Ştiri 4 aprilie 2011

Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a împlinit ieri 17 ani de arhierie.
Cu acest prilej, la Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa s-a oficiat o rugăciune de mulţumire adusă lui Dumnezeu.
Ierarhul nostru s-a născut în anul 1955 in localitatea Gheorghiţeni, judeţul Suceava.
În anul 1975 a absolvit cursurile Seminarului Teologic Neamţ, iar în anul 1980 a obţinut licenţa în teologie la Facultatea de Teologie din Bucureşti.
În anul 1990, a fost tuns în monahism la mânăstirea Crasna şi a primit numele de TEODOSIE.
Patru ani mai târziu a fost hirotonit arhiereu-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor după care, în luna februarie a anului 2001 a fost ales Arhiepiscop al Tomisului şi instalat în această funcţie două luni mai târziu, în Duminica Floriilor.
Înaltpreasfinţitul Teodosie este doctor în teologie şi muzică şi totodată membru al “Academiei Oamenilor de Ştiinţă”.
În anul 2002 a fost decorat de către Statul Român cu ordinul „Steaua României în Grad de Cavaler”.

Arhiepiscopia Tomisului organizează un concert coral.
Evenimentul poartă numele “În vremea aceea” şi va fi prezentat ca o frescă muzicală pentru cor şi orchestră, compusă de preotul Ion Popescu Runcu.
Îşi dau concursul corala “Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului, precum şi corul “Cantilena” şi instrumentişti ai Colegiului Naţional de Arte Regina Maria din Constanţa, dirijaţi de către părintele arhidiacon Iulian Dumitru şi profesorul Horaţiu Alexandrescu.
Concertul se va desfăşura astăzi, la Sala Teatrului Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski din Constanţa, de la orele 17.
Partenerii evenimentului sunt Universitatea Ovidius, Colegiul Naţional de Arte Regina Maria şi Teatrul Oleg Danovski.

Călugării din Muntele Athos protestează împotriva impozitării veniturilor lor.
Legea elenă stabileşte o cotă de 20% impozit pe venitul din chiriile obţinute pe proprietăţile mănăstirilor, apartamente şi magazinele pe care acestea le deţin în diferite părţi ale ţării.
Călugării reclamă faptul că noile măsuri fiscale elene “pun în dubiu statutul instituţional propriu al Muntelui Athos” şi argumentează că veniturile lor reale sunt folosite pentru a menţine mânăstirile vizitate de mii de pelerini din întreaga lume, în fiecare an.
În plus faţă de taxele ridicate pe veniturile mari, legea prevede şi impozitarea funciară a proprietăţilor deţinute de Biserica Greciei, al doilea proprietar după stat.

Preţul gazelor va creşte cu 9%.
Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei va modifica legislaţia după care se calculează actualele tarife.
Surse din ANRE susţin că majorarea de cel mult 9% s-ar aplica numai pentru consumatorii industriali, cel mai probabil din luna mai.
Autorităţile iau în calcul posibilitatea ca populaţia să primească un procent foarte mare de gaze din producţia interna, ceea ce ar însemna că, până în martie anul viitor, preţul final pentru consumatorii casnici ar putea fi îngheţat.

România a ajuns pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte speranţa de viaţă.
Potrivit unui raport demografic al Comisiei Europene, femeile trăiesc în medie 77 de ani, în timp ce bărbaţii 69 de ani.
Diferenţele între statele membre privind speranţa de viaţă sunt foarte mari, respectiv de 13 ani în cazul bărbaţilor şi 8 ani în cazul femeilor.
În fruntea clasamentului se află Franţa, Spania, Italia şi Suedia, unde speranţa de viaţă este de aproape 80 de ani la bărbaţi şi aproape 85 de ani la femei.

România are cele mai reduse producţii la grâu, porumb şi cartofi.
Ministrul Agriculturii dă vina pentru producţia slabă de cereale pe lipsa de iniţiativă a agricultorilor.
Pe de altă parte, ţăranii spun că producţia este mică pentru că nu au bani să investească.
Din datele ministerului Agriculturii, cele mai mari suprafeţe nelucrate se află în partea de vest a ţării.
Astfel, în judeţul Timiş sunt peste 120 de mii de hectare necultivate, urmat de Bihor, Caraş Severin şi Satu Mare, iar din sudul ţării cele mai mari suprafeţe nelucrate se află în judeţul Dolj.

Alimentaţia de tip fast-food, creşte riscul de declanşare a unor afecţiuni, mai ales în rândul copiilor.
Specialiştii spun că din ce în ce mai mulţi copii au probleme de nutriţie, de tipul suprapondere sau obezitate, care sunt precursorii diabetului de tip doi, o boală întâlnită înainte doar la adulţi.
Statisticile arată că în România, în anul 1988, exista un caz de diabet la o sută de mii de copii, iar în prezent sunt 10 – 12 cazuri de diabet pe an.
Medicii recomandă trei mese obligatorii pe zi, iar desertul pentru toţi copiii să fie alcătuit doar din fructe.

Numărul românilor bolnavi de cancer se va dubla până în anul 2030.
12 milioane de oameni află în fiecare an că suferă de cancer şi puţini sunt cei care reuşesc să învingă boala, iar specialiştii spun că până în 2030, numărul bolnavilor se va dubla.
Una din cauze este descoperirea bolii în stadii avansate.
La aceasta se adaugă finanţarea deficitară a tratamentelor spitaliceşti, lipsa unităţilor sanitare care să-i trateze corespunzător pe bolnavi şi inexistenţa unui registru naţional de cancer care să furnizeze date exacte privind incidenţa, prevalenţa şi mortalitatea acestei boli.

Meteorologii anunţă ploi şi frig pentru săptămâna aceasta la Constanţa.
Potrivit ANM, nu sunt şanse de încălzire în zilele următoare, doar spre sfârşitul săptămânii, temperaturile încep să mai crească, însă soarele se va arăta destul de rar şi scurt.
Vor predomina ploile, iar maximele vor depăşi cu puţin 10 grade Celsius.
Sâmbătă şi duminică vremea va fi tot închisă, cu cer mai mult acoperit şi vânt puternic.

Noul Cod al muncii limitează la 10 zile lucrătoare perioada de concediu neîntrerupt pe care îl pot solicita salariaţii.
Până în prezent, angajaţii puteau solicita angajatorului o perioadă de concediu neîntrerupt de cel puţin 15 zile lucrătoare.
Astfel, angajaţii care vor să-şi mai ia anul acesta concediu neîntrerupt de 15 zile, fără a risca un refuz din partea angajatorului, mai au la dispoziţie 27 de zile în care îşi pot depune cererea de concediu, deoarece pe 30 aprilie va intra în vigoare noul Cod al muncii.

Programul „Prima Casă” va reîncepe după sărbători.
Acesta va putea fi accesat şi de alte persoane decât tinerii în vârstă de până la 35 ani, deoarece a fost eliminat criteriul de vârstă.
De asemenea, în noul program va creşte oferta de locuinţe sub 50 de metri pătraţi scoase la vânzare.
Mai mult, s-a păstrat şi posibilitatea ca împrumutatul să poată solicita băncii să schimbe moneda în care este luat creditul.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept