Ştiri 21 decembrie 2012

Biserica Ortodoxă se va afla mâine în Duminica dinaintea Naşterii Domnului Hristos.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie arhierească la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru şi Pavel, de la ora 9.
Luni, în Ajunul Crăciunului, ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie tot la catedrala Arhiepiscopală, cu începere de la ora 8.
Marţi, în ziua de prăznuire a Naşterii Domnului, Înaltpreasfinţitul Teodosie va săvârşi Sfânta Liturghie Arhierească tot la Catedrala Sf. Ap. Petru şi Pavel, cu începere de la ora 9.

Ateismul se află pe locul 3 în lume în topul credinţelor religioase.
Aşa arată un nou studiu despre credinţele de pe Glob, potrivit căruia, în total, 84% dintre locuitori s-au identificat cu o religie.
Prin comparaţie, 1 miliard de oameni se declară fără credinţă, dintre care circa 700 de milioane, trăiesc in China.
Creştinismul are cei mai mulţi adepţi şi anume 31,5% din populaţia lumii.
Studiul mai arată că aproape un sfert din populaţia globului este musulmană.

Iarna va intra în normal în următoarele zile.
Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu a declarat ieri, că de astăzi vremea va deveni normală pentru această perioadă.
Ninsori se vor semnala doar pe arii restrânse, în special la munte şi în nordul Moldovei.
În Dobrogea maximele vor urca spre valoarea de 0 grade, cerul va fi mai mult noros iar vântul va sufla moderat.

Elevii şi preşcolarii au intrat de astăzi în vacanţa de iarnă.
Potrivit ordinului ministrului Educaţiei, semestrul al doilea va începe pe 14 ianuarie, iar vacanţa de primăvară va fi între 5 şi 14 aprilie.
Anul şcolar în curs se va încheia pe data de 21 iunie.

CFR Călători va acorda reduceri de 25% de la 1 ianuarie la Trenurile Zăpezii.
Astfel, reducerile vor fi acordate de luni până joi, pentru pasagerii care circulă cu trenuri pe rută directă, la clasa a 2-a şi au ca punct de plecare sau destinaţie o staţie de pe ruta Sinaia-Braşov sau Vatra Dornei, respectiv Piatra Neamţ.
Totodată, în aceeaşi perioadă, rămân valabile reducerile de 31% şi 56% pentru Valea Prahovei, pe rute între Sinaia – Braşov şi retur.

Alocarea de cupoane sociale pentru educaţie, destinate preşcolarilor din familii cu venituri mici a fost din nou amânată.
Astfel, guvernul nu va acorda suma de 500 de euro pentru educaţia permanentă a fiecărui nou-născut de la 1 ianuarie 2013.
De asemenea, a fost amânat şi termenul de la care trebuie asigurată finanţarea de bază în învăţământul preuniversitar particulare şi confesional acreditat.
Aplicarea tuturor acestor măsuri a fost amânată de Guvern prin ordonanţă de urgenţă adoptată în şedinţa de marţi.

Persoanele infectate cu HIV nu vor mai avea diagnosticul trecut pe adeverinţele medicale.
Decizia a fost luată de Ministerul Sănătăţii, sancţionat pentru discriminare faţă de aceşti pacienţi.
Până acum, medicii scriau diagnosticul bolnavilor infectaţi cu HIV pe adeverinţele pentru înscrierea la şcoală, angajare sau şomaj.
Potrivit Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, menţionarea diagnosticului pe aceste adeverinţe intră în contradicţie cu drepturile pacientului şi cu păstrarea secretului profesional.

Un sfert dintre tinerii din România nu citesc niciodată literatură.
Potrivit unui sondaj realizat de Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret, peste 60% dintre aceştia nu merg deloc la teatru, operă, balet sau concerte de muzică clasică.
Dintre tinerii care citesc literatură, 8% fac acest lucru zilnic iar 20% de 2-3 ori pe săptămână.
În schimb aproximativ 80% dintre respondenţi se uită zilnic la televizor.
De asemenea, 78% dintre tineri spun că folosesc internetul zilnic sau de câteva ori pe săptămână, în timp ce 15% dintre aceştia spun că nu îl folosesc deloc.

Asigurările nu vor mai putea face discriminări între bărbaţi şi femei.
Potrivit vicepreşedintelui Comisiei Europene, Viviane Reding, egalitatea de gen este un drept fundamental în Uniunea Europeană, iar Curtea de Justiţie a clarificat faptul că acest drept se aplică şi pentru stabilirea preţurilor asigurărilor.
În conformitate cu noile prevederi, primele de asigurare ar putea să crească sau să scadă pe termen scurt, pentru anumite categorii de clienţi.

Energia electrică se va scumpi de la 1 ianuarie.
Potrivit ANRE, prima creştere, de 6%, va fi operată de la 1 ianuarie 2013, urmată, de la 1 iulie, de o majorare de 2%.
De asemenea, la factura finală se va adăuga o creştere de 8% ceea ce reprezintă energia verde, şi va însemna patru lei în plus la factură, lunar.
La gaze naturale, va avea loc o creştere a tarifelor cu 10% pentru consumatorii casnici.
Prima majorare va fi realizată la 1 iulie 2013, când preţul reglementat va fi majorat cu 8%, apoi acesta va creşte cu doi la sută la 1 octombrie 2013.

Aproape 10% dintre tinerii din România consumă droguri uşoare.
Aşa arată un sondaj efectuat de Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret.
Astfel, 1% dintre cei intervievaţi au declarat că obişnuiesc să consume zilnic droguri, în timp ce alţi 1% consumă astfel de droguri de 2-3 ori pe săptămână.
De asemenea, 31% dintre respondenţi au declarat că sunt fumători, în timp ce 66% au spus că nu au acest obicei.
La sondaj au participat 1.200 de persoane din grupa de vârstă 18–35 ani.

Guvernul va schimba denumirea programului “Prima Casă” în “Noua Casă”.
Acesta va putea fi accesat doar pentru cumpărarea de locuinţe noi.
Modificarea programului “Prima Casă” este anunţată ca măsură distinctă în programul de guvernare al Cabinetului Ponta pentru intervalul 2013-2016.
Pentru anul viitor, Guvernul a decis ca programul să continue, dar cu garanţii emise în limita diferenţei rămase neutilizate din plafonul alocat pentru acest an.

Franţa vrea să legalizeze sinuciderea asistată medical.
O comisie guvernamentală franceză a făcut public un raport în care se recomandă ca Franţa să permită medicilor să “accelereze moartea” pentru pacienţii în stare terminală care doresc să moară.
Preşedintele Francois Hollande urmează să acţioneze în conformitate cu recomandările comisiei guvernamentale care vor fi transmise unei comisii naţionale de etică medicală.
Un sondaj arată că majoritatea francezilor se declară în favoarea sinuciderii asistate de medici.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept