Ştiri 5 martie 2013

O carte a lui Nichifor Crainic va fi lansată la Constanţa.
Aceasta se intitulează „Nostalgia Paradisului”.
Lansarea va avea loc joi, de la ora 17, la Curtea Brâncovenească.
Evenimentul va fi prezentat de Alexandru Mihalcea, iar invitaţi vor fi Marta Cojan şi George Cuşa.

Patriarhia Moscovei a înfiinţat primul studio-şcoală de televiziune ortodoxă destinat copiilor din Rusia.
Primele cursuri au avut loc săptămâna trecută în cadrul cărora copii au învăţat cum să organizeze şi să amenajeze un studio de televiziune dar le-au fost prezentate şi disciplinele pe care le vor studia.
Deşi există şi alte studiouri pentru copii în Rusia, este pentru prima dată când se organizează o astfel de programă şcolară legată de televiziune.
Organizatorii speră că elevii vor fi, în curând, în măsură să producă primele programe ortodoxe destinate copiilor.

Interzicerea comercializării ţigărilor cu arome a fost aprobată de Senat.
Proiectul mai prevede standardizarea completă a ambalajelor, precum şi plasarea avertismentelor vizuale pe ambele feţe ale pachetului de ţigări.
Directiva europeană vizează un înalt grad de protecţie a sănătăţii publice pentru cetăţenii europeni şi descurajarea debutului fumatului, în special în cazul tinerilor.

Personalul didactic de conducere, de îndrumare şi de control poate fi degrevat de norma didactică, cu păstrarea drepturilor salariale.
Potrivit unui ordin al Ministerul Educaţiei, degrevarea se defineşte ca şi scutirea efectuării atribuţiei de predare, total sau parţial, din norma didactică, pentru personalul de conducere, de îndrumare şi de control.
Potrivit reprezentanţilor ministerului, instituirea acestei soluţii legislative asigură creşterea calităţii sistemului de învăţământ şi derularea în condiţii normale a acestuia.

România se află pe ultimul loc în Europa la salariul minim pe economie.
Astfel, după ultima creştere din luna ianuarie, România, unde salariul minim pe economie a ajuns la 157 de euro/lună, a fost devansată de Bulgaria cu 159 euro/lună.
În prezent, cel mai mare salariu minim pe economie se acordă în Olanda, Belgia şi Luxemburg, cu o medie de 1800 de euro.
Potrivit Eurostat, venitul minim pe care îl câştigă salariaţii într-o ţară este considerat mic dacă se situează între 100 şi 500 de euro.

Petrom a ieftinit din nou carburanţii.
De astăzi, benzina costă mai puţin cu şase bani pe litru, iar motorina este mai ieftină cu cinci bani pe litru.
Astfel, un litru de motorină Standard costă 6,12 lei, iar benzina Standard este 5,99 lei pe litru.
Aceasta este a doua ieftinire operată de Petrom în mai puţin de o săptămână.

Medicii americani au anunţat primul caz de vindecare funcţională a unui nou-născut infectat cu HIV.
Virusul a fost transmis de mama acestuia seropozitivă şi netratată.
Specialiştii au explicat că nu este vorba de o eradicare din organism a virusului, însă concentraţia acestuia este atât de mică încât sistemul imunitar al pacientului poate să îl controleze fără a fi ajutat de un tratament antiretroviral.
În cazul copilului, care poate să îşi controleze infecţia fără a primi tratament, acesta a primit medicamente antiretrovirale la mai puţin de 30 de ore după naştere.
Potrivit medicilor, această terapie reprezintă un început promiţător pentru tratarea altor copii care se nasc cu virusul HIV.

Militarii care participă la misiuni externe ar putea avea salarii mai mari.
Ministrul Apărării Mircea Duşa a declarat că are în vedere acest lucru, în condiţiile în care salariile militarilor români care participă la misiuni externe sunt printre cele mai mici din NATO.
Totodată, ministrul a subliniat că, în acest an, s-a reuşit, pentru prima dată în ultimii cinci ani, să se aloce un buget mai mare pentru Ministerul Apărării Naţionale.

Un miliard de persoane vor trăi în sărăcie extremă în anul 2015.
Aşa arată un raport dat publicităţii cu prilejul Conferinţei de Evaluare a Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului.
Această estimare revizuieşte în creştere aprecierea făcută de Banca Mondială în 2011, potrivit căreia 883 de milioane de persoane vor trăi cu mai puţin de 1,25 dolari pe zi în 2015.
În anul 1990, 43% din populaţia mondială subzista cu mai puţin de 1,25 dolari pe zi, în timp ce datele din 2004 au situat sărăcia extremă la 22,4%.

Restricţiile de acces pe pieţele muncii din unele state membre pentru români şi bulgari se vor încheia la sfârşitul anului.
Anunţul a fost făcut de Comisia Europeană la reuniunea Consiliului Ocupare, Politică Socială, Sănătate şi Afacerile Consumatorului de la Bruxelles.
Totodată, în cadrul reuniunii, Consiliul a adoptat înfiinţarea unei garanţii pentru tineret, care urmăreşte implementarea de către statele membre a unor măsuri menite a reduce şomajul în rândul tinerilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept