Ştiri 24 ianuarie 2013

Astăzi se împlinesc 154 de ani de la prima Unire a Principatelor Moldovei şi Munteniei.
Această unire reprezintă actul politic care stă la baza României moderne şi a formării naţiunii române.
Actul solemn al acestui eveniment a fost marcat odată cu sosirea domnitorului Alexandru Ioan Cuza în capitala Bucureşti.
Astfel, la 24 ianuarie 1859 se realiza, de fapt, a doua Unire a românilor şi momentul în care ţara noastră primeşte numele de România.
Statul naţional român s-a format treptat, astfel că a început cu Unirea din 1859 şi s-a încheiat în 1918, când lupta de eliberare naţională a poporului român a fost încununată de victorie.

Creştinii din Egipt au fost atacaţi de musulmani.
Mii de musulmani au atacat, jefuit şi apoi incendiat mai multe case, magazine şi farmacii ale creştinilor din Marashda.
Atacurile au fost cauzate de zvonurile despre un creştin copt, care ar fi hărţuit sexual o fetiţă musulmană în vârstă de şase ani.
Din această cauză, creştinii stau în casă de teama atacurilor iar Biserica Coptă a anulat vecernia Sărbătorii Botezului Domnului.

Cinci creştini au fost decapitaţi în Nigeria.
Aceştia au fost ucişi de organizaţia teroristă Boko Haram.
De la începutul ostilităţilor, 3000 de oameni au fost ucişi de către gruparea extremist islamică.
Potrivit unor informaţii ale agenţiilor internaţionale, a fost înfiinţată încă o grupare criminală numită Ansaru, care foloseşte aceleaşi tehnici de teroare.

Meteorologii au emis o avertizare cod galben de ninsori şi viscol pentru sudul şi sud-estul ţării.
Aceasta este valabilă din această seară de la ora 18, până mâine la ora 20 şi vizează şi judeţul Constanţa.
În acest interval, vântul va avea intensificări susţinute, cu viteze ce vor depăşi la rafală 50-60 de kilometri pe oră.
Potrivit ANM, pe parcursul zilei de mâine va ninge viscolit în Moldova, centrul şi estul Munteniei, Dobrogea şi în zona Carpaţilor Orientali.
În Delta Dunării şi pe litoral, în primele ore vor mai fi precipitaţii mixte şi izolat polei.
Viteza vântului la rafală va depăşi 60-70 de kilometri pe oră, în special în sud-estul ţării.

Spitalul Judeţean Constanţa va avea de luna viitoare un serviciu social permanent.
Acesta va reprezenta un spaţiu destinat atât anchetelor sociale pentru cazurile de abandon al copiilor în maternitatea instituţiei, cât şi persoanelor fără adăpost, care după ce primesc tratament în spital, ajung în stradă.
Pentru acest serviciu sunt deja pregătite aparatura medicală, spaţiul şi personalul care să intervină în timp util în aceste situaţii.
În acelaşi serviciu intră şi programul de infarct miocardic care vizează constănţenii cu astfel de probleme, cu scopul de a reduce mortalitatea cauzată de această afecţiune.

Guvernul a definitivat forma timbrului de mediu.
Acesta se va plăti o singură dată pe toată durata de viaţă a autovehiculului şi se aplică pentru maşinile cu maxim opt locuri.
Formula de calcul conduce la o creştere în medie de circa 10% a sumei de plată pentru maşinile Euro 4 şi Euro 3 şi o scădere cuprinsă între 60 şi 90% pentru maşinile Euro 2, Euro 1 şi non-euro.
Taxa va rămâne la aceleaşi cote pentru maşini Euro 5, în timp ce pentru Euro 6, maşini hibride şi electrice, nu se va plăti nimic.

Programul “Rabla” ar putea începe în luna martie.
Ministerul Mediului vizează schimbări în cadrul programului, printre care creşterea primei de casare, de la 3.800 de lei la 1.500 de euro, dar şi acordarea reducerii contra unui singur voucher, alături de eliminarea intermediarilor.
De asemenea, potrivit ministrului Mediului, Rovana Plumb, programul s-ar putea aplica maşinilor non-euro, Euro 1 şi Euro 2.

Elevii claselor a 2-a, a 4-a şi a 6-a vor susţine teste de inteligenţă.
Acestea se vor desfăşura în perioada 9-23 mai, prin administrări pilot, pe un eşantion de elevi stabilit la nivel naţional.
La clasa a II-a, testele vor conţine două secţiuni: prima vizează competenţele de scris-citit, iar a doua abordează competenţele de matematică.
Evaluarea elevilor la finalul clasei a IV-a va include limba română sau limba maternă şi matematică.
Testele pentru elevii clasei a VI-a vor conţine două secţiuni: limbă şi comunicare, respectiv matematică şi ştiinţe.

Românii se vor putea trata în spitalele din ţările europene.
Comisia Europeană a dat o directivă care vizează direct pacienţii din România.
Aceştia se vor putea trata de afecţiunile de care suferă în alte ţări ale Uniunii Europene, iar statul român va fi nevoit să deconteze cheltuielile.
Decontarea va fi totuşi, parţială, pentru că pacienţii care aleg să se interneze la o clinică din străinătate vor plăti servicii medicale europene dar vor primi înapoi contravaloarea lor din România.
Directiva va intra în vigoare din luna octombrie a acestui an.

Facturile la energie vor creşte cu 7 lei pe lună.
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat după întâlnirea cu FMI, că se caută soluţii pentru ca toţi consumatorii vulnerabili să primească din luna aprilie, subvenţii pentru energie, iar nivelul acestora va fi puţin mai mare decât creşterea de tarif prognozată.
Mariana Câmpeanu a mai spus că discuţiile au vizat şi Legea dialogului social, stimulentele acordate pentru creşterea ocupării în special în rândul tinerilor, dar şi modificarea Legii şomajului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept