Ştiri 11 ianuarie 2013

Biserica ortodoxă cinsteşte astăzi pe Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare, începătorul vieţii de obşte.
Acesta a trăit în perioada secolelor V-VI şi s-a născut într-un sat din ţinutul Capadociei, în estul Turciei de astăzi.
De tânăr a intrat în monahism la o mânăstire din Ierusalim, iar după un timp s-a retras într-o peşteră din apropierea Betleemului şi s-a hrănit numai cu legume şi ierburi sălbatice.
Datorită vieţii duhovniceşti îmbunătăţite, în jurul său s-au adunat în scurt timp mulţi ucenici pentru a fi povăţuiţi în viaţa ascetică.
Din această cauză, a construit lângă peşteră, o mănăstire unde a pus bazele vieţii monahale de obşte, fapt ce i-a atras supranumele de „începător al vieţii de obşte”.
Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare s-a mutat către Domnul în jurul anului 529, la vârsta de 105 ani.

Constănţenii sunt invitaţi la un concert dedicat poetului naţional Mihai Eminescu.
Acesta se intitulează „Cântarea Cântărilor” şi va avea loc astăzi, de la ora 16.30, la Casa de Cultură din Constanţa.
Programul cuprinde opera muzicală „Înnoieşte-te!” a compozitorilor Gavriil Musicescu şi Vasile Munteanu, poemul vocal-instrumental „Aducând cântări mulţime…” al lui Horaţiu Alexandrescu şi opera muzicală “Eminesciana” a compozitorilor Vasile Popovici şi Paul Constantinescu.
Concertul va fi susţinut de studentul Alexandru Chiriac, Cvartetul „Concerto” al Colegiului Naţional de Arte Regina Maria şi de Orchestra „Te Deum laudamus”.
Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Tomisului, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Teodosie.

Catedrala de la Washington va oficia căsătorii între homosexuali.
Un oficial de rang înalt din cadrul acestei biserici, de tradiţie episcopală, a anunţat, într-un comunicat, că va căsători cupluri de homosexuali potrivit unei adaptări a ritualului tradiţional pentru căsătorie.
Curtea Supremă americană se va întruni însă pentru a examina problema căsătoriei între persoane de acelaşi sex, care este interzisă la nivel federal, dar legală în nouă dintre cele 50 de state americane şi capitala Washington.

Ghişeele Serviciului de Taxe şi Impozite Constanţa vor avea program cu publicul şi în week-end.
Mâine şi sâmbăta viitoare, 19 ianuarie, se vor recupera zilele de 24 şi 31 decembrie, declarate libere prin Hotărâre de Guvern. Astfel, în toate locaţiile instituţiei vor funcţiona ghişeele unice.
Acestea vor fi deschise între orele 8,30 şi 16,30.

Copiii dependenţi de televizor riscă să se îmbolnăvească.
Potrivit medicilor britanici, copiii care petrec mult timp în faţa televizorului sau a calculatorului riscă să devină obezi mai târziu, ceea ce le-ar provoca şi alte probleme de sănătate.
Centrul Mondial de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie le-a solicitat părinţilor să reducă timpul pe care cei mici îl petrec în faţa televizorului ori a calculatorului la mai puţin de două ore pe zi.
De asemenea, experţii au declarat că aceşti copii ar trebui să aibă mai multe activităţi în aer liber.

Jumătate din mâncarea de pe Glob se iroseşte.
Aşa arată un raport prezentat de BBC News.
Potrivit specialiştilor, risipa se produce din cauza condiţiilor precare de depozitare, termenelor stricte de expirare şi a lipsei de educaţie a cumpărătorilor.
Acelaşi studiu arată că până la 30% din legumele din Marea Britanie nu au fost recoltate din cauza aspectului lor.
De asemenea, cantităţi imense de apă, de până la 550 miliarde metri cubi, sunt utilizate pentru producerea unor alimente care nu ajung să fie consumate.

Guvernul a adoptat ordonanţa care stabileşte că autorităţile locale decid indexarea taxelor.
Documentul prevede că pentru anul acesta, autorităţile locale pot adopta hotărâri cu privire la reducerea valorilor impozitelor, taxelor locale şi amenzilor prevăzute în hotărârea de guvern aprobată anul trecut.
Acestea pot fi adoptate în termen de cel mult 20 zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei.

Autovehiculele vor fi controlate în trafic, în perioada 10-20 ianuarie.
Echipe mixte de poliţişti rutieri şi mecanici ai Registrului Auto Român vor verifica în trafic, starea tehnică a autovehiculelor şi vor urmări dacă acestea îndeplinesc condiţiile tehnice pentru a putea circula pe drumurile publice.
În cazul în care se constată defecţiuni tehnice de natură a pune în pericol grav siguranţa circulaţiei, autoturismele respective vor fi imobilizate.
Acţiunea are loc la nivel naţional, pentru reducerea cauzelor generatoare de evenimente rutiere cu consecinţe grave.

Permisele de conducere eliberate anterior datei de 19 ianuarie sunt valabile până la data expirării.
Precizarea a fost făcută într-un comunicat al Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor.
Aceste documente sunt recunoscute şi valabile în tot spaţiul european, iar taxa de eliberare, în valoare de 68 de lei, rămâne neschimbată.
Potrivit noii legislaţii, pentru reînnoirea permisului de conducere este necesar un nou examen medical.

Proprietarii de maşini înmatriculate înainte de anul 2007 ar putea fi scutiţi de la taxa de primă vânzare.
Premierul Victor Ponta a afirmat că taxarea acestui tip de maşini reprezintă “o aberaţie”.
Anul trecut, fostul Guvern a decis că pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007 taxa de poluare trebuie achitată de către cumpărător la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor.
În condiţiile în care a fost suspendată doar până la începutul acestui an, taxa de primă vânzare auto este din nou obligatorie de la 1 ianuarie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept