Ştiri 18 februarie 2013

Traseele mai multor autobuze RATC vor fi de astăzi deviate.
Din cauza lucrărilor de toaletare a copacilor de pe strada Răscoalei, până miercuri, liniile 43, 43C, 43 M, 40 şi 40C vor fi deviate de la intersecţia Capitol până la Miga, pe Bulevardul Tomis.
În perioada amintită, staţiile de pe strada Răscoalei, de la Colegiul „Constantin Brătescu” şi Piaţa Unirii, se anulează.
Autobuzele vor opri pe Bulevardul Tomis după intersecţia cu strada Tudor Vladimirescu, iar în zona Pieţei Unirii, pe Bulevardul Ferdinand în staţia actuală a liniilor 2 şi 5, denumită „Centru”.
Totodată, strada Constantin Brătescu din centrul Constanţei este închisă circulaţiei autovehiculelor.
Din cauza unor lucrări la carosabil astăzi nu se va putea circula, nici dinspre strada I.G. Duca, sau dinspre strada Atelierelor.

Constănţenii vor beneficia de noi locuri de parcare.
Astfel, vor fi create aproximativ 50 de locuri de parcare pe bulevardul Aurel Vlaicu, în sectorul cuprins între bulevardul Tomis şi bulevardul Al. Lăpuşneanu.
Pe lângă lucrările pentru parcări, în curând vor fi demarate şi lucrările pentru noile sensuri giratorii din Constanţa, care vor contribui la fluidizarea traficului.

Interpreta de muzică bizantină Divna Ljubojevic va susţine un concert la Bucureşti.
Evenimentul va avea loc pe 28 aprilie, în Duminica Floriilor, la Ateneul Român.
Divna s-a născut în anul 1970 şi este cunoscută în întreaga lume sub numele de „Vocea îngerilor”.
De la vârsta de 18 ani, artista s-a remarcat în postura de cel mai tânăr dirijor al Primei Societăţi Corale din Serbia.

Incidenţa naşterilor premature a scăzut considerabil după intrarea în vigoare a legii care interzice fumatul în spaţii publice.
Potrivit unor studii efectuate anul trecut, din aproximativ o mie de naşteri, cele premature au scăzut cu cel puţin 5%.
Rezultatele pozitive nu au putut fi explicate prin alţi factori, cum ar fi vârsta mamelor, statutul socio-economic sau efectele asupra populaţiei ale altor factori ca nivelul de poluare sau epidemiile de gripă.

Elevii care au picat examenul de Bacalaureat de două ori vor plăti o taxă de 230 de lei.
Potrivit unei note a Ministerului Educaţiei, în cazul în care candidaţii nu vor participa la tot examenul, suma pe care aceştia trebuie să o plătească va fi stabilită diferenţiat, în funcţie de numărul de probe susţinute.
Înscrierea candidaţilor pentru prima sesiune a examenului de Bacalaureat din acest an va avea loc între 27 şi 31 mai.

Institutul „Cantacuzino” va relua producţia de vaccinuri.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, a dat asigurări că institutul va redeveni ceea ce a fost cu ani în urmă. Acesta a mai declarat că nu este exclus ca pentru următorul sezon rece, atunci când se va derula o nouă campanie gratuită de vaccinare antigripală, populaţia să beneficieze de vaccin românesc.
Reamintim că producţia de vaccin a fost stopată după ce mai multe linii de producţie au fost sistate din cauză că nu mai îndeplineau normele europene.

Numărul copiilor supraponderali a crescut.
Potrivit statisticilor, România ocupă locul al treilea în Europa la acest capitol.
În aceste condiţii, reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor susţin că introducerea mai multor ore de sport în programa şcolară este o măsură necesară şi consideră că sportul echilibrează funcţionarea întregului organism.

Ţigările mentolate şi cele slim ar putea fi interzise.
Comisia Europeană vrea să scadă astfel numărul fumătorilor.
Potrivit unui proiect, ţigările cu arome ar putea fi retrase cel mai târziu din anul 2015, din cauza mentholului pe care îl conţin.
Acesta nu determină aceeaşi iritaţie la nivelul gâtului ca şi ţigările obişnuite iar astfel fumătorul consumă mai multe astfel de ţigări fără a-şi da seama de efectele nocive.
De asemenea, toate ambalajele vor avea aceeaşi formă.
Avertizările cu privire la efectele nocive asupra sănătăţii vor fi scrise pe 75% din suprafaţa fiecărui pachet cu ţigări, astfel încât impactul vizual al mesajului să fie mai puternic.

Reducerea TVA-ului la pâine ar putea fi aplicată din iunie 2013.
Anunţul a fost făcut de secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu.
Potrivit acestuia, măsura vizează reducerea evaziunii fiscale şi nu scăderea preţurilor la acest produs.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, în urmă cu o lună, că prin aplicarea unui nivel redus al TVA-ului la pâine, pe tot lanţul de producţie, scăderea încasărilor la bugetul de stat ar fi de 200 de milioane de lei într-un an.

România ocupă locul 8 din 10 în topul mondial al preţului carburanţilor, raportat la veniturile populaţiei.
Potrivit unui clasament întocmit de Bloomberg, la întocmirea acestuia s-a luat în considerare preţul unui galon de benzină, adică echivalentul a 3,7 litri de carburanţi, raportat la venitul mediu zilnic al populaţiei.
România este devansată în acest top de Turcia şi de Bulgaria.

Becurile economice vor fi înlocuite de becurile cu led.
Acestea sunt considerate mult mai eficiente de către Comisia Europeană.
Potrivit producătorilor, becurile cu led consumă cu 90 la sută mai puţin curent decât un bec cu filament şi pot arde până la 25 de ani.
Momentul scoaterii becurilor cu mercur din producţie va fi decis de Comisia Europeană anul viitor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept