Ştiri 20 decembrie 2012

În zilele de 21, 22 şi 23 decembrie se vor oficia slujbe de pomenire pentru eroii din decembrie 1989.
Ierarhi, preoţi şi diaconi vor oficia slujbe de pomenire a celor care s-au jertfit pentru libertatea, credinţa şi demnitatea poporului român în bisericile şi mănăstirile ortodoxe, la cimitirele, monumentele şi troiţele închinate eroilor din decembrie 1989 din întreaga ţară.
Potrivit hotărârii Sfântului Sinod, la fiecare Sfântă Liturghie oficiată în bisericile şi mănăstirile din ţară şi din străinătate sunt pomeniţi eroii ostaşi şi luptători români.

Mâine este ultima zi pentru plata impozitelor şi taxelor locale.
De asemenea, este ultima zi în care ghişeele agenţiilor fiscale vor fi deschise pentru încasarea impozitelor şi taxelor locale.
Apoi, până luni, 7 ianuarie 2013, toate unităţile SPIT vor fi închise.
Din data de 24 decembrie, baza de date va fi supusă operaţiunilor ce privesc închiderea şi deschiderea anului fiscal şi vor fi emise înştiinţările de plată.

Modificările la asigurarea RCA au intrat în vigoare.
Acestea presupun despăgubiri mai mari în cazul accidentelor soldate cu daune materiale şi cu victime, informaţii suplimentare pentru asiguratori şi reguli noi în cazul autovehiculelor radiate.
De asemenea, sumele maxime care pot fi acordate ca despăgubire au fost majorate de la 750.000 de euro la 1 milion de euro în cazul accidentelor soldate cu pagube materiale.
Modificările au fost făcute de către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor printr-un ordin publicat în Monitorul Oficial la jumătatea acestei luni.

Guvernul a avizat înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară.
Anunţul a fost făcut de premierul Victor Ponta, care a mai precizat că Ministerul Justiţiei va reglementa în perioada imediată şi ultimele detalii cu privire la noua structură.
Astfel, Guvernul va desfiinţa autorităţile de supraveghere din domeniul financiar, cu excepţia celor care ţin de Banca Naţională a României, iar acestea vor fi preluate până cel târziu în luna martie a anului viitor de către noua instituţie.

Ţigările cu arome vor fi interzise, iar pe pachete vor fi avertismente de mari dimensiuni.
Comisia Europeană a adoptat propunerea de revizuire a directivei cu privire la produsele din tutun.
Aceasta interzice utilizarea de ţigarete cu arome caracteristice şi prevede utilizarea obligatorie a avertismentelor de sănătate ilustrate de dimensiuni mari pe ambalajele ţigaretelor.
Propunerea va fi discutată în Parlamentul European şi în Consiliul de Miniştri.
Adoptarea propunerii este preconizată pentru anul 2014, iar aceasta ar intra în vigoare în 2015 sau 2016.

Traficul este închis pentru toate categoriile de vehicule la frontiera cu Bulgaria prin Giurgiu şi Vama Veche.
Potrivit Inspectoratului General al Poliţiei Române, măsura a fost luată din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.
Iniţial ieri seară, autorităţile bulgare au suspendat temporar circulaţia autovehiculelor cu masa totală maximă mai mare de 3,5 tone până la îmbunătăţirea condiţiilor meteo pe drumurile din 15 judeţe din Republica Bulgaria şi alte trei din România.

CFR Călători anulează astăzi circulaţia unor trenuri de pe raza judeţelor Constanţa, Galaţi şi Bucureşti.
Compania a luat această măsură pentru a preîntâmpina unele situaţii nedorite ce s-ar putea produce în urma avertizărilor meteo de ninsori şi vânt puternic.
CFR roagă pasagerii ca înainte de efectuarea călătoriei să se informeze despre evoluţia stării vremii şi să solicite informaţii despre eventualele întârzieri de trenuri produse în traficul feroviar la staţiile CFR din Bucureşti şi din ţară.

La 1 ianuarie va intra din nou în vigoare taxa de poluare la revânzarea maşinilor înmatriculate.
Ordonanţa a fost aprobată prin proiect de lege, astfel că suspendarea taxei a rămas în vigoare până pe 31 decembrie.
Astfel, românii care deţin maşini înmatriculate în România şi vor să le vândă, trebuie să achite taxa aşa cum este ea calculată şi pentru maşinile de import.

Cărbunii ar putea deveni o sursă de energie la fel de importantă ca petrolul, până în anul 2022.
Aşa arată un raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie. Această creştere este determinată de cererea crescută din partea Chinei şi a Indiei.
Raportul mai arată că gazele naturale oferă cea mai bună soluţie pentru reducerea emisiilor de carbon pe termen scurt.
Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie, populaţiile în creştere ale statelor în curs de dezvoltare stimulează nevoia de cărbune.
Informaţiile au fost făcute publice în contextul în care Uniunea Europeană a recunoscut că nu a putut să identifice nici un proiect promiţător de captare şi stocare a dioxidului de carbon.

ANM a emis, în această dimineaţă, o nouă atenţionare Cod Galben de viscol şi ninsori pentru nouă judeţe, printre care şi Constanţa.
Aceasta este valabilă până la ora 20.
Astfel, în Dobrogea, estul Munteniei şi în sudul Moldovei va ninge, iar vântul va avea intensificări susţinute, cu rafale ce vor depăşi 60-70 km/h.
De asemenea, în următoarele zile vremea va fi geroasă mai ales în cursul nopţilor şi al dimineţilor în estul şi în centrul ţării.
Pentru orice fel de probleme cauzate de vremea nefavorabilă, constănţenii pot suna la Dispeceratul Primăriei Municipiului Constanţa, la nr. 0241/550055 şi la Dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, 0241/488108.

Călătorii pe mare vor avea dreptul la despăgubiri în caz de accidente.
Pe 31 decembrie vor intra în vigoare noile norme europene pentru protecţia persoanelor care călătoresc pe mare şi pe căile navigabile interioare.
Astfel, pasagerii implicaţi într-un accident în timpul călătoriei pe mare vor beneficia de despăgubiri financiare în caz de deces, de vătămare corporală şi de pierdere sau deteriorare a bagajelor, a vehiculelor sau a echipamentelor speciale.
De asemenea, pe 3 martie 2013, va intra în vigoare un nou set de norme cu privire la persoanele care călătoresc cu autobuzul şi autocarul.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept