Ştiri 30 martie 2011

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi pe Sfântul Ioan Scărarul.
Acesta s-a născut în a doua jumătate a secolului al VI-lea şi este originar din Palestina.
Timp de 40 de ani a dus o viaţă ascetică, apoi a devenit îndrumător al monahilor din Sinai, rostind cuvinte de învăţătură în duminici şi sărbători.
A fost ales egumen al Sinaiului, perioadă în care a redactat opera sa de căpătâi, intitulată „Scara” sau „Scara Raiului”, una dintre cele mai cunoscute cărţi de spiritualitate creştin ortodoxă. Din acest motiv, sfântului i s-a atribuit şi supra-numele de Scărarul.
Sfântul Ioan Scărarul s-a mutat la Domnul în jurul anului 649.

Marea Britanie va comemora 400 de ani de la apariţia Bibliei Engleze.
Astfel, în Londra se va desfăşura o sesiune specială între Duminica Floriilor şi Lunea Paştilor, numită generic “Cuvântul este Dumnezeu”.
În această perioadă se va citi zilnic din cărţile scripturistice de către actori de la diferite teatre din Marea Britanie, astfel încât Biblia să fie lecturată complet în această perioadă.
Cu această ocazie se va prezenta istoricul apariţiei King James Bible, considerată o capodoperă a literaturii engleze şi cea mai de succes traducere a Bibliei într-o limbă naţională.
Biblia a fost editată de Regele James al Angliei şi a contribuit la unificarea popoarelor care formează astăzi Regatul Marii Britanii.

Zilierii vor plăti impozit de 16% pe venit.
Proiectul a fost aprobat ieri de Camera Deputaţilor.
Reprezentanţii Guvernului au precizat că persoana angajată ca zilier poate lucra 90 de zile într-un an, după care poate fi angajat pe perioadă determinată şi poate fi asigurat.
De asemenea, zilierii vor primi echipament de protecţie.
Potrivit proiectului, plata impozitului pe venit datorat pentru activitatea prestată de zilieri este în sarcina zilierului.

Preţul gazelor va creşte.
Compania Transgaz a solicitat ANRE majorarea tarifului de transport al gazelor naturale.
Potrivit companiei, nu se ştie exact procentul solicitat pentru majorarea tarifului, procentul vehiculat de specialiştii ANRE oscilând între 20 şi 22%.
Operatorul sistemului naţional de transport al gazelor este controlat de stat, prin Ministerul Economiei.

Dezvăluirile Wikileaks de România constituie un caz grav de manipulare şi intoxicare.
Amănunte au fost prezentate de părintele Eugen Tănăsescu la emisiunea revista presei.

Asigurarea obligatorie RCA nu poate fi înlocuită de asigurarea facultativă CASCO.
Anunţul a fost făcut de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, care a precizat că motivul îl constituie faptul că riscurile pe care le acoperă acestea sunt diferite.
RCA plăteşte despăgubiri terţilor păgubiţi de asiguratul RCA, iar CASCO nu despăgubeşte terţe persoane, ci numai pe proprietarul vehiculului asigurat CASCO.
Astfel, orice proprietar de vehicul are obligaţia să deţină o asigurare RCA, indiferent dacă încheie sau nu o asigurare facultativă CASCO pentru acelaşi vehicul.

Acordul prezumat privind donarea de organe a fost respins de deputaţi.
Conform cotidianului Cuget Liber, săptămâna trecută deputaţii români au respins proiectul de lege privind donarea de organe prin acordul prezumat.
Deputatul Doctor Tudor Ciuhodaru a afirmat că astfel s-a reuşit oprirea potenţialelor abuzuri.

Românii spun că televiziunile din ţară manipulează şi nu informează.
Potrivit unui studiu realizat de către Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie, publicul român este saturat de scandalurile prezentate la televizor şi este neinteresat de viaţa personală a vedetelor şi politicienilor.
Mai mult, publicul român este de părere că televiziunea trebuie să aibă un rol educativ şi că televiziunile din România manipulează şi nu informează.
De asemenea, ei sunt de părere că televiziunile româneşti exagerează orice subiect şi sunt dispuse să difuzeze orice pentru audienţă.

Fertilizarea in vitro va fi subvenţionată de stat.
De la 1 iunie, cuplurile care nu au reuşit până acum să aibă copii pot apela la programul gratuit de fertilizare in vitro, lansat ieri în premieră de Ministerul Sănătăţii.
În acest an, 800 de cupluri vor beneficia de câte o finanţare între 1.200 şi 1.500 de euro ca să încerce o singură procedură de fertilizare in vitro, în două spitale de stat sau în oricare altă clinică privată care este de acord să se încadreze în această sumă.
De această procedură vor putea beneficia doar femeile cu vârste între 24 şi 40 de ani.

Doar 20% din laptele produs în România ajunge în fabrici pentru procesare.
Astfel, din cantitatea de 4,4 miliarde litri de lapte produs anul trecut, doar 990 milioane de litri ajung la unităţi specializate.
Totodată, importul de produse lactate a fost de circa 130-140 milioane euro în 2010, în condiţiile unei pieţe interne cu un potenţial foarte mare.

O echipă de cercetători din mai multe ţări, va fora spre mantaua Pământului pentru prima oară în istorie şi va aduce mostre la suprafaţă.
Experţii vor începe forarea în anul 2020, pe fundul Oceanului Pacific, unde scoarţa terestră are doar 8 kilometri grosime.
De forare se va ocupa o navă japoneză iar operaţiunea va fi una foarte scumpă.
Cercetătorii au mai încercat să ajungă la mantaua Pământului în anul 1960, în proiectul Mohole, însă nu au avut succes.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept