Ştiri 7 decembrie 2012

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfânta Muceniţă Filofteia de la Curtea de Argeş.
Aceasta a trăit la începutul secolului 13 în oraşul Târnovo din Bulgaria.
De mică s-a arătat a fi iubitoare de oameni şi milostivă aşa încât îşi dădea hainele şi mâncarea celor săraci.
Însă faptele ei bune au mâniat aşa de tare pe tatăl ei încât acesta o bătea adeseori.
Odată însă, pe când copila avea 12 ani, tatăl s-a mâniat aşa de tare încât a aruncat cu toporul spre ea şi a omorât-o pe loc.
Prin minune dumnezeiască, sfânta a dorit ca trupul ei să fie dus în cetatea domnească de la Curtea de Argeş.
Astfel, în timpul domnitorului Radu cel Mare, sfintele moaşte au fost aduse în biserica domnească de la Argeş, iar în anul 1517 ele au fost aşezate în mânăstirea de la Curtea de Argeş, ctitoria domnitorului Neagoe Basarab.
Numele Sfintei Filofteia se traduce prin sintagma „iubitoare de Dumnezeu”.
Deoarece sărbătoarea a căzut într-o zi de vineri, Biserica nu a dat dezlegare la peşte.

Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va participa astăzi la evenimentele organizate în localitatea Peştera.
Astfel, de la ora 16.00 va sfinţi troiţa aflată la intersecţia dintre localităţile Peştera şi Ivrinezu, iar de la ora 18.00, în parcul din centrul localităţii, Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului va susţine un concert de colinde.
Mâine, Ierarhul nostru va sfinţi de la ora 7.45, biserica din localitatea Culmea – cartier Nord, slujbă urmată de săvârşirea Sfintei Liturghii.
De asemenea, duminică, Ierarhul Tomisului va sfinţi de la ora 7.45, biserica din Mamaia Sat, apoi va săvârşi Sfânta Liturghie.
Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în anul 2002, iar construcţia a fost finalizată în anul 2009.

Preafericitul Părinte Patriarh Ignatie al IV-lea Hazim al Antiohiei s-a mutat la Domnul miercuri.
Acesta s-a născut în anul 1921 în localitatea Mhardey din apropierea oraşului Hama din Siria, într-o familie de creştini ortodocşi arabi.
În anul 1945 a început să studieze teologia la Institutul “Sfântul Serghie” din Paris şi a fost hirotonit preot.
A înfiinţat Seminarul Teologic din Balamand, în Liban, pe care l-a condus în perioada 1961-1966.
În anul 1961 a fost hirotonit episcop-vicar patriarhal, apoi, în anul 1979 a fost ales Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient.
El a vizitat România în toamna anului 1996, când, împreună cu patriarhul Teoctist, a sfinţit Biserica “Sfântul Spiridon Vechi” din Bucureşti.
La trecerea sa la cele veşnice, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat Sfântului Sinod al Patriarhiei Antiohiei şi al Întregului Orient un mesaj de condoleanţe.

Vineri, 21 decembrie este ultima zi pentru plata impozitelor şi taxelor locale.
Totodată, luni, 7 ianuarie 2013, va fi prima zi de lucru cu publicul.
Din data de 24 decembrie 2012, baza de date va fi supusă operaţiunilor cu privire la închiderea şi deschiderea anului fiscal şi vor fi emise înştiinţările de plată.
În zilele de 24, 25, 26 şi 31 decembrie, activitatea SPIT va fi suspendată.

Ceramica de Horezu a fost inclusă de UNESCO în Patrimoniul Cultural Imaterial.
Detalii aflăm de la redactorul Radio România Actualităţi Elena Zimmerman.

Consumul de marijuana a fost legalizat în statul american Washington.
Legalizarea consumului de canabis a fost aprobată printr-un vot popular desfăşurat în acelaşi timp cu alegerile prezidenţiale din 6 noiembrie, în statele Washington şi Colorado.
Fumatul în spaţiul public va rămâne însă interzis, iar deocamdată, autorităţile nu vor adopta legi cu privire la cultura sau vânzarea marijuanei.
Numeroase state americane au legalizat deja consumul de canabis în scopuri medicale, în special în cazul pacienţilor cu boli grave, însă niciunul nu a extins până acum autorizarea la consumul în scopuri recreative, în privat.

Legumele, fructele şi peştele reduc riscul unui al doilea infarct.
Aşa arată un studiu realizat de specialiştii canadieni.
După ce au ţinut sub observaţie circa 32.000 de pacienţi din 40 de ţări timp de cinci ani, cercetătorii au constatat că persoanele care consumau hrană sănătoasă prezentau un risc cu 14% mai mic să facă un nou infarct şi cu 19% mai redus să sufere un atac cerebral.
În plus, alimentaţia sănătoasă i-a ajutat să reducă riscul de deces în urma unor afecţiuni cardiovasculare cu 35%.
În studiu, hrana sănătoasă este definită ca cea care conţine o mare cantitate de fructe, legume, seminţe integrale, nuci şi peşte şi mai puţină carne şi ouă.
Potrivit experţilor, alimentaţia sănătoasă scade cu 20% riscul unor boli cardiovasculare la nivel global.

Meteorologii anunţă ninsori în weekend.
Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, a declarat că mâine şi duminică se va semnala lapoviţă şi ninsoare în toată ţara.
În aceste condiţii, ministrul de Interne, Mircea Dușa, le cere autorităţilor locale să ia toate măsurile pentru ca toate drumurile să nu fie blocate de zăpadă.
Totodată, acesta a făcut apel la poliţia rutieră să intensifice controalele în trafic pentru verificarea maşinilor cu anvelope de iarnă.

Duminică va intra în vigoare noul mers al trenurilor.
Potrivit CFR, zilnic se vor afla în circulaţie peste 1.300 de trenuri, cu 60 de trenuri mai mult decât în planul de mers 2011-2012.
Noul mers al trenurilor va fi în vigoare până pe 14 decembrie 2013.
Totodată CFR Călători anunţă că anul viitor, se vor deschide noi şantiere de lucru pentru reabilitarea podurilor dunărene pe tronsonul Feteşti-Saligny.
Aceste lucrări vor modifica orarul şi rutele trenurilor care circulă pe acest tronson.

Mişcarea timp de 30 de minute pe zi scade considerabil riscul de cancer la sân.
Potrivit ultimelor studii, dacă femeile ar face mişcare 30 de minute pe zi, ar putea fi evitate multe asemenea îmbolnăviri.
Specialiştii afirmă că orice activitate, cum ar fi mersul pe jos, pe bicicletă sau activitatea în gospodărie este binevenită.
Efectele activităţii fizice se observă atât în privinţa prevenirii, cât şi în ceea ce priveşte recidivele cancerului.
Prin mişcare, riscul de recidivă scade cu 34% la femeile care au fost deja tratate de cancer la sân.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept