbătoarea Sfinţilor 40 de Mucenici va cădea în Sâmbăta Lăsatului sec de carne (Sâmbăta morţilor), slujba acestora se pune întreagă în vinerea acelei săptămâni.
Sfinţii 40 de mucenici erau soldaţi romani, greci şi armeni, care se aflau detaşaţi în Armenia, pe vremea împăratului roman Liciniu.
Deoarece au refuzat să se închine idolilor, guvernatorul Armeniei i-a închis timp de 8 zile, după care i-a condamnat la moarte prin îngheţare în lacul Sevastia.
Prin puterea lui Dumnezeu, apa lacului s-a dezgheţat şi peste capetele martirilor s-au coborât 40 de cununi strălucitoare.
Potrivit tradiţiei religioase, gospodinele creştine pregătesc astăzi colăcei de pâine unşi cu miere şi nucă, numiţi măcinici.
Mâine, în sâmbăta moşilor de iarnă, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi Sf. Liturghie de la ora 8, la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.

Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va participa duminică la întronizarea Preasfințitului Părinte Ciprian ca Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei.
Ierarhul Tomisului va răspunde astfel invitaţiei Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Slujba va avea loc la Catedrala arhiepiscopală cu hramurile „Înălțarea Domnului” și „Sfinții Trei Ierarhi” din Buzău.
Alegerea PS Ciprian Câmpineanul în demnitatea de Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei a avut loc pe 28 februarie 2013.

Fundaţia „Biserica Ortodoxă Română din Scoţia“ a lansat un proiect media în sprijinul românilor din această ţară.
Este vorba despre site-ul roscotland. wordpress.com şi buletinul informativ Ro-Scotland care îşi propun să ilustreze în mod constant, prin ştiri, reportaje, interviuri şi anunţuri, viaţa socială, culturală, religioasă şi educaţională a comunităţii româneşti din Scoţia.
Proiectul este finanţat exclusiv prin donaţiile membrilor comunităţii.
Primele parohii româneşti din Scoţia au fost înfiinţate în 2008, la Aberdeen şi Glasgow, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale.

Drepturile omului vor fi discutate din perspectiva creştină.
O conferinţă cu tema „Bisericile împreună pentru drepturile omului“ se desfăşoară zilele acestea la Helsinki, în Finlanda.
Aceasta are ca scop clarificarea conceptului de drepturile omului din perspectiva creştină şi se prezintă puncte de vedere asupra acestui concept din partea Bisericilor Ortodoxe, Catolice şi Protestante.
Întâlnirea din Finlanda continuă discuţiile şi concluziile în urma unei alte conferinţe pe această temă, „Drepturile omului – întrebări şi dificultăţi“, care a avut loc în decembrie 2011.

Legalizarea căsătoriilor homosexuale riscă să aibă consecinţe distructive pentru om şi societate.
Aceasta este o declaraţie cu privire la ultimele modificări ale legislaţiei familiale din Franţa şi Anglia publicată de Patriarhia Moscovei.
Potrivit instituţiei, în aceste ţări, procesul legalizării căsătoriei între homosexuali, a dus la o criză demografică foarte gravă care se înrăutăţeşte în fiecare an.
Biserica Ortodoxă Rusă precizează că menţine şi apără concepţia creştină a căsătoriei şi a familiei, binecuvântează uniunile conjugale printr-o Sfântă Taină şi afirmă importanţa căsătoriei pentru prosperitatea şi dezvoltarea societăţii în general.

Astăzi este Ziua Internaţională a Femeii.
Sărbătoarea a fost oficializată de Organizaţia Naţiunilor Unite în anul 1975.
A debutat în primii ani ai secolului trecut ca o sărbătoare politică şi socială, apoi s-a transformat treptat, într-o zi în care bărbaţii îşi exprimă dragostea şi afecţiunea pentru femei.
De asemenea, ziua de 8 martie este o zi importantă pentru sărbătorirea realizărilor economice, globale şi sociale ale femeilor din întreaga lume.
Totodată, această zi este văzută în multe ţări şi drept prima sărbătoare a primăverii iar în România, astăzi se sărbătoreşte şi Ziua Mamei.

Proiectul de reabilitare a clădirii Cazinoului a fost acceptat la finanţare.
Preşedintele consiliului judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu a declarat că evaluarea iniţială pentru finanţarea proiectului este de aproape 10 milioane de euro.
Termenul de începere a lucrărilor este primăvara anului 2014.

Termenul de reînnoire pentru rezervarea locurilor de parcare este 31 martie 2013.
După această dată, autorizaţiile care au fost eliberate anul trecut nu vor mai fi anulate, ci vor fi percepute penalităţi de 2% pentru fiecare lună ce trece până la data achitării integrale a obligaţiei către bugetul local.
În ceea ce priveşte taxa de rezervare a locurilor de parcare, acestea rămân neschimbate.
Astfel, persoanele fizice vor plăti 149 de lei iar persoanele juridice vor achita 430 de lei pentru un an întreg sau 87 de lei pe lună.

Un sortiment de lapte cu conţinut cancerigen a fost retras din magazinele româneşti.
Acesta conţine aflatoxină, o substanţă cu efect cancerigen.
Ministrul Daniel Constantin a declarat că o anumită cantitate de lapte, importată din Ungaria şi o alta aflată la un procesator din România au fost identificate şi retrase de pe piaţă.
Oficialul nu a vrut să precizeze despre ce cantitate de lapte este vorba şi nici zona în care a fost descoperită.
Daniel Constantin a declarat că în acest moment nu mai există nici un pericol pentru consumatorul român.

Consumul de carne procesată sporeşte riscul morţii premature.
Experţii susţin că numai 20 de grame de carne procesată, sunt suficiente pentru a creşte riscul decesului.
Un studiu menţionează că un consum ridicat de mezeluri creşte cu 72% riscul decesului cauzat de o boală coronariană şi cu 11% riscul de cancer.
Cercetarea a fost realizată pe mai mult de un milion de persoane din zece state europene.

Medicamentele de pe piaţa europeană vor fi monitorizate suplimentar din luna septembrie.
Acestea vor avea pe prospect un triunghi cu vârful orientat în jos.
Simbolul le va semnala pacienţilor că produsul este monitorizat suplimentar şi vor şti astfel să anunţe orice reacţie adversă neprevăzută.
Vor fi monitorizate suplimentar toate medicamentele autorizate după 1 ianuarie 2011 care conţin o nouă substanţă activă, unele vaccinuri şi anumite produse care au restricţii de utilizare.

Nouă categorii de autoturisme nu vor plăti timbrul de mediu.
Astfel, sunt exceptate de la plata timbrului de mediu autovehiculele care aparţin misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi membrilor acestora care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României.
De asemenea, sunt scutite şi autovehiculele destinate a fi utilizate de forţele armate, de securitate a statului, de poliţie, de jandarmerie, de pompieri, dar si cele destinate serviciilor de ambulanţă şi medicină de urgenţă ori descarcerare.
În plus, nu se plăteşte timbru de mediu în cazul autoturismelor dobândite prin moştenire, dacă acestea sunt obţinute în maxim 2 ani de la deschiderea succesiunii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept