Ştiri 31 martie 2011

Arhiepiscopia Tomisului organizează un concert coral.
Evenimentul poartă numele “În vremea aceea” şi va fi prezentat ca o frescă muzicală pentru cor şi orchestră, compusă de preotul Ion Popescu Runcu.
Îşi dau concursul corala “Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului, precum şi corul “Cantilena” şi instrumentişti ai Colegiului Naţional de Arte Regina Maria din Constanţa, dirijaţi de către părintele arhidiacon Iulian Dumitru şi profesorul Horaţiu Alexandrescu.
Concertul se va desfăşura luni, la Sala Teatrului Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski din Constanţa, de la orele 17.
Partenerii evenimentului sunt Universitatea Ovidius, Colegiul Naţional de Arte Regina Maria şi Teatrul Oleg Danovski.

Astăzi este ultima zi de plată a taxelor şi impozitelor locale.
Potrivit Serviciului Public de Impozite Constanţa, pentru plata cu anticipaţie, persoanele fizice beneficiază de bonificaţie de 10%, iar persoanele juridice, de bonificaţie de 5%.
După termenul scadent, fiecare zi de întârziere a plăţii se va penaliza cu 0,1%.

Energia electrică se scumpeşte de mâine.
Tariful pentru 100 kWh este în prezent de 40 lei, astfel că valoarea facturii va creşte cu 4,5%.
Banii colectaţi vor fi folosiţi pentru investiţii în unităţi de producţie în cogenerare de înaltă eficienţă, care consumă mai puţine materii prime şi emit mai puţine noxe.
În schimb, costurile de producţie sunt mari din cauza tehnologiilor mai scumpe.

Cenzura şi ingerinţele editoriale de la radio şi TV vor fi amendate.
Potrivit unui proiect legislativ, CNA va putea sancţiona cu amenzi între 10.000 şi 200.000 de lei posturile de televiziune şi radio, pentru cenzură şi ingerinţe editoriale.
Preşedintele CNA a explicat că “ingerinţele” privesc persoane aflate dincolo de conducerea editorială a posturilor.
Camera decizională în cazul acestui proiect legislativ este Senatul.

Guvernul a decis ca garanţia statului la programul “Prima Casă” să fie redusă la jumătate.
Premierul Emil Boc a precizat că nu vor fi modificate plafoanele privind avansul perceput la contractarea creditului, dobânda împrumutului şi cuantumul garanţiei.
De asemenea, în program vor fi incluse şi persoanele care deţin deja o casă în suprafaţă maximă de 50 mp, băncile având la dispoziţie trei luni pentru a stabili dacă acceptă noile condiţii.
Surse oficiale au declarat că a fost eliminat criteriul limitei de vârstă, astfel încât programul “Prima Casă” să poată fi accesat şi de alte persoane decât tinerii în vârstă de până la 35 ani.

Mâine va fi inaugurată Unitatea de Primire a Urgenţelor Constanţa.
Aceasta este una dintre cele mai moderne Unităţi de Primire a Urgenţelor din ţară, ea fiind comparată cu urgenţele similare spitalelor din Europa.
La momentul inaugurării sunt aşteptaţi să participe reprezentanţii Consiliul Judeţean care au alocat o mare parte a fondurilor, precum şi cei ai Ministerului Sănătăţii.

Primăriile constănţene vor primi bani pentru drumuri.
Proiectele fac parte din programul demarat de Ministerul Dezvoltării Regionale privind reabilitarea a 10.000 de kilometri de drum, în toată ţara, program care presupune investiţii de circa 3 miliarde de euro.
Printre localităţile care au obţinut avize tehnico-economice favorabile se numără Cernavodă, Hârşova, Ovidiu, Murfatlar, Adamclisi, Costineşti şi Valu lui Traian.

Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement pentru 5 zone ale României, din cauza poluării aerului.
Pentru perioada 2008-2009 s-a realizat un raport ce a fost prezentat Comisiei.
Rezultatele nu au fost satisfăcătoare, iar reprezentanţii Comisei Europene au solicitat explicaţii suplimentare din partea Ministerului Mediului.
Zonele în care au fost înregistrate depăşiri ale limitelor de pulberi în suspensie sunt Galaţi, Timişoara, Craiova, Cluj şi zona de nord a ţării.
Potrivit comisarului Gărzii Naţionale de Mediu, autorităţile române au la dispoziţie 60 de zile pentru a clarifica rezultatele raportului.

De mâine, algocalminul nu se mai poate elibera fără reţetă de către farmacii.
Hotărârea a fost luată de Agenţia Naţională a Medicamentului pentru a fi în conformitate cu reglementările europene în domeniul distribuţiei şi eliberării de medicamente.
Astfel, medicamentele care conţin metamizol nu se vor mai putea procura decât cu reţetă.
Consiliul Europei a cerut ca metamizolul să fie eliberat doar pe bază de prescripţie medicală, atât pentru eliminarea eventualelor reacţii adverse, cât şi pentru verificarea eficacităţii tratamentului.

A fost descoperit un nou tratament pentru cancer.
Cercetătorii americani au descoperit un medicament care reduce tumorile în cazul mai multor tipuri de cancer.
În cadrul testelor efectuate pe animale, s-a constatat că substanţa este eficientă, dar are câteva efecte secundare.
Medicamentul trebuie administrat pe cale orală, ceea ce reprezintă un avantaj faţă de chimioterapia intravenoasă.
Potrivit specialiştilor, el poate fi luat concomitent cu alte tipuri de tratament pentru cancer.

Plenul Senatului a adoptat o propunere prin care alocaţiile de hrană din spitale sunt majorate cu 30%.
Senatorii susţin că majorarea trebuie să acopere creşterea de TVA şi nivelul inflaţiei înregistrat din 2008 până în prezent.
Ultima dată, alocaţiile pentru hrană au fost majorate în 2008.
Iniţiativa legislativă va fi depusă la Camera Deputaţilor, care este for decizional.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept