Ştiri 6 decembrie 2012

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei.
Acesta este unul dintre cei mai îndrăgiţi sfinţi ai Bisericii şi a trăit pe vremea împăraţilor romani Diocleţian şi Maximian.
Pentru blândeţea şi milostenia lui, dar şi pentru înţelepciunea deprinsă din învăţătura creştină, a fost hirotonit preot şi apoi episcop al cetăţii Mira din ţinutul Liciei din Turcia de astăzi.
Datorită persecuţiilor romane anticreştine, Sfântul Nicolae a fost întemniţat şi apoi eliberat odată cu edictul de la Milan al sfântului împărat Constantin cel Mare.
În anul 325, Sfântul Nicolae a participat la sinodul I ecumenic de la Niceea.
Tradiţia bisericească păstrează şi câteva minuni făcute de Sfântul Ierarh Nicolae, dintre care cea mai importantă este ajutorul dat unor fecioare care erau în pericol de a se prostitua din cauza sărăciei.
De aici a apărut şi obiceiul ca în noaptea de 5 spre 6 decembrie copiii să îşi pregătească ghetuţele pentru a primi daruri din partea Moşului Nicolae.
Din anul 1087, moaştele Sfântului Nicolae se află în oraşul Bari din sudul Italiei.
Pentru bucuria sărbătorii, Biserica a rânduit astăzi dezlegare la peşte.
Conform datelor statistice, peste 800.000 de români îşi serbează astăzi onomastica.

Biserica Ortodoxă Română o va cinsti mâine pe Sf. Muceniţă Filofteia de la Curtea de Argeş.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 9, Sfânta Liturghie la biserica „Sfânta Mc. Filofteia” din cartierul km 4, în zona Billa, aşezământ de cult ce îşi serbează hramul.
Tot mâine, Ierarhul nostru va participa la evenimentele organizate în localitatea Peştera.
Astfel, de la ora 16.00 va sfinţi troiţa aflată la intersecţia dintre localităţile Peştera şi Ivrinezu, iar de la ora 18.00, în parcul din centrul localităţii, Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului va susţine un concert de colinde.

Podul IPMC a intrat în reabilitare.
Acesta nu va fi închis, însă se va circula cu restricţii.
Lucrările au fost inaugurate ieri de primarul Constanţei, Radu Mazăre.
Edilul a precizat că din luna noiembrie a anului 2014, şoferii vor putea circula pe podul IPMC fără restricţii de viteză sau de greutate.

De astăzi, vârstnicii îşi vor primi pensiile pentru luna decembrie.
Pensionarii vor primi în avans drepturile financiare achitate de stat, iar toate plăţile vor fi efectuate în perioada 7 – 19 decembrie.
Plata în avans a tuturor pensiilor a fost decisă de reprezentanţii Guvernului, săptămâna trecută.

Permisele de călătorie pentru pensionarii CFR se vor emite de luni, 10 decembrie.
Emiterea lor se va realiza însă în două etape.
Astfel, în prima etapă se va elibera câte un carnet cu şase file de permis, iar în etapa a doua, în funcţie de prevederile bugetului de stat, se va emite pentru fiecare beneficiar diferenţa până la numărul de file de permis stabilit în legislaţia în vigoare.
Potrivit CFR Călători, eliberarea permiselor pentru etapa a doua va începe în cursul primului trimestru al anului viitor.

Agenţia SPIT din City Park Mall va fi deschisă în acest week-end.
Conducerea Serviciului Public de Impozite şi Taxe Constanţa a dispus prelungirea programului de lucru cu publicul la Agenţia fiscală situată în incinta City Park Mall.
Astfel, programul de lucru cu publicul în zilele de sâmbătă, 8 decembrie şi duminică, 9 decembrie, va fi de la ora 8,00 până la ora 16,00.

Cartela SIM pentru mai multe numere de telefon va fi lansată anul viitor pe piaţa românească.
De asemenea, unui număr de telefon îi vor putea fi alocate mai multe cartele, astfel că cei care vor rămâne fără baterie la telefonul mobil, vor putea folosi un alt aparat pentru a-şi termina conversaţia.
Tot de anul viitor, Poşta Română va oferi servicii de telefonie mobilă prin asociere cu un operator deja existent pe piaţă.

Apa de la robinet poate avea un efect nociv asupra organismului pe termen lung.
Aceasta este concluzia unui studiu citat de cotidianul Daily Mail.
Potrivit specialiştilor, consumul regulat de apă de la robinet tratată cu clor poate slăbi toleranţa organismului uman la unele alimente.
Clorul din apa de la robinet este cu atât mai periculos pentru bebeluşi, în cazul cărora riscurile sunt considerabile.
Experţii au descoperit că o cantitate mare de clor în apă poate dubla riscul apariţiei unor serioase defecte ale inimii şi creierului în timpul dezvoltării unui făt.
Studiul mai arată că deşi este clorurată, apa de la robinet poate conţine paraziţi, germeni sau bacterii.
Acestea provoacă indigestii, probleme ale rinichilor, infecţii şi chiar septicemii.

România vrea să aloce mai mulţi bani pentru cercetare.
Astfel, până în anul 2020, fondurile acordate acestui domeniu ar trebui să ajungă la 2% din produsul intern brut.
Potrivit directorului în Ministerul Afacerilor Europene, Viorel Dobrescu, anul trecut ponderea în PIB a fost de doar 0,48%.
El a mai spus că ţara noastră se situează pe locul 27 la performanţă în domeniul inovării, astfel că nivelul este cu jumătate sub cel al mediei europene.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept