Ştiri 13 decembrie 2012

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei.
Acesta s-a născut în anul 1624, cel mai probabil în oraşul Suceava, într-o familie de mazili.
În anul 1649, după încheierea studiilor, s-a retras la Mănăstirea Probota, unde a fost tuns în monahism.
Aici şi-a început activitatea cărturărească, cu traducerea, pentru prima oară în româneşte, a Istoriilor lui Herodot.
La începutul anului 1658 a fost hirotonit episcop de Huşi, iar doi ani mai târziu, a fost instalat pe scaunul episcopal al Romanului.
A revizuit traducerea Septuagintei, realizată de spătarul Nicolae Milescu la Constantinopol, iar în jurul anului 1665 a început să lucreze la “Psaltirea în versuri” şi la “Viaţa şi petrecerea sfinţilor”.
Astfel, Sfântul Dosoftei este cel dintâi ierarh moldovean care a pus bazele procesului de pătrundere a limbii române în Biserică, prin înlocuirea slavonei bisericeşti.
După 11 ani de păstorire la Roman, în anul 1671 a fost ales mitropolit al Moldovei.
S-a mutat la Domnul în anul 1693 şi a fost înmormântat la Biserica “Naşterea Domnului” din Zolkiew, în Polonia.
Sfântul Ierarh Dosoftei a fost canonizat de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, în anul 2005.

Heavy Metalul a devenit religie recunoscută oficial în Anglia.
Revista englezească Metal Hammer a lansat în anul 2011 o campanie naţională pentru ca muzica heavy metal să fie recunoscută drept religie oficială.
Oficializarea a avut loc în cadrul unui sondaj naţional ca urmare a unei petiţii semnată anul trecut de peste 35.000 de utilizatori ai unei reţele de socializare.
Ideea a pornit după ce aproape 400.000 de cetăţeni ai Angliei au declarat că religia lor este cea Jedi şi astfel religia Jedi a devenit una oficială şi recunoscută legal.

ANM a emis o informare de ger şi viscol pentru toată ţara.
Aceasta a intrat în vigoare şi este valabilă până sâmbătă dimineaţă.
Potrivit meteorologilor, de astăzi, vremea se va răci treptat şi va deveni extrem de rece, geroasă mai ales în timpul nopţii, dar şi dimineaţa în cea mai mare parte a ţării.
Cele mai scăzute temperaturi se vor înregistra în cursul acestei nopţi, cu precădere în nord-estul, centrul şi sudul ţării, unde minimele vor coborî frecvent sub -15 grade Celsius, până în jurul valorii de -26 de grade Celsius în estul Transilvaniei.
Maximele diurne vor fi îndeosebi negative şi se vor situa, în general, între -10 şi zero grade Celsius.

Codul rutier va avea o nouă regulă de anul viitor.
Aceasta a fost introdusă de Guvern prin ordonanţă de urgenţă. Astfel, conducătorii auto vor putea contesta hotărârea judecătorească prin care sunt soluţionate plângerile împotriva proceselor verbale de constatare a contravenţiilor rutiere.
Până acum o astfel de hotărâre judecătorească era definitivă şi irevocabilă.
Odată cu aplicarea noilor prevederi, şoferii vor avea o cale de recurs împotriva deciziilor luate de magistraţi.

Poliţiştii rutieri din judeţul Constanţa au început o campanie de verificare a maşinilor care nu au anvelope de iarnă.
Astfel, şoferii care sunt surprinşi fără echiparea corespunzătoare de iarnă vor primi amendă cuprinsă între 630 şi 1.400 de lei, însă poliţiştii pot reţine şi certificatul de înmatriculare.
De asemenea, în cazul accidentelor provocate de maşini neechipate corespunzător pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, asiguratorii nu vor acorda despăgubiri.

Accizele la motorină vor creşte.
Acestea vor urca de anul viitor de la 374 euro/tonă la 391 euro/tonă.
Măsura a fost luată ieri de Guvern prin ordonanţă de urgenţă.
Documentul permite totodată autorizarea antrepozitelor fiscale pentru depozitarea alcoolului etilic şi băuturilor alcoolice. Termenul de valabilitate a autorizaţiei de antrepozit fiscal va fi de trei ani.

Fregata „Regele Ferdinand” va ajunge, mâine în ţară.
Aceasta va acosta, în jurul orei 11.00, în Portul Militar Constanţa după ce a participat, în perioada 1 octombrie – 30 noiembrie, la operaţia Uniunii Europene „ATALANTA”, de luptă împotriva pirateriei navale în Golful Aden.
La ceremonia prilejuită de sosirea navei din misiune vor participa reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, autorităţilor publice locale, militari în rezervă şi veterani de război, precum şi familiile echipajului.

Ministerul Sănătăţii va prelua finanţarea programelor de HIV şi TBC.
Până în prezent de finanţarea acestor programe se ocupa Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
De asemenea, Ministerul se va ocupa direct şi de finanţarea serviciului de ambulanţe.
Ministrul Sănătăţii, Raed Arafat a declarat că în schimb, alte programe de sănătate vor fi transferate de la minister la CNAS.

Salariile bugetarilor vor fi îngheţate anul viitor la nivelul stabilit pentru luna decembrie.
Executivul nu va acorda nici în 2013 tichete de masă ori tichete cadou, iar gratuităţile la transportul pe calea ferată vor fi limitate.
Acestea sunt prevederile unui proiect de ordonanţă de urgenţă, lansat în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor.
De la 1 decembrie, salariile bugetarilor au fost majorate cu 7,4% faţă de nivelul din noiembrie.
Banii vor intra efectiv în plată în ianuarie 2013.

Trenurile de pe ruta Bucureşti-Constanţa au întârzieri cuprinse între 80 şi 120 de minute.
Compania CFR Călători a anunţat că la nivel naţional, pe calea ferată nu sunt linii închise, dar viteza trenurilor care circulă pe raza mai multor judeţe din jumătatea de sud a ţării a fost adaptată la condiţiile meteo nefavorabile.
Pe magistrala Bucureşti-Constanţa personalul feroviar intervine pentru deszăpezirea liniei în zona macazelor, astfel încât să se asigure accesul în condiţii de siguranţă în staţiile de cale ferată.

Circulaţia rutieră pe podul de la Agigea se va desfăşura restricţionat pe ambele sensuri de circulaţie.
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România anunţă utilizatorii că până sâmbătă, 15 decembrie, se vor putea utiliza doar benzile centrale, pe toată lungimea podului.
CNADNR mai precizează că restricţia de viteză de 50 km/h rămâne în vigoare.
Conducătorii auto sunt rugaţi să respecte restricţiile instituite şi semnalizarea rutieră temporară.

Preţul gazelor pentru populaţie va creşte până la sfârşitul anului 2014 cu aproximativ 20%.
Totodată, companiile vor plăti un tarif de 2,6 ori mai mare.
Atât consumatorii casnici, cât şi firmele plătesc în prezent acelaşi preţ reglementat pentru gazele produse în România, respectiv 45,71 lei pe MegaWatt oră.
Potrivit angajamentelor asumate de Guvern faţă de FMI, preţurile gazelor vor fi liberalizate integral, în etape şi diferenţiat pentru consumatorii industriali şi cei casnici.

Marijuana ar putea fi legalizată în România.
Trei fundaţii pentru copii cu dizabilităţi au solicitat ca şi în ţara noastră să se accepte folosirea extrasului din marijuana în scop medical.
Fundaţiile au depus o cerere în acest sens în Parlament.
Studiile medicale au arătat că efectele epilepsiei, tumorilor canceroase sau ale bolilor neurologice pot fi ameliorate cu ajutorul derivatelor din marijuana.
În Europa, utilizarea canabisului în tratamente este permisă în opt ţări, dar acest lucru este posibil şi în Israel şi anumite state din America.

Fumatul de marijuana va fi interzis în şcolile din Amsterdam.
Purtătorul de cuvânt al metropolei olandeze, Iris Reshef, spune că această măsură este necesară deoarece mulţi elevi fumători de marijuana creează probleme în instituţiile de învăţământ.
După o modificare a legii naţionale, edilii locali vor putea implementa o ordonanţă prin care se va interzice consumul de marijuana în şcoli, iar elevii prinşi că vor încălca noua reglementare vor fi amendaţi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept