Ştiri 1 martie 2013

Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia mâine Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Sf. Ioan Casian din localitatea Târguşor.
Slujba va avea loc de la ora 8.45.
Duminică, Biserica ortodoxă se va afla în duminica a 34-a după Rusalii sau a Întoarcerii Fiului Risipitor.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie va săvârşi Sfânta Liturghie, de la ora 8.45, la biserica Sf. Nectarie din cartierul constănţean Medeea.

Ieri a avut loc şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Ierarhii Sfântului Sinod au evaluat rezultatele colectei organizate în bisericile şi mănăstirile ortodoxe din ţară şi străinătate în luna decembrie 2012.
Printre hotărâri se numără sprijinirea de către parohii a familiilor defavorizate prin a nu le solicita acestora contribuţii băneşti pentru slujbele de înmormântare şi sărbătorirea Zilei Culturii Române la Patriarhia Română şi în toate eparhiile.
De asemenea, s-a hotărât înfiinţarea Asociaţiei Naţionale a Centrelor de Pelerinaj din Biserica Ortodoxă Română.

O monedă din argint dedicată aniversării a 300 de ani de la începerea construcţiei Mănăstirii Antim din Bucureşti va intra de luni în circulaţie.
Aversul monedei prezintă detalii din arhitectura bisericii mănăstirii Antim, iar reversul redă imaginea bisericii şi portretul ctitorului Antim Ivireanul.
Valoarea nominală a monedei va fi de 10 Lei, iar preţul de vânzare, fără TVA, pentru moneda din argint şi broşura de prezentare este de 370 lei.

Guvernul va modifica legislaţia cu privire la acordarea certificatelor verzi.
Potrivit ministrului delegat Constantin Niță, va fi scăzut sprijinul acordat producătorilor de energie regenerabilă, întrucât aceste proiecte au efect redus de multiplicare în economie şi duc la facturi ridicate pentru consumatori.
Oficialul a adăugat că statul este în continuare interesat de promovarea energiei regenerabile, dar cei care investesc trebuie să înţeleagă că vor avea câştiguri mai mici.

Litoralul românesc poate oferi trasee unice străbătute în orice perioadă a anului.
Aşa susţin reprezentanţii Consiliului Judeţean Constanţa, care sunt beneficiarii unui proiect european de promovare a potenţialului turistic de la malul mării.
Acesta se numeşte „Itinerarii şi evenimente inedite în Dobrogea“ şi este în parteneriat cu Guvernul României, prin Programul Operaţional Regional REGIO, în valoare de 670 de mii de lei.
În broşurile destinate promovării litoralului, au fost identificate 7 trasee unice, care pot aduce turişti la malul mării, indiferent de anotimp.

Femeile câştigă cu aproximativ 20% mai puţin decât bărbaţii din Uniunea Europeană.
Chiar dacă acest decalaj s-a redus în ultimii ani, Comisia Europeană susţine că diferenţa este încă foarte mare.
Potrivit datelor Eurostat, o femeie ar trebui să muncească în fiecare an cu 59 de zile mai mult decât un bărbat pentru a avea acelaşi salariu.
Pe 21 martie va avea loc la Bruxelles un Forum de afaceri la care 150 de companii din întreaga Europă vor face un schimb de experienţa în promovarea egalităţii salariilor în funcţie de sex.

Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă nu vor putea fi puse în funcţiune mai devreme de anul 2019.
Potrivit reprezentanţilor Nuclearelectrica, estimarea costurilor pentru construcţia celor două unităţi, care s-ar ridica la circa 4 miliarde de euro, s-a bazat pe evaluări făcute de consultanţi la nivelul anului 2003 – 2004 când s-a început campania de pregătire.
Acum acest cost este evaluat la 6,5 miliarde euro, preţul cu care sunt evaluate toate proiectele nucleare din lume.

Lipsa somnului perturbă funcţionarea a sute de gene.
Acestea sunt legate de inflamare, sistemul imunitar şi răspunsul organismului la stres.
Cercetările au relevat faptul că dormitul insuficient ar putea avea legătură cu obezitatea, maladiile cardiace şi carenţele cognitive.
Pentru un adult, o noapte normală de somn este de şapte-opt ore.
Cercetătorii au constatat că numărul total al genelor afectate de lipsa de somn era de şapte ori mai mare după o săptămână cu nopţi foarte scurte.

Aproximativ 30 de milioane de europeni suferă de boli rare.
În aceste condiţii, Comisia Europeană a deblocat 144 de milioane de euro pentru a finanţa 26 de proiecte de cercetare care vizează o mai bună înţelegere a bolilor rare şi găsirea de tratamente.
Se estimează că în spaţiul comunitar există între 6.000 şi 8.000 de astfel de boli majoritatea de origine genetică.
Ele antrenează, în general, un handicap cronic sau decesul bolnavului.

La Constanţa şi Bucureşti se desfăşoară târguri destinate celor interesaţi să studieze în străinătate.
Reprezentanţi a peste 60 de universităţi şi licee de elită din Europa vor participa, în perioada 2 – 9 martie, în Bucureşti şi Constanţa, la târguri destinate celor ce sunt interesaţi să studieze într-un alt stat.
Candidaţii care susţin cu succes interviul vor primi o scrisoare de “admitere condiţionată” şi vor fi admişi automat.
Două universităţi din Marea Britanie au anunţat un sprijin financiar suplimentar pentru fiecare candidat admis din România.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept