Ştiri 7 ianuarie 2013

Biserica Ortodoxă sărbătoreşte astăzi Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului.
Aşa cum arată şi titulatura sa, acest sfânt a avut o întreită slujire în istora bisericii ca Prooroc, pentru că a vestit pe Mesia, apoi Înaintemergător al Domnului, deoarece a pregătit poporul pentru venirea lui Mesia dar totodată şi Botezător, întrucât s-a învrednicit a boteza la apa Iordanului pe Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, dar şi pe poporul credincios.
Mai mult, prin activitatea sa, Sfântul Ioan este cel care a făcut legătura dintre Vechiul şi Noul Testament, şi a arătat lumii pe Mântuitorul, prin expresia Iată Mielul lui Dumnezeu.
Naşterea sa a stat sub semnul minunii, vestită părinţilor săi de către Sfântul Arhanghel Gavriil, care şi indică numele pe care îl va purta pruncul, adică Ioan, care înseamnă „Dumnezeu a avut milă”.
Sfântul Ioan a trăit viaţă îngerească de pustnic, a îmbrăcat haină din păr de cămilă şi s-a hrănit cu lăcuste şi miere sălbatică.
Printre ucenicii săi s-au regăsit şi cei care vor deveni mai târziu sfinţii apostoli Andrei şi Ioan.
El a propovăduit la râul Iordan pocăinţa prin botez, a sfătuit moral pe cei ce veneau la el şi a fost aspru în cuvânt cu cei care se credeau fără de păcat.
Acestea au atras ura concubinei lui Irod Antipa, guvernatorul Galilei, pe nume Irodiada, care a uneltit pentru decapitarea Sfântului Ioan Botezătorul.
Biserica Ortodoxă cinsteşte anual mai multe evenimente din viaţa Sfântului Ioan: zămislirea pe 23 septembrie, naşterea pe 24 iunie, tăierea capului, pe 29 august, precum şi trei găsiri ale capului Sfântului.
În iconografia ortodoxă, Sfântul Ioan este reprezentat fie ca botezător al Domnului, fie cu aripi îngereşti, cu capul pe o tipsie.
În România, peste două milioane de creştini îşi serbează astăzi ziua onomastică.

Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din Serbia a fost distrusă.
Uşa a fost zdrobită şi întreg interiorul a fost devastat.
Banii strânşi din vânzarea lumânărilor şi a altor obiecte au fost furaţi, iar toate icoanele au fost distruse.
Mănăstirea se află în apropiere de oraşul Vladicin Han şi datează din secolul IV.
Localnicii sunt de părere că albanezii din Kosovo s-au organizat astfel încât să vină şi să distrugă mănăstirile sârbe din această regiune.

Mai mulţi clerici ortodocşi au lansat un apel la susţinere pentru o manifestaţie împotriva căsătoriilor homosexuale din Franţa.
Aceasta va avea loc pe 13 ianuarie şi va protesta împotriva proiectului legislativ care are ca scop legalizarea căsătoriilor homosexuale.
Printre semnatarii apelului se află Parohia Sfântul Ioan Casian din Patriarhia Serbiei şi Preotul Răzvan Ionescu, parohul Bisericii Sfânta Parascheva şi Sfânta Genoveva din Paris.

ANM a emis sâmbătă o atenţionare de vânt puternic pentru toată ţara.
Aceasta este valabilă până mâine la ora 14.
Rafalele vor atinge între 55 şi 70 de kilometri pe oră, iar la munte vor ajunge până la 90 de kilometri pe oră.
Potrivit meteorologilor, vântul va avea intensificări temporare mai ales în regiunile estice, iar în Moldova vor fi ninsori slabe dar temporar viscolite.

Grădiniţele, şcolile şi liceele din Constanţa vor putea realiza venituri suplimentare din închirierea bunurilor imobile.
Este vorba despre săli de clasă, laboratoare, săli sau terenuri de sport.
Decizia a fost luată în cadrul şedinţei Consiliului Local Constanţa, ca urmare a unui proiect realizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean.
Noutatea acestei hotărâri constă în faptul că unităţile de învăţământ preuniversitar de stat reţin o cotă-parte de 50% din venituri, iar cealaltă cotă-parte se virează lunar la bugetul local.

Profesorii ar putea primi 100 de euro pentru materiale didactice.
Potrivit Ministerului Educaţiei, acest ajutor financiar se acordă o singură dată pe an şi doar la solicitarea cadrelor didactice, care vor trebui să facă o cerere către inspectoratele şcolare.
De săptămâna viitoare, odată cu începerea şcolii, profesorii îşi pot cumpăra cărţi şi programe educaţionale pe suport electronic.

Taxa auto va fi înlocuită cu timbrul de mediu.
Anunţul a fost făcut de premierul Victor Ponta.
Astfel, taxa de primă înmatriculare auto va fi înlocuită cu un „timbru de mediu”, pentru care proprietarii de vehicule vechi şi poluante vor plăti mai mult, iar deţinătorii de vehicule noi vor plăti mai puţin sau deloc în cazul maşinilor hibride electrice.
Victor Ponta a precizat că plata pentru acest timbru de mediu va fi calculată în funcţie de emisia de noxe şi capacitatea cilindrică a vehiculului.

Taxele pe podurile de la Feteşti – Cernavodă şi Giurgeni – Vadul Oii vor fi majorate cu peste 10%.
Potrivit unui ordin al ministrului Transporturilor, tarifele vor creşte în două etape, de luna aceasta şi din 1 aprilie.
Astfel, pentru podul Feteşti – Cernavodă, costul unei treceri pentru autoturisme şi vehicule cu masa totală maximă de până la 3,5 tone va urca de la 11 la 12 lei şi respectiv 13 lei, în etapa a doua.
În cazul podului Giurgeni – Vadul Oii, taxa va creşte de la 9 la 10 lei în prima etapă şi la 11 lei de la 1 aprilie.

Europa va produce autobuze şi camioane mai puţin poluante.
Conform noii legislaţii europene, în vigoare de la 31 decembrie 2012, oxizii de azot şi pulberile emise de noile tipuri de camioane şi autobuze vor fi reduse.
Este vorba despre o reducere cu 80% a emisiilor de oxizi de azot şi de 66% în cazul pulberilor.
De asemenea, legislaţia introduce proceduri armonizate de testare şi standarde care vor stimula exporturile industriei auto europene.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept