Ştiri 5 decembrie 2012

Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va participa astăzi la serbarea organizată de Grădiniţa „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Eforie Nord.
Aceasta se va desfăşura de la ora 14, iar ierarhul nostru le va împărţi daruri copiilor.
Apoi, de la ora 16.00, IPS Teodosie va oficia Vecernia la biserica din comuna 23 august.
Slujba va fi urmată de procesiunea cu icoana Sf. Nicolae şi Mir al sfântului, primit în dar de la Bari, la mănăstirea „Sf. Nicolae” din localitate.
Mâine, Înaltpreasfinţitul Teodosie va săvârşi de la ora 9, Sf. Liturghie la biserica Sf. Ierarh Nicolae din cartierul constănţean Coiciu.

Copiii din Suedia pot participa doar la slujbele de Crăciun unde nu este menţionat numele lui Iisus.
Decizia a fost luată de autorităţile sudeze, care nu doresc confesionalizarea învăţământului.
În Suedia, programa naţională de învăţământ cuprinde lecţii despre slujbele bisericeşti, dar fără a conţine rugăciuni, binecuvântări sau mărturisiri de credinţă.
Decizia a provocat reacţia a 5 politicieni, care acuză autorităţile de o încercare de a şterge creştinismul din spaţiul public, în numele unei utopii numită neutralitate religioasă, care va sărăci cultural Suedia.
Unul dintre aceştia a mai spus că este ilogic să acorzi atenţie Crăciunului fără referinţe religioase.

ANM a emis o avertizare de ninsori şi vânt puternic pentru toată ţara.
Aceasta a intrat în vigoare şi este valabilă până mâine la ora 18.
Astfel, vor fi precipitaţii predominant sub formă de ninsoare şi se va depune strat de zăpadă în sud-vestul, centrul, nordul ţării şi în zona de munte.
În Moldova, Muntenia şi Dobrogea vor fi ploi, care în această noapte se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare.
Mâine, va ninge în special în Moldova şi în zona Carpaţilor Orientali.
Totodată, vântul va prezenta intensificări mai ales în regiunile estice şi la munte, cu viteze ce vor depăşi local 60 de kilometri pe oră.

Intrarea României în spaţiul Schengen s-ar putea amâna din nou.
Subiectul aderării la spaţiul Schengen ar putea fi discutat la reuniunea Consiliului pentru Justiţie şi Afaceri Interne, care va avea loc mâine la Bruxelles.
Motivul amânării îl constituie faptul că ţara noastră nu a făcut progrese care să schimbe poziţia Olandei şi a Germaniei.
Cele două ţări se opun, în acest moment, intrării României în zona fără control la frontiere.
Oficialii de la Bucureşti ar fi trebuit să primească un răspuns cu privire la aderarea în martie 2013, însă o eventuală decizie ar fi aşteptată abia în toamna anului viitor.

Studenţii nu vor merge la cursuri luni.
Guvernul a aprobat propunerea asociaţiilor studenţeşti care au cerut suspendarea cursurilor universitare pe 10 decembrie, pentru a permite prezenţa studenţilor la vot.
În felul acesta, cei care învaţă în alte zone decât cele de domiciliu vor putea să meargă acasă pentru a vota şi apoi să revină în centrele universitare.
Instituţiile de învăţământ vor stabili ziua în care se vor recupera cursurile.

Şoferii care nu-şi echipează maşinile cu anvelope de iarnă riscă să piardă certificatul de înmatriculare.
Reprezentanţii Poliţiei Rutiere avertizează de asemenea că aceştia pot plăti şi o amendă cuprinsă între 630 şi 1.470 de lei, respectiv între nouă şi 21 de puncte de amendă.
Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.
De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

De anul viitor, vignetele pentru poliţele RCA vor avea un nou model şi vor fi din nou afişate obligatoriu pe parbrizul maşinilor.
Totodată, Imprimeria Naţională pierde monopolul tipăririi acestor vignete.
Anunţul a fost făcut de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor.
Noul model şi caracteristicile tehnice ale vignetei RCA vor fi trimise spre publicare în Monitorul Oficial.

Ajutorul social acordat veteranilor şi văduvelor de război a fost majorat.
Guvernul a decis, ieri, să majoreze de la 200 lei la 230 lei ajutorul social anual acordat veteranilor de război şi văduvelor de război.
Purtătorul de cuvânt al Executivului, Andrei Zaharescu a declarat că de această măsură vor beneficia peste 36.000 de persoane.
Ajutorul anual este acordat pentru acoperirea unei părţi din costul chiriei, energiei electrice şi energiei termice.

România recunoaşte titlurile de medic specialist din Australia, Canada, Israel, Noua Zeelandă şi Statele Unite.
Anunţul a fost făcut de către ministrul Sănătăţii, Raed Arafat.
El a precizat că măsura vine în sprijinul medicilor români care vor să se întoarcă să profeseze în ţară, dar şi a cetăţenilor din cele cinci state care vor să colaboreze cu profesioniştii români.
Specialităţile în care sunt confirmaţi aceşti medici sunt şi cele deficitare în sistemul sanitar românesc printre care anestezie terapie intensivă, cardiologie şi chirurgie cardiovasculară.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept