Ştiri 18 ianuarie 2013

Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Dionisie Exiguul” omagiază, zilele acestea viaţa şi opera lui Mihai Eminescu.
Astfel, astăzi, de la ora 15.00, la Muzeul de Artă, elevii seminarişti vor prezenta un scurt program artistic închinat Marelui poet, care va preceda vernisajul Salonului de Iarnă al Filialei Constanţa a Uniunii Artiştilor Plastici.
Acesta cuprinde lucrări de pictură, sculptură, grafică şi artă decorativă, iar evenimentul este organizat de dr. Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanţa.

De astăzi se desfăşoară Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştină în bisericile din întreaga lume.
Potrivit unui comunicat al Patriarhiei Române, în a treia săptămână a lunii ianuarie a fiecărui an, Bisericile creştine din întreaga lume organizează seri de rugăciune pentru unitatea creştină.
Tema din acest an este „Cu ce mă voi înfăţişa înaintea Domnului?”, inspirată din textul scripturistic de la proorocul Miheia.
Evenimentul începe astăzi la Bucureşti, la Catedrala patriarhală, de la ora 16:00.
Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a îndemnat pe credincioşi, să fie făcători de pace şi de unitate, ca împlinitori ai rugăciunii Domnului Iisus Hristos.

Medicii din România ameninţă că vor pleca să muncească în străinătate.
Declaraţia aparţine profesorului doctor Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, care a adăugat că, în cazul în care s-ar lua decizia ca medicii din sistemul de stat să nu mai lucreze şi în privat, aceştia ar alege să plece din ţară.
Numărul medicilor din sistemul sanitar din România a coborât anul trecut sub 40.000.
Vasile Astărăstoae a mai completat că medicii ar trebui să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat pentru că este vorba de o completare de venituri.

Vaccinul antigripal îşi face efectul mai greu la bolnavii cronici.
Specialiştii de la Institutul Cantacuzino susţin că persoanele care suferă de mai multe afecţiuni şi a căror imunitate este scăzută, trebuie să se vaccineze mult mai devreme decât restul populaţiei.
Recomandarea medicilor a fost făcută deoarece efectul vaccinului se instalează în organism după mai mult timp decât la persoanele sănătoase.
Deşi imunizarea antigripală se poate face pe toată perioada sezonului rece, medicii recomandă totuşi ca populaţia să înceapă să se vaccineze încă din lunile noiembrie – decembrie.

Pensionarii, veteranii şi văduvele de război vor beneficia în continuare de facilităţile acordate pe baza tichetelor de călătorie gratuite.
Potrivit MApN, actul normativ a fost adoptat ca urmare a dificultăţilor apărute în implementarea Legii, în care nu erau identificate instituţiile responsabile cu decontarea biletelor de călătorie utilizate.
De asemenea, după 1 ianuarie 2015, vor intra în vigoare şi legitimaţiile de călătorie de tip card.

Doar unu din 10 români crede că situaţia lor financiară se va îmbunătăţii anul acesta.
Potrivit unui studiu realizat de o companie de cercetare a pieţei, peste jumătate dintre români recunosc că situaţia financiară a familiei lor este mai dificilă decât în urmă cu un an.
De asemenea, conform aceluiaşi studiu, trei din patru români cred că preţurile vor creşte în acest an.

Copiii români petrec în medie peste 3 ore pe zi la televizor şi aproximativ 2 ore jumătate în faţa calculatorului.
O statistică a Institutului de Endocrinologie „C.I. Parhon” arată că România se află pe locul al treilea în Europa, în privinţa procentului de persoane supraponderale, iar 40% dintre copiii din ţara noastră sunt obezi.
Medicii recomandă astfel, ca timpul petrecut în faţa televizorului sau a calculatorului să nu depăşească două ore.
Potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în Uniunea Europeană există aproximativ 14 milioane de copii obezi, iar numărul acestora creşte cu 400.000 în fiecare an.
Cercetătorii australieni au descoperit un tratament revoluţionar anti-SIDA.
Aceştia au găsit o metodă prin care pot modifica o proteină din HIV astfel încât virusul, în loc să se răspândească, să protejeze organismul împotriva infecţiei.
Specialiştii spun că proteina modificată nu poate vindeca HIV, dar în testele de laborator a protejat celulele umane de SIDA.
Terapia ar ajuta la menţinerea unui sistem imunitar sănătos, astfel încât pacienţii să poată gestiona infecţiile obişnuite.

Serviciul de urgenţă 112 poate fi accesat şi de persoanele surdo-mute.
Acest lucru va fi posibil doar dacă acestea au un videotelefon.
Secretarul de stat Denisa Pătraşcu a declarat că în acest sens va fi încheiat un protocol de cooperare între Ministerul Muncii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Autoritatea de reglementare în Comunicaţii şi Asociaţiile Surzilor şi nevăzătorilor din România.
Prin acest protocol, părţile vor coopera pentru identificarea, analizarea şi dezvoltarea de soluţii tehnice, operaţionale pentru preluarea apelurilor de urgenţă, precum şi pentru găsirea de soluţii de finanţare acestora.

Noul cod rutier intră în vigoare de mâine.
Printre cele mai importante modificări se numără obligativitatea şoferilor de a efectua vizita medicală la reînnoirea permisului auto.
De asemenea, noul cod rutier prevede că pentru obţinerea unui permis de scutere şi alte vehicule din categoria lor este necesar un examen teoretic şi practic.

Prima bibliotecă publică românească a fost inaugurată la Madrid.
Aceasta este singura bibliotecă publică a statului român inaugurată în ultimii 60 de ani.
Biblioteca deţine peste 2.700 de volume, majoritatea publicaţii culturale importante din România, dar şi literatură română, cărţi de istorie, de eseistică sau de poezie.
De asemenea, Biblioteca are şi o colecţie multimedia, care cuprinde majoritatea filmelor româneşti, inclusiv cele recente şi care pot fi vizionate la sediul instituţiei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept