Ştiri 1 aprilie 2011

Arhiepiscopia Tomisului organizează un concert coral.
Evenimentul poartă numele “În vremea aceea” şi va fi prezentat ca o frescă muzicală pentru cor şi orchestră, compusă de preotul Ion Popescu Runcu.
Îşi dau concursul corala “Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului, precum şi corul “Cantilena” şi instrumentişti ai Colegiului Naţional de Arte Regina Maria din Constanţa, dirijaţi de către părintele arhidiacon Iulian Dumitru şi profesorul Horaţiu Alexandrescu.
Concertul se va desfăşura luni, la Sala Teatrului Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski din Constanţa, de la orele 17.
Partenerii evenimentului sunt Universitatea Ovidius, Colegiul Naţional de Arte Regina Maria şi Teatrul Oleg Danovski.

Patriarhia Română a făcut câteva precizări în legătură cu emisiunea-dezbatere „Averea Bisericii” de la TVR 1.
Astfel, emisiunea a fost agresivă, lipsită de obiectivitate şi de profesionalism, arătând, de fapt, reaua intenţie a realizatorilor prin prezentarea trunchiată şi tendenţioasă a informaţiilor cu scopul vădit de a discredita Biserica în contextul crizei economice actuale.
Realizatorii emisiunii au prezentat, aproape obsesiv, sume de bani ireale şi proprietăţi fabuloase pe care le-ar deţine Biserica, cum ar fi afirmaţia că Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor ar fi primit deja suprafaţa de pădure de 166.000 hectare pentru care se judecă în instanţă de mai mulţi ani, fără câştig de cauză.
De asemenea, în mod suspect problema restituirii proprietăţilor bisericeşti naţionalizate de către Stat, a fost sistematic evitată de moderator, domnul Cornel Mihalache, care a arătat o atitudine pătimaşă şi partizană, ostilă Bisericii.
Este surprinzător şi regretabil faptul că tocmai postul naţional de televiziune, TVR, atacă Biserica naţională a poporului român pe tema sprijinului acordat acesteia de către Statul român.
Sprijinul salarial foarte modest acordat în prezent de Stat preoţilor din parohii este chiar mai mic decât impozitul plătit de aceştia către bugetul de Stat pentru salariul lor integral, iar în multe localităţi acest salariu nu mai poate fi realizat, deoarece contribuţia credincioşilor a scăzut dramatic din cauza fenomenului migraţiei, şomajului şi sărăcirii populaţiei.

Directorul Bibliotecii Judeţene, Liliana Lazia, a încetat din viaţă.
Aceasta s-a născut pe 21 iulie 1954, iar din anul 1997, a fost directorul Bibliotecii Judeţene „I.N. Roman” din Constanţa.
Şi-a început cariera ca profesor de limba engleză la Şcoala generală nr. 1 Hârşova, apoi bibliotecar în diferite secţii ale Bibliotecii Judeţene Constanţa.
A publicat volumele „Strada mării”, „Mătăsuri, ploi, nisipuri”,
iar în anul 2002 a obţinut, titlul de doctor în filologie cu teza „Antroponimie dobrogeană”.
De asemenea, a contribuit cu articole, recenzii, interviuri, versuri în publicaţii periodice de specialitate şi culturale, iar
în luna ianuarie a acestui an, a lansat, alături de istoricul Gheorghe Dumitraşcu, lucrarea „Dobrogea 1884-1885 în 31 de răspunsuri ale comunelor la Chestionarul Haşdeu”.
Liliana Lazia va fi înmormântată mâine la Cimitirul Central Constanţa.

Noul Cod al Muncii a fost promulgat de preşedintele Traian Băsescu.
În noul Cod al Muncii a fost introdusă prevederea potrivit căreia în termen de 45 zile calendaristice de la data concedierii colective salariatul concediat are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reînfiinţat în aceeaşi activitate, fără examen, concurs sau perioadă de probă.
Noul Cod al Muncii introduce şi perioada de stagiu, pentru absolvenţii instituţiilor de învăţământ superior, aceasta constând în primele şase luni după debutul în profesie.

Guvernul a decis să plafoneze majorarea salariilor în educaţie.
Acesta consideră că economia nu poate suporta la acest moment o creştere salarială de 50%.
Premierul Emil Boc a anunţat că proiectul de act normativ a fost discutat în primă lectură şi va fi transmis Consiliului Economic şi Social.
El a arătat că, din cauza unor practici judiciare neuniforme, unii profesori au dreptul la o majorare salarială cu 50%, iar alţii la o creştere mai mică, motiv pentru care este nevoie de un act normativ care să reglementeze unitar acest sistem de salarizare.

Guvernul a avizat lista celor 67 de spitale propuse pentru reprofilare în cămine de bătrâni.
Potrivit ministrului Sănătăţii, pentru acestea casele de asigurări de sănătate nu vor mai încheia, începând din această lună, contracte pentru furnizarea serviciilor medicale.
În urma acestei decizii, cei 670 medici şi 2.400 asistenţi medicali vor fi preluaţi integral de către căminele de bătrâni sau vor fi redistribuiţi în trei etape.

Energia electrică se scumpeşte de astăzi.
Astfel, valoarea facturii va creşte cu 4,5%.
Banii colectaţi vor fi folosiţi pentru investiţii în unităţi de producţie de înaltă eficienţă, care consumă mai puţine materii prime şi emit mai puţine noxe.
În schimb, costurile de producţie sunt mari din cauza tehnologiilor mai scumpe.

De astăzi, algocalminul nu se mai poate elibera fără reţetă de către farmacii.
Hotărârea a fost luată de Agenţia Naţională a Medicamentului pentru a fi în conformitate cu reglementările europene în domeniul distribuţiei şi eliberării de medicamente.
Astfel, medicamentele care conţin metamizol nu se vor mai putea procura decât cu reţetă.
Consiliul Europei a cerut ca metamizolul să fie eliberat doar pe bază de prescripţie medicală, atât pentru eliminarea eventualelor reacţii adverse, cât şi pentru verificarea eficacităţii tratamentului.

În România a fost lansat sistemul de prevenire a accidentelor rutiere.
Sistemul se numeşte Mobileye şi este capabil să reducă numărul accidentelor rutiere cu până la 60%, prin alertarea şoferului în secundele critice dinaintea coliziunii.
Produsul a fost lansat oficial ieri în cadrul unei conferinţe organizată de Asociaţia Victimelor Accidentelor de Circulaţie.
Potrivit statisticilor, România are cea mai mare rată a deceselor în urma accidentelor, din Europa.

Concedierile din Ministerul de Interne stabilite iniţial pentru astăzi vor fi amânate.
Decizia a fost luată deoarece la nivelul ministerului s-au găsit soluţii pentru a fi plătiţi în continuare toţi salariaţii.
În plus, Ministerul de Interne precizează că niciun angajat nu va fi demis până când nu se vor stabili concret criteriile şi condiţiile referitoare la disponibilizări.
Peste 7.000 de poliţişti, fuseseră anunţaţi iniţial că-şi vor pierde locul de muncă de la 1 aprilie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept