Ştiri 23 ianuarie 2013

O acţiune de donare de sânge se desfăşoară astăzi la nivelul întregii ţări.
Aceasta face parte din cadrul celei de a doua ediţii a campaniei “Donează Viaţă”.
Potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, doar 2 români din 100 donează frecvent sânge, ceea ce ne plasează pe ultimul loc în Europa.

În premieră la Constanţa, elevii din clasele a 8-a şi a 12-a vor susţine simulările în săli monitorizate video.
Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean a declarat că simularea evaluării naţionale va avea loc în perioada 23-25 aprilie, iar pentru examenul de bacalaureat a fost stabilit intervalul 12-15 martie.
Simulările derulate la nivelul judeţului nostru vor respecta întocmai metodologia de desfăşurare a examenelor.

Angajarea rudelor la cabinetele parlamentare este interzisă.
Comisia de Statut a adoptat, ieri, amendamente la proiectul care modifică Statutul senatorilor şi deputaţilor.
Astfel a fost menţinută prevederea prin care este interzisă angajarea rudelor la cabinetele parlamentare, dar permite reangajarea, la dobândirea unui nou mandat, a personalului avut anterior.

Maşinile poliţiei locale vor fi dotate cu camere de filmat de luna viitoare.
Potrivit oficialilor Poliţiei Române, înregistrările vor fi folosite ca probe în justiţie.
De asemenea, discuţiile dintre poliţist şi participantul la trafic vor fi înregistrate, dar nu făcute publice.
Ofiţerii au obligaţia de a informa cetăţenii că discuţia va fi înregistrată şi că poate fi folosită ca şi probă într-un eventual proces.

Taxele pentru examenele auto au fost majorate.
Odată cu intrarea în vigoare a modificărilor Codului Rutier, taxa de examinare pentru primele trei examene la categoriile A, A1, B şi B1 a fost majorată de la 5 la 6 lei, iar taxa pentru primele trei examene la celelalte categorii a crescut de la 24 la 28 de lei.
De asemenea, persoanele cărora le-a fost anulat permisul de conducere şi doresc redobândirea acestuia vor achita taxa de 84 de lei indiferent de categorie, faţă de 72 de lei.

Educatorii şi învăţătorii îşi vor putea păstra posturile fără să le fie impuse anumite condiţii.
Ministerul Educaţiei şi federaţiile sindicale din învăţământul preuniversitar au semnat un acord pentru modificarea Legii educaţiei naţionale.
Astfel, aproape 40.000 de învăţători şi educatori, care nu se mai regăseau între funcţiile didactice prevăzute de actul normativ, vor fi păstraţi în sistem.
De asemenea, Ministerul Educaţiei şi federaţiile sindicale vor identifica mecanisme de formare profesională care să vină în sprijinul celor care doresc să-şi completeze studiile în învăţământul superior.

Aspirina poate afecta vederea.
Conform unui studiu, persoanele care iau aspirină în mod regulat, timp de mai mulţi ani la rând, sunt de două ori mai expuse riscului de orbire.
Acestea pot dezvolta o boală numită „degenerescenţă maculară”, care distruge vederea centrală.
Studiul a fost realizat pe baza analizării efectelor aspirinei în cazul a peste 2.300 de oameni.

Poliţele RCA vor creşte cu circa 40%.
Comisia de Supraveghere a Asigurărilor a decis să impună societăţilor de asigurare să vândă poliţele RCA la un preţ care să permită obţinerea unui minim profit.
Hotărârea CSA a fost publicată în Monitorul Oficial şi a intrat în vigoare.
Specialiştii se aşteaptă astfel, ca preţul RCA să crească cu circa 40%, în condiţiile în care în România, rata daunei este de 146%.

Guvernul a avizat pachetul de măsuri fiscale.
Acesta introduce noi taxe pentru companii şi extinde impozitarea în agricultură pentru persoane fizice, noile modificări ale Codului Fiscal, creşterea salariului minim şi indexarea pensiilor.
De asemenea, plafonul veniturilor pentru microîntreprinderi va fi redus de la 100.000 la 65.000 euro, echivalent în lei.
Totodată, primăriile care menţin taxele locale la nivelul de anul trecut nu vor mai putea recurge la această măsură decât dacă nu au niciun fel de datorii.

Comisia Europeană a îngheţat procesul de autorizare a cultivării organismelor modificate genetic până în anul 2014.
În schimb, Comisia poate relansa procedura de autorizare pentru cultura unui tip de soia modificat genetic şi a şase soiuri de porumb modificat genetic.
Până în prezent opt ţări, Franţa, Germania, Luxemburg, Austria, Ungaria, Grecia, Bulgaria şi Polonia, au blocat cultivarea organismelor modificate genetic pe teritoriul lor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept