Ştiri 28 martie 2011

Primăria Constanţa a decis înfiinţarea a două noi sensuri unice.
Astfel, începând de astăzi, un sens unic va fi pe strada Dreptăţii, pe tronsonul cuprins între intersecţiile acesteia cu strada Cutezătorilor şi strada Dumitru Marinescu, cu deplasare dinspre strada Cutezătorilor.
Un al doilea sens unic va fi pe strada Solidarităţii, pe tronsonul cuprins între intersecţiile acesteia cu strada Cutezătorilor şi strada Dumitru Marinescu.
Străzile se află în zona complexului Brick-Marvimex, din cartierul Inel 2.

Universităţile neperformante vor fi comasate.
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat că universităţile vor fi nevoite să intre în competiţie, acestea fiind clasificate, potrivit noilor prevederi ale Legii Educaţiei, după performanţe.
În funcţie de rezultatele obţinute, acestea vor primi şi finanţare de la bugetul de stat.
Cele axate pe educaţie, vor avea doar programe de licenţă, universităţi cu licenţă şi masterat, iar cele mai bune vor avea şi doctorat, bazate pe cercetare avansată.
Ministrul Educaţiei a precizat că universităţile mai mici vor avea cel mult programe de licenţă, iar, în cazul în care nu vor face faţă competiţiei, se vor comasa sau vor dispărea.

Parlamentarii vor dezbate legea picnicului.
Noua lege va presupune crearea de spaţii special amenajate, aflate sub directa supraveghere a unor administratori.
Aceştia vor fi obligaţi să le delimiteze şi să pună la dispoziţia cetăţenilor locuri pentru aprins focul, containere pentru colectarea selectivă a deşeurilor, precum şi toalete ecologice.
Potrivit proiectului de lege, pentru aprinderea focului în spaţii neamenajate sau necurăţarea locului în care s-a făcut picnicul, amenzile vor fi cuprinse între 300 şi 3.000 lei.

Elevii şi studenţii care provin din familii sărace pot depune cereri pentru bani de calculatoare până pe 21 aprilie.
Ministerul Educaţiei demarează programul “Euro 200”, destinat tinerilor în vârstă de până la 26 de ani care provin din familii cu venituri brute lunare de maxim 150 de lei pe membru de familie.
În perioada 19 aprilie-19 mai, dosarele vor fi verificate şi se vor efectua şi anchete sociale, iar lista cu cererile eligibile va fi afişată pe site-ul ministerului pe 31 mai.

Atenţie la consumul de sare!
Specialiştii spun că doza zilnică ideală de sare este mai mică la copii decât la adulţi, deoarece rinichii acestora nu sunt perfect adaptaţi funcţiei de eliminare a sodiului.
Produse ca snacksuri, chipsuri, biscuiţi, conserve, mezeluri, alune şi seminţe, semipreparate, produsele tip fast food conţin cantităţi foarte mari de sare.
Mai mult, pâinea obişnuită, produsele de panificaţie şi cele de patiserie, cerealele şi chiar prăjiturile au cantităţi importante de sodiu.
Potrivit specialiştilor, prima consecinţă negativă este legată de creşterea tensiunii arteriale, care afectează o treime din populaţie.
Pe plan mondial, hipertensiunea arterială este considerată principalul factor de risc pentru sănătate, fiind responsabilă de 60% dintre accidentele vasculare şi jumătate dintre afecţiunile cardiace.

Ministerul Transporturilor propune închiderea a 1.500 km de cale ferată.
Potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern, sumele rezultate în urma casării şi dezmembrării vor fi utilizate de CFR pentru întreţinerea reţelei.
Astfel, este vizată închiderea unor părţi din infrastructura feroviară, care din considerente tehnice şi comerciale nu mai justifică menţinerea în funcţiune.
Guvernul s-a angajat în urma negocierilor cu FMI să închidă 20% din liniile de cale ferată aflate în administrarea CFR, dacă nu găseşte un investitor care să realizeze întreţinerea acestora.

Absolvenţii de studii economice vor putea ţine contabilitatea firmelor cu afaceri sub 35000 euro.
Aşa prevede un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legii contabilităţii.
Documentul propune ca în cazul acestor firme contabilitatea să poată fi organizată şi condusă şi pe bază de contracte civile încheiate cu persoane fizice care au studii economice superioare, şi nu doar cu membri ai Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România.

Meteorologii anunţă ploi şi frig pentru săptămâna aceasta la Constanţa.
Astfel, vremea va fi închisă şi extrem de rece atât astăzi cât şi în zilele următoare.
Mâine cerul se va menţine noros, dar mercurul din termometre va mai urca puţin, meteorologii anunţând maxime de până la 15 grade Celsius.
Miercuri vor mai fi intervale cu soare, iar temperaturile vor scădea până la 8-9 grade Celsius.
Totodată, ziua de joi este marcată de ploi răzleţe şi maxime de 10 grade Celsius.
Potrivit meteorologilor, vremea va începe să se încălzească de la mijlocul săptămânii viitoare.

România se află pe primul loc în Europa la numărul de persoane diagnosticate cu tuberculoză.
Potrivit statisticilor, cele mai multe cazuri de tuberculoză din România au fost înregistrate în anul 2002, când au fost diagnosticaţi 140 de bolnavi la 100.000 de locuitori.
Totodată, în ţara noastră, în fiecare zi, trei copii sunt diagnosticaţi cu TBC, iar patru îşi pierd viaţa.
Medii spun că, tuberculoza, tratată corect, în cele mai multe cazuri, este o boală vindecabilă.

Rusia a trecut definitiv la ora de vară.
Preşedintele Dmitri Medvedev a decis la începutul lunii februarie să se treacă definitiv la orarul de vară, începând cu 20 martie anul acesta, din motive de sănătate publică, o măsură care va face din Rusia o excepţie în Europa.
Potrivit preşedintelui rus, această măsură va permite să se beneficieze de o oră în plus de lumină, după o zi de muncă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept