Ştiri 14 ianuarie 2013

Numărul de avorturi arată starea morală a unei naţiuni.
Afirmaţia aparţine Patriarhului Kirill al Moscovei şi al Rusiei, care a vizitat o maternitate dintr-o clinică din Moscova.
El a precizat că Rusia se află pe primele locuri în ceea ce priveşte numărul avorturilor.
Potrivit patriarhului rus, avortul nu este numai o crimă morală, ci o crimă împotriva omului însuşi, deoarece Dumnezeu a predestinat femeia să fie mamă.
Patriarhul a mai menţionat că există peste 50 de azile pentru femeile însărcinate, conduse de Biserică, unde tinerele mame, care nu vor să avorteze, pot avea sprijin material şi spiritual.

Sute de mii de francezi au protestat împotriva căsătoriilor între homosexuali.
Organizatorii susţin că 800.000 de oameni au ieşit ieri pe străzile din Paris.
Guvernul socialist din Franţa intenţionează să schimbe legea anul acesta, însă demonstranţii, sprijiniţi de Biserica Catolică consideră că această măsură ar ignora o parte importantă a societăţii.
Un sondaj arată că 56% dintre francezi susţin căsătoriile între homosexuali, în timp ce jumătate resping ideea adopţiei de către aceste cupluri.

Medicii vor fi plătiţi după performanţe.
Declaraţia a fost făcută de ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu care a adăugat că decizia a fost luată pentru ca medicii să fie motivaţi să rămână în ţară.
Demnitarul a mai declarat că, din punctul său de vedere, România nu este pregătită pentru trecerea la coplată, deoarece peste 70 la sută din populaţie este săracă.
Aceasta ar putea fi introdusă doar în baza unei decizii politice.
De asemenea, ministrul a adăugat că salariile medicilor rezidenţi nu vor fi majorate.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au anunţat că o posibilă mărire a acestora ar putea avea loc anul viitor.

Elevii din învăţământul preuniversitar şi preşcolarii au început de astăzi şcoala.
Potrivit ordinului ministrului Educaţiei, vacanţa de primăvară va fi cuprinsă între 5 şi 14 aprilie, iar anul şcolar se va încheia pe 21 iunie.
Săptămâna 1-5 aprilie va fi dedicată activităţilor educative extraşcolare, în cadrul programului numit ”Să ştii mai multe, să fii mai bun!”.

Anorexia şi hiperactivitatea sunt cauzate de o anomalie.
Potrivit unui studiu recent, înfometarea dusă la extrem de către persoanele anorexice presupune o tulburare mentală.
Potrivit aceluiaşi studiu, cercetătorii au descoperit şi relaţia dintre anorexie şi dependenţă.
Astfel, se consideră că, dependenţa de droguri are aceleaşi rădăcini mentale ca şi comportamentul alimentar nesănătos.
zero va rămâne în şcoli.
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat, că nu se va face nicio modificare în acest sens.
De asemenea, demnitarul a adăugat că clasa a IX-a va rămâne la gimnaziu.
Totodată, ministrul a mai anunţat că examenul de Bacalaureat se anunţă mai dificil de anul viitor.
Absolvenţii de liceu vor avea de studiat materie mai multă, împărţită în acelaşi număr de examene.

Profesorii vor primi anul acesta salariile restante.
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie a declarat că anul acesta vor fi plătite 120 de milioane de euro din drepturile salariale. Restul sumei va fi achitat progresiv, în anii următori.
Potrivit datelor prezentate zilele trecute de premierul Victor Ponta, valoarea totală a drepturilor salariale restante pentru profesori se ridică la 770 de milioane de euro.

Centrele medicale private nu vor mai primi bani de la stat, de la 1 martie.
Astfel, unele clinici riscă să se închidă.
Potrivit unei statistici, piaţa serviciilor medicale a fost evaluată anul trecut la 650 de milioane de Euro.
Jumătate din această sumă ar reprezenta decontări de la Casa Naţională de Sănătate.
Odată cu sistarea fondurilor de la bugetul statului, de la 1 martie, clinicile private îşi vor modifica preţurile serviciilor medicale.

Din 18 ianuarie se întorc ninsorile.
Administraţia Naţională de Meteorologie anunţă că de vineri, va începe să ningă, mai întâi în partea de vest a ţării, apoi ninsorile vor cuprinde toată ţara.
Directorul ANM, Ion Sandu, a anunţat că ninsorile vor fi consistente, dar evoluţia precipitaţiilor va fi făcută pe parcurs.
Astfel, vicepremierul Liviu Dragnea a cerut autorităţilor competente să verifice stocurile de materiale antiderapante şi a solicitat ca drumarii să intervină pentru îndepărtarea poleiului, astfel încât, traficul să se desfăşoare normal.

Spitalele vor fi plătite pentru prima dată în acest an în funcţie de clasificare.
Astfel, potrivit ministrului Sănătăţii, tarifele pentru un caz nu vor fi mai mici în unităţile sanitare de gradul I faţă de cele de gradul IV.
Ministrul a adăugat că tot din acest an va fi introdus un program prin care secţiile de anestezie şi terapie intensivă vor fi plătite de la bugetul de stat pentru toate cele 53 de spitale strategice.

Restituirea sumelor reţinute pensionarilor pentru contribuţiile de sănătate se va face până în luna septembrie.
Anunţul a fost făcut de Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, care a declarat că pensionarii ar urma să primească lunar, pe lângă majorarea de 4%, şi sumele care le-au fost reţinute. Potrivit datelor prezentate de prim-ministrul Victor Ponta, pentru restituirea sumelor reţinute la pensionari din contribuţiile de sănătate, cheltuiala suplimentară faţă de anul trecut va fi în acest an de 100 de milioane de euro.

Autorizaţiile de parcare trebuie reînnoite.
Persoanele fizice sau juridice care deţin autorizaţii pentru rezervarea locurilor de parcare au la dispoziţie trei luni pentru a le reînnoi.
Constănţenii trebuie să se prezinte la Centrul de Informare Cetăţeni de la City Park Mall, cu vechiul document, în original, în baza căruia se va emite unul similar pentru acest an.
Pe lângă autorizaţie, posesorii de locuri de parcare, trebuie să mai prezinte o copie a cărţii de identitate, a certificatului de înmatriculare a vehiculului, a contractului de leasing dacă este cazul şi o cerere tip.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept