Ştiri 5 februarie 2013

Vaticanul condamnă decizia Franţei de a legaliza căsătoriile între persoane de acelaşi sex.
Preşedintele Consiliului pontificat pentru familie, Vicenzo Paglia a declarat că nucleul familiei, format dintr-un bărbat o femeie şi un copil nu trebuie pierdut, dar nici modificat.
El este de părere că ideea de familie trebuie apărată mai viguros şi că în acest context trebuie implicaţi şi creștinii din alte tradiții religioase.

Un nou parc eolian va fi construit în judeţul Constanţa.
Acesta va fi amplasat în localitatea Chirnogeni.
Proiectul aparţine unei companii spaniole şi are o valoare de 8 milioane de euro.
Lucrările vor avea loc timp de cinci luni şi presupun instalarea a 32 de generatoare de aer de câte 2,5 megawaţi.

În România, 1 din 5 copii cu vârsta până într-un an suferă de o boală pneumococică.
Potrivit statisticilor medicale, rata mortalităţii în cazul meningitei pneumococice ajunge la 30-40%, iar dintre copiii supravieţuitori mai mult de jumătate pot rămâne cu efecte negative: retard mental, tulburări de comportament, tulburări de auz, de vorbire sau epilepsie.
Reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, medici, dar şi membri ai unor ONG-uri vor iniţia o campanie de conştientizare a riscurilor pe care le implică bolile pneumococice, mai ales asupra nou-născuţilor.

Preşedintele Traian Băsescu nu a promulgat Statutul parlamentarilor.
Şeful statului a trimis Parlamentului, o cerere de reexaminare a Statutului parlamentarilor şi a invocat, printre altele, faptul că acesta vine în contradicţie cu recomandările din Raportul MCV.
În cerere se arată că Legea trimisă spre promulgare are ca obiect de reglementare completarea şi modificarea statutului deputaţilor şi al senatorilor, în special în ceea ce priveşte incompatibilităţile, conflictele de interese şi imunitatea parlamentarilor.

Vânzarea de carne de pui injectată cu apă a fost interzisă în Bulgaria.
După intrarea în vigoare a legii, fiecare producător de carne de pui din Bulgaria trebuie să livreze carne cu un conţinut de apă de cel mult 4,3 %.
Statisticile arată că puii româneşti conţin şi peste 30% soluţie de saramură.
Inspectorii ANPC au descoperit că producătorii injectează atât mezelurile, cât şi carnea crudă, pentru ca astfel să cântărească mai mult, să-şi păstreze culoarea şi aspectul de „proaspăt”.

Ministrul Educaţiei anunţă noi modificări pentru admiterea în liceu.
Acesta a precizat că ia în calcul posibilitatea ca la liceu să fie admişi doar elevii care au o anumită medie.
Ministrul este de părere că măsura ar crește și rata promovabilității examenului de bacalaureat, extrem de scăzută în ultimii ani.

Oamenii de ştiinţă au descoperit o legătură între consumul de zahăr şi cancer.
Potrivit specialiştilor, deşi zaharurile furnizează energie organismului, consumul în exces a acestora sporeşte şansele de îmbolnăvire de cancer.
Conform studiilor epidemiologice, persoanele diabetice sunt predispune de două ori mai mult decât cele sănătoase, să se îmbolnăvească de cancer pancreatic sau de colon.
Experţii spun că cel puţin unul din trei cazuri de cancer pot fi prevenite prin îmbunătăţirea dietei şi prin activitate fizică.

Apa ar putea preveni diabetul.
Studii recente arată că hidratarea joacă un rol cheie şi este un foarte bun reglator al nivelului de zahăr din sânge.
Experţii spun că atunci când organismul este deshidratat, crește nivelul unui hormon care favorizează absorbția apei și forțează ficatul să elibereze mai mult zahăr în sânge.
Potrivit Societății Române de Diabet, în țara noastră sunt circa un milion și jumătate de bolnavi de diabet, iar datele arată că numărul celor afectați se va dubla în următorii 20 de ani, din cauza stilului de viață sedentar și a alimentației bogate în calorii.

România cere sprijin europenilor pentru aderarea la spaţiul Shengen.
Premierul Victor Ponta a declarat că va transmite liderilor europeni o scrisoare în vederea unei decizii favorabile aderării României la Schengen.
El a adăugat că speră ca sprijinul Comisiei Europene pentru aderarea României la Schengen să aibă luna viitoare rezultate pozitive.

Uniunea Europeană va interzice din luna martie cosmeticele testate pe animale.
Măsura reprezintă concluzia unei dezbateri care a început în urmă cu aproximativ 20 de ani.
Testarea cosmeticelor se face de obicei pe mamifere de dimensiuni mici precum iepuri sau şoareci.
De cele mai multe ori, ingredientele folosite sunt aplicate pe membranele mucoase ale animalului pentru a se determina dacă există reacţii alergice.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept