Ştiri 19 noiembrie 2012

Un parteneriat ce are ca scop prevenirea violenţei în familie debutează astăzi la Constanţa.
Acţiunea se desfăşoară până la sfârşitul săptămânii şi ne este prezentată în detaliu de consilierul social al Arhiepiscopiei Tomisului, părintele Vasile Rusnac.

În Franţa au avut loc manifestaţii împotriva căsătoriei între persoane de acelaşi sex.
Peste 100.000 de persoane au manifestat, sâmbătă, în mai multe oraşe din Franţa, împotriva unui proiect de lege al Guvernului cu privire la căsătoria între persoane de acelaşi sex şi adopţia.
Totodată, Papa Benedict al XVI-lea a îndemnat Biserica din Franţa să îşi facă auzită vocea “fără încetare şi cu hotărâre în dezbaterile societăţii”.

Circulaţia rutieră pe podul de la Agigea se va desfăşura restricţionat până la 30 noiembrie.
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România anunţă şoferii că circulaţia se va face pe benzile centrale, pe toată lungimea podului.
Conducătorii auto sunt rugaţi să respecte restricţia de circulaţie instituită şi semnalizarea rutieră temporară.

Compania Petrom a majorat preţurile carburanţilor cu 6 bani pe litru.
De la jumătatea lunii trecute, Petrom a ieftinit în repetate rânduri carburanţii, mai ales benzina.
Astfel, preţurile scăzuseră, în ultima lună, cu 43 de bani la benzină.
Motorina s-a ieftinit cu 18 bani, în acelaşi interval de timp.

Licitaţiile pentru spitale vor fi realizate doar de Ministerul Sănătăţii.
Guvernul ar putea adopta săptămâna aceasta o hotărâre prin care licitaţiile pentru echipamente, aparatură şi medicamente vor fi realizate doar de Ministerul Sănătăţii, printr-un acord de lungă durată şi nu de fiecare spital în parte, aşa cum se întâmpla până în prezent.
Ministrul Sănătăţii, Raed Arafat a declarat că măsura ar trebui să reducă fraudele şi cheltuielile nejustificate din sistemul sanitar.
Astfel, Ministerul Sănătăţii va deveni unitatea centrală de achiziţie pentru sistemul sanitar.

Programele operaţionale sectoriale ale României sunt calificate drept „nedemne de încredere“.
Aşa arată Raportul de Activitate al Directoratului General Regio din Comisia Europeană pentru anul 2011.
Aceasta înseamnă că riscul este reprezentat de incompetenţă managerială şi fraudă.
Este vorba despre Programele Operaţionale Sectoriale derulate de Ministerul Dezvoltării, Ministerul Economiei şi cel al Transporturilor.
Anul trecut, România a absorbit doar 10 milioane de euro în programe cu risc scăzut de fraudă, în timp ce restul de până la 515 milioane absorbite s-au dus către programe cu risc mare.

Guvernul a schimbat regulile în ceea ce priveşte reabilitare termică a blocurilor.
Astfel, nu se va mai aplica regula primul venit, primului servit.
În plus, blocurile nu vor mai putea fi colorate la întâmplare, iar la imobilele monument nu se vor mai monta termopane.
Prioritatea la izolarea termică va fi stabilită în funcţie de nivelul de performanţă energetică, numărul de apartamente şi anul construirii.

Aproape jumătate dintre români n-au folosit niciodată un computer.
Astfel, ţara noastră se află pe penultimul loc în Europa la acest capitol.
Potrivit unor statistici, doar 55 la sută dintre cetăţenii români cu vârste cuprinse între 16 si 74 de ani au folosit o dată în viaţă un calculator, în timp ce în ţări precum Suedia, procentul acestora este de 96 la sută.
Locuitorii din Moldova au cel mai scăzut procent al utilizatorilor calculatorului, în timp ce bucureştenii sunt pe primul loc în ceea ce priveşte folosirea computerului.

Un inventator român a fost medaliat cu aur la Salonul Innova din Bruxelles.
Este vorba despre Corneliu Birtok-Băneasa, care a inventat un filtru de aer care reduce consumul de carburant cu până la 15 la sută.
Produsul urmează să fie disponibil pe piaţa autohtonă de luna viitoare.
Potrivit estimărilor, preţul de raft al filtrului de aer ce reduce consumul de carburant se va situa în jurul valorii de 350 de lei.

Codul Rutier va fi modificat din 19 ianuarie 2013.
Printre modificările care vor fi aduse, se numără obligativitatea obţinerii de permis pentru mopede, scutere sau ATV-uri şi obligativitatea vizitei medicale la reînnoirea
permisului auto.
De asemenea, bicicliştii care circulă pe lângă pistele speciale vor fi amendaţi.
Potrivit reglementărilor, apar modificări şi în ceea ce priveşte prelungirea valabilităţii permiselor de conducere.
Astfel, pentru categoriile destinate şoferilor profesionişti, perioada de valabilitate va fi de cinci ani, iar pentru şoferii amatori va fi de zece ani.

Specialiştii pediatri avertizează că în lunile friguroase creşte pericolul de infecţii cu rotavirus.
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în ţările cu climă temperată, inclusiv în România, incidenţa infecţiei cu rotavirus înregistrează o creştere semnificativă în timpul sezonului rece.
Societatea Română de Pediatrie recomandă vaccinarea ca cea mai eficientă metodă de prevenţie împotriva acestei boli iar specialiştii atrag atenţia că rotavirusul este o boală foarte contagioasă, care afectează 95% dintre copii, până la vârsta de 5 ani.
Studiile indică faptul că factorii climatici pot favoriza de asemenea şi transmiterea rotavirusului între oameni.

Specialiştii islandezi au confirmat predispoziţia genetică pentru Alzheimer.
Conform unui studiu, o mutaţie genetică rară, legată de sistemul imunitar, predispune la îmbolnăvirea de maladia Alzheimer a persoanelor în vârstă.
Această mutaţie identificată cu o frecvenţă de 1 la 200 de persoane cu vârsta peste 85 de ani, măreşte de cinci ori riscul de îmbolnăvire de Alzheimer.
Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, circa 35 de milioane de oameni din lume suferă de demenţă, iar dintre aceştia, peste trei sferturi suferă de Alzheimer.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept