Ştiri 14 decembrie 2012

Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va sfinţi mâine capela „Sf. Proroc Ilie Tesviteanul” din Eforie Nord.
Slujba va fi oficiată de la ora 12.00 şi va fi urmată de punerea pietrei de temelie pentru biserica parohială.

Criza materială face mai vizibilă criza spirituală.
Afirmaţia aparţine Sanctităţii Sale Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic şi a fost făcută la cea de-a V-a Conferinţă Mondială a Politicii, desfăşurată în Franţa.
Patriarhul ecumenic a mai spus că totodată, criza economică monopolizează atenţia către probleme pe termen scurt, iar în aceste vremuri de tranziţie şi schimbări, memoria colectivă este o resursă esenţială.
El a adăugat că soluţii pentru rezolvarea acestor probleme sunt dialogul şi necesitatea ca toate guvernările să ia în considerare complexitatea lumii şi protejarea pluralismului.

Aproximativ 80% dintre elevii constănţeni au luat note sub 5 la simularea examenului de evaluare naţională.
Potrivit datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, 200 de elevi au obţinut note cuprinse între 1 şi 1,99.
Un singur elev a obţinut nota 10 la proba de limba şi literatura română, iar la matematică, doi elevi au reuşit să ia nota maximă.
Inspectorul şcolar general din cadrul ISJ, prof. dr. Răducu Popescu a declarat că prin această simulare s-a dorit să se arate nivelul real al elevilor în prezent şi ce măsuri pot fi luate pentru ca la următoarea evaluare rezultatele să fie mult mai bune.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor va pune la dispoziţie telefonul Infocons.
Din 6 ianuarie 2013, consumatorii pot suna la numărul 021 9551 pentru a obţine informaţii referitoare la modul în care se pot face sesizări sau reclamaţii cu privire la produsele şi serviciile achiziţionate.
De asemenea toţi operatorii economici au obligaţia să afişeze placheta care să conţină următoarele informaţii: TELEFONUL CONSUMATORULUI INFOCONS – 021 9551, linie telefonică cu tarif normal.

Ministerul Sănătăţii sfătuieşte populaţia, în zilele cu temperaturi extrem de scăzute, să evite deplasările în spaţii deschise şi expunerea la frig.
De asemenea, specialiştii recomandă să se respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor şi să se consume alimente bogate în proteine, fructe şi legume.
Totodată, trebuie evitat consumul băuturilor alcoolice.

De anul viitor toţi românii vor merge la medic numai cu cardul.
Este vorba despre cel naţional de asigurat, în format electronic, pe care vor fi stocate informaţii despre starea de sănătate. Datele vor fi adăugate pe card doar cu acordul pacientului.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, se vor tipări câte un milion de exemplare pe lună.

De anul viitor fumătorii europeni vor avea interdicţia de a-şi aprinde ţigara în parcuri şi pieţe, în vecinătatea spitalelor şi a şcolilor.
Măsura este valabilă şi pentru România.
De asemenea, din 2013, comisia de sănătate a Uniunii Europene va încerca şi scoaterea de pe piaţă a ţigărilor cu arome.
Se estimează că, în Uniunea Europeană, o persoană din patru moare de cancer din cauza consumului de tutun.
Totodată, fumătorii pasivi au de suferit de pe urma consumatorilor de nicotină.
Aproape 80.000 de nefumători mor anual din cauză că fumează pasiv.

România a avut anul trecut un PIB pe cap de locuitor mai mic cu jumătate faţă de media comunitară.
Anunţul a fost făcut ieri de Oficiul European de Statistică, Eurostat.
Ţara noastră ocupă în continuare penultimul loc din Uniunea Europeană după acest indicator, înaintea Bulgariei (46%).
Cea mai prosperă ţară din blocul comunitar a fost Luxemburg, unde indicatorul, exprimat în puterea de cumpărare a populaţiei, a urcat de la 267 la 271% din media europeană.

Guvernul a avizat majorarea taxelor şi impozitelor locale cu 16% pentru anul viitor.
Majorarea reprezintă rata inflaţiei cumulată pentru perioada 2010-2012 şi va aduce venituri suplimentare anuale de 631 milioane de lei în următorii trei ani.
Taxele locale se majorează o dată la trei ani cu rata inflaţiei din perioada respectivă, iar măsura este prevăzută în Codul Fiscal.

Vârsta minimă de obţinere a permisului de conducere s-ar putea modifica de anul viitor.
Potrivit unui proiect, şoferii profesionişti îşi vor putea obţine permisul după împlinirea vârstei de 21 sau 24 de ani.
De asemenea, prezenţa la cursurile de legislaţie va deveni obligatorie şi doar cei care iau examenul se vor putea prezenta la lecţiile practice, de condus.
Totodată, proiectul de lege prevede şi ca, în fiecare maşină de şcoală, să fie montate câte două camere de filmat.
Proiectul de lege înaintat de Ministerul Transportului va intra în dezbatere publică zilele următoare.

Programul Prima Casă ar putea continua şi anul viitor.
Potrivit unui proiect de act normativ, statul va aloca pe lângă sumele care vor rămâne din acest an, alte 200 milioane de euro care sa ajungă până la jumătatea anului viitor.
Suma ce reprezintă diferenţa rămasă neutilizată din plafonul alocat pentru acest an se va publica pe site-ul Fondului Naţional de Garantare şi al Ministerului Finanţelor până la data de 15 ianuarie 2013.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept