Ştiri 21 februarie 2013

Litoralul românesc va avea o nouă staţiune, numită Tuzla Parc.
Staţiunea va avea o deschidere la mare de cinci kilometri şi va fi construită între Farul din Tuzla până la castelul de apă din localitate.
În cadrul proiectului, va fi amenajat un port turistic în zona Farului, iar hotelurile de lux, două heliporturi şi câteva cazinouri vor ocupa 500 de hectare.
Investiţia se va ridica la câteva sute de milioane de euro şi va fi realizată atât din bani europeni, cât şi de la bugetul autorităţilor locale.

Învăţătorii critică intenţia de a reduce orele de Limba română şi Matematică.
Asociaţia Generală a Învăţătorilor nu este de acord cu propunerea scăderii orelor de Limba română cu 46%, iar cele alocate Matematicii cu 40%.
Reprezentanţii asociaţiei adaugă că măsura vine în contradicţie cu rezultatele slabe de la testările naţionale.

Datele de pe biletele CFR achiziţionate online pot fi modificate.
Compania anunţă că platforma de vânzări online va permite schimbarea biletelor deja cumpărate prin utilizarea funcţiei „Modificare date călătorie”.
Noua funcţie dă posibilitatea de a schimba data şi ora călătoriei, categoria de tren, clasa de rezervare, precum şi ruta.
Modificarea unui bilet achiziţionat se poate efectua o singură dată, cu plata diferenţelor tarifare, cu cel puţin 12 ore înainte de plecarea trenului iniţial.

Absorbţia chimicalelor de către organismul uman este asociată cu creşterea incidenţei bolilor sistemului endocrin.
Potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, chimicalele care afectează sistemul endocrin, de care depind funcţii ca metabolismul, creşterea sau somnul, se află în produse precum cosmetice şi de îngrijire personală.
De asemenea, acestea sunt întâlnite şi în aparatele electronice sau pesticidele.
Organizaţia se arată preocupată de înmulţirea substanţelor chimice prezente în viaţa cotidiană şi faptul că fiinţa umană este expusă unei bune părţi din ele chiar şi înainte de a se naşte.

Campania pentru regionalizarea ţării a început.
Potrivit ministrului Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea acesta este unul dintre cele mai mari programe de consens naţional.
La dezbateri vor participa sindicatele, ONG-urile dar şi profesori, doctori, academicieni, specialişti în ceea ce priveşte descentralizarea şi regionalizarea.
Ministrul a adăugat că nici un judeţ nu va fi desfiinţat iar toate autorităţile locale, primari, consilieri locali şi judeţeni vor rămâne în funcţie.
În schimb, va apărea în plus nivelul consiliului regional şi al preşedintelui de regiune.

Colectarea selectivă a deşeurilor în România trebuie să fie gestionată până în anul 2015.
Acesta este unul dintre obiectivele Comisiei Europene cu privire la deşeurile din hârtie, metal, plastic şi sticlă.
De asemenea, până în anul 2020, procesul de reutilizare şi de reciclare trebuie să reprezinte minim 50% din masa totală a cantităţilor de deşeuri.
România poate formula, până la data de 31 decembrie 2015, obiecţii împotriva transferurilor efectuate pentru valorificarea anumitor deşeuri.

Tratamentele pentru boli psihice şi neurologice pot fi prescrise şi de medicii de familie.
În urma discuţiilor dintre CNAS Constanţa şi reprezentanţii medicilor de familie, a fost clarificată modalitatea de prescriere a medicamentelor pentru boli psihice şi neurologice.
Astfel, medicii care le prescriu vor avea în vedere lista denumirilor internaţionale comune şi le vor prescrie pentru o perioadă de nouăzeci de zile indiferent dacă pacientul este asigurat sau nu.

Salarizarea medicilor după performanţă ar putea fi introdusă în acest an.
Anunţul a fost făcut de Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, care a precizat că măsura are ca scop oprirea migraţiei medicilor.
Potrivit ministrului, sistemul de plată a medicilor ar trebui schimbat complet în sensul eliminării grilei de salarizare.

Guvernul trebuia să reducă în acest an schema de sprijin pentru energia regenerabilă.
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a propus Guvernului să reducă schema de sprijin pentru microhidrocentrale şi panouri fotovoltaice.
ANRE doreşte reducerea numărului de certificate verzi de la 3 la 2,6 pentru microhidrocentrale şi de la 6 la 5 la solar.
Potrivit legii însă, numărul de certificate verzi pentru solar nu poate fi modificat până în 2015.

Comisia Europeană a virat României aproximativ 142 de milioane de euro pentru Programul POSDRU.
Aceasta reprezintă prima tranşă venită de la Bruxelles după deblocarea programului la începutul acestei luni.
Potrivit ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, prioritatea în perioada următoare o reprezintă deblocarea celor trei programe aflate încă în presuspendare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept